Nikola Jokić i Denver uspeli su ono što niko pre njih nije u istoriji NBA lige
Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Denver je imao strpljenja, godinama je gradio svoju priču, Nikola Jokić promovisan je u prvu zvezdu ekipe koja diše kao jedan. I sada se ubiraju plodovi.

PROČITAJTE JOŠ

Nagetsi su napravili novo čudi za istoriju NBA – postali su prva ekipa ikada koja se dva puta vratila kada je gubila 1-3 u seriji plej-ofa i prošla dalje posle trijumfa u majstorici.

Jokić i družina su to prvo uradili protiv Jute u konferencijskom četvrtfinalu, a sada i protiv favorizovanih Klipersa za plasman u finale Zapade, u kojem je viđen bio derbi Los Anđelesa.

Nisu tako mislili asovi Denvera… Džamal Marej je ispalio 40 poena, čudesni srpski centar još jedan rekordan tripl-dabl, ali ovo je tim u pravom smislu te reči.

PROČITAJTE JOŠ Ništa mu ne mogu: “Bacali su i ‘sudoperu’ na Jokića”

Ekipa o kojoj će se pričati! Vratiti se jednom i napraviti preokret u plej-of seriji posle 1-3 je neverovatno, ali ponoviti to odmah protiv sledećeg rivala ravno je istinskom čudu.

E, zato je ova generacija Denvera, bez obzira na rezultat finala sa Lejkersima, već sada za pamćenje.

„Mislio sam da šta god uradimo, svi će pamtiti ovaj tim. Niko nas nije želeo u finalu. Dokazali smo ko smo i šta možemo. Sledeći su Lejkersi, težak protivnik, igraćemo isto i zabavićemo se“, u svom stilu će Nikola Jokić.

Zbog energije, zbog košarke kao timske igre u pravom smislu, zbog načina na koji igraju i na koji se igraju – pre svih srpski centar. Onaj dečko iz Sombora zasenio je zvezde poput Kavaija Lenarda i Pola Džordža, i iz magičnog rukava izvukao novi arsenal trikova za koje rešenje ne postoji.

Trener Majk Maloun dao mu je svu slobodu, koju i zaslužuje, jer očigledno da tako najbolje „radi“, a on mu uzvraća na beskrajnom poverenju.

I, šta dalje? Novi izazov, još veći, jači, Lebron Džejms i Lejkersi, koji su se tek nameračili na šampionsko prstenje.

PROČITAJTE JOŠ Jokić i tripl-dabl pre kraja treće četvrtine – kao niko pre

Ali, kad je najteže, Jokićeva družina se skupi, kao pravi tim, i uradi ono što niko nije pre njih. Zašto, onda, ne bi pala ni Lebronova četa, jer nemoguće ne postoji za Nagetse.

Svaki uspeh uporište ima u svlačionici, timskoj hemiji i treneru sposobnom da napravi najbolju ekipu, koja se najčešće ne sastoji od najboljih igrača, već od onih 12 koji najbolje funkcionišu zajedno.

Zato će Srbija još mnogo, mnogo svitanja dočekati uz NBA i majstorije Nikole Jokića…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram