Jokić i Tristan Tompson u duelu; Foto: Reuters/Ken Blaze/Guliver

O Nikoli Jokiću s pravom bruji košarkaška planeta. S obzirom na to kako igra i kako na svojim leđima nosi Denver Nagetse, koji su nokautirali favorizovane Los Anđeles Kliperse, možda je trenutno i najbolji igrač na svetu.

PROČITAJTE JOŠ

Jokićeve bravure, krunisane novim tripl-dablom, ostvarenim već u trećoj četvrtini s neverovatna 22 skoka, naterale su brojne svetske medije da se prisete kakav je bio Nikolin razvojni put.

Najprostije rečeno: Od bucka do superstara!

Pre nego što se iz Srbije uputio „preko bare“, Jokić je obožavao brzu hranu i gazirane napitke. Burek mu je bio poslastica u kojoj se „davio“, a sve to bi obilno zalio koka-kolom.

Otuda i ne čudi što na porodočnim slikama iz mladosti rođeni Somborac deluje poput loptice.

„Pre nego što sam porastao bio sam debeli plejmejker“, poručio je svojevremeno Jokić, kog su često zadirkivali zbog očiglednog viška kilograma jer se „davio“ u bureku i koka-koli.

Ipak, usledila je drastična transformacija. Put do zvezda često je posut trnjem, pa tako ni Nikoli nije bilo lako. Izbacio je poroke, burek i gazirani sokovi su bili prvi na listi za odstrel.

Usledili su naporni treninzi, prevrtanje traktorskih guma, teretana, kardio vežbe koje su od Jokićevog tela napravile mašinu. Nije ni dan-danas Jokić nabildovan i njemu se ne ocrtavaju mišići, kao većini NBA igrača, ali momak iz Sombora koji je izrastao do 213 cm, igra u životnoj formi, a najjače oružje mu je „glava“.

Tu je spakovan „superkompjuter“, koji ne poseduje gotovo niko u NBA ligi i zbog toga ne mogu da „pročitaju“ lucidnog Srbina i tako mu stanu na put.

Pročitajte još: Jokić rušio rekorde: Nadskočio zvezde Garneta i Dankana

Njegove asistenije su nepredvidive, kao i potezi kada krene na rivala i kasnije s lakoćom poentira. Danas je Jokić najbolji centar u NBA ligi, a u noći između petka i subote istrčaće na parket i odmeriti snage s Los Anđeles Lejkersima, i jednim od najboljih košarkaša svih vremena – Lebron Džejmsom.

Podsetimo, ne tako davne 2011. godine, Jokić je dok je živeo u Somboru, na Fejsbuku „okačio“ status „oće neko na basket“, i nije dobio nijedan lajk. Teško, ustvari nemoguće, je da bi danas to bio slučaj.

Rođeni Somborac je sada prva zvezda i lider Denvera, i gotovo da nema tima iz NBA lige koji ga ne bi poželeo u svojim redovima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare