Foto:: Starsport

Kreće dugo čekana sezona Partizana.

Nakon spektakularnog prelaznog roka, došlo je vreme da zvanično krene sezona za košarkaše Partizana.

Regionalni klasik sa Cibonom koja je u lošoj situaciji sam po sebi nosi težinu zbog velike istorije dva kluba, iako je zagrebački velikan na ivici gašenja.

Ipak, niko među navijačima Partizana i ljudima bliskim klubu ne razmišlja toliko o rivalu koliko o trenutku početka avanture koja garantuje brojna uzbuđenja.

Partizan iza sebe ima sezonu punu pomešanih osećanja, a slično važi i za godinu pred nama.

PROČITAJTE JOŠ

Nakon velike euforije i povratka Željka Obradovića u klub kojem je doneo jedinu titulu evropskog šampiona, godina iza nas nije bila toliko uspešna.

Debakl protiv Burse u Evrokupu i porazi od Crvene zvezde u Kupu Srbije i finalu plej-ofa ABA lige značila su da je Partizan ostao bez trofeja, a plasman u Evroligu u magli.

Situacija u Ukrajini je drastično promenila stvari, a Partizan je dobio specijalnu pozivnicu zbog suspenzije ruskih klubova i slavlje je moglo da počne. Posle osam godina su se crno-beli našli u eliti, što je značilo i da ih čeka posao na ojačavanju ekipe.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Klub se zahvalio na saradnji kapitenu Radetu Zagorcu, Nemanji Dangubiću, Dalasu Muru i Rodionu Kurucu od značajnih igrača iz prethodne sezone, a onda su krenule redom da eksplodiraju transfer bombe.

U nekim drugim vremenima bi dolazak Danila Anđušića bila vest leta, ali su tri velika transfera sve to promenila.

Stigli su Dante Egzum iz Barselone, Džejms Naneli iz Makabija i Janis Papapetru iz Panatinaikosa. Zvuči neverovatno, ali je Partizan počeo da dovodi igrače iz najjačih evropskih timova i navijači su pali u trans.

Da ne bude sve baš belo pobrinule su se povrede.

Aleksa Avramović je na pripremama reprezentacije obnovio povredu i neće ga biti do kraja godine, a slična sudbina je zadesila Alena Smailagića na prijateljskoj utakmici.

Na sve to je i Dante Egzum propustio deo priprema zbog lakše povrede, pa nije uspeo da se dovoljno uigra za početak sezone. To će pogotovo biti značajno zbog činjenice da crno-beli u prve četi utakmice gostuju i da će posle toliko godina igrati u žestokom ritmu zbog zgusnutog rasporeda u Evroligi.

Foto:: Starsport

A šta navijači mogu da očekuju naredne godine.

Mnogo opcija u spoljnoj liniji i pitanje pozicija plejmejkera i centra

Partizan je dramatično promenio krvnu sliku kada su u pitanju spoljne pozicije. Tandem Zagorac – Dangubić je zamenjen dokazanim klasama Nanelijem i Papapetruom i samo na poziciji krila su crno-beli napravili dramatičan iskorak.

Naneli je igrač sa najboljim procentom za tri poena u istoriji Evrolige, a uz to je vrlo racionalan potrošač a i nije igrač koji će po svaku cenu da gleda koš. Dobro se snalazi u ulozi sekundarnog kreatora, dobro poznaje napadački sistem Željka Obradovića iz vremena kada su zajedno pokorili Evropu u Fenerbahčeu i pri tom igra vrlo korektnu odbranu.

Papapetru je sa druge strane igrač koji u velikoj meri dominira sjajnom igračkom inteligencijom. Iako nije elitni šuter, na pripremama je pokazao da bi ove sezone to moglo da mu bude značajno oružje, što bi na kvalitetnu igru u prodoru i ispod koša moglo da donese dodatnu dimenziju njegovom repertoaru. Papaetru može da pokrije i poziciju četiri i tako omogući više kombinacija u igri sa nižim postavama.

Ima liderske sposobnosti koje će biti izuzetno potrebne ovom timu i vidi se da je od samog starta pronašao hemiju sa ekipom i trenerom.

Teret napadačke igre na poziciji dva u Partizanu je mahom nosio Kevin Panter, a sada je dobio pojačanje u vidu Danila Anđušića. Sjajni bek šuter je prethodnih godina postao jedan od najboljih trojkaša u Evropi i kao opcija sa klupe treba da donese novu dimenziju napadu. Pored toga po potrebi može da pomogne i sa organizacijom igre.

Sve ove pomenute stvai bi trebale da olakšaju život i Panteru koji sada neće biti glavan meta protivničkih odbrana zbog mnogo više opcija koje Partizan ima.

Foto:: Starsport

Crno-bli će u spoljnoj liniji imati i Uroša Trifunoviča, a prava je šteta što će do kraja decembra biti bez Alekse Avramovića.

Sjajni bek je u završnici prošle sezone značajno napredovao i postao jedan od lidera i pri tome unapredio svoje plejmejkerske veštine koje bi bile vrlo značajne za ekipu.

Ovako glavni teret organizacije će pasti na leđa Jama Madara i Dantea Egzuma.

Madar je ovog leta u reprezentaciji Izraela i nekoliko mečeva u dresu Psrtizana pokazao značajan napredak i deluje da je spreman za Evroligu, ali je njegov nedostatak iskustva i dalje značajan faktor.

Egzum sa druge strane nije klasičan plej i više je igrač koji kreira kao posledica dobrih prodora nego što ima raznovrsan repertoar u tom smislu. Egzum sa druge strane donosi kvalitet zbog sposbnosti  da igra sve od jedan do tri, stabilnog šuta i pretnje košu rivala na više načina. Uz to nije veliki potrošč lopti i elitni je defanzivac koji bi trebalo da predvodi Partizanovu igru u tranziciji.

Kada su u pitanju visoki igrači, Partizan je solidno popunjen na poziciji četiri.

Foto:: Starsport

Ledej nije igrao sezonu kako se očekivalo od njega, ali je u pitanju dokazana klasa dok je na prirpemama ristan Vukčević pokazao svoj raskošan talenat i zašto se Partizan cimao da ga dovede iz Reala. Šteta je što se povredio Alen Smailagić koji može da igra i na četiri i na pet što će biti veliki minus na centarskim pozicoijama.

Startna petica bi trebalo da bude Matijas Lesor koji je igrao prilično dobro od dolaska u Partizan, ali na nivou Evrolige još uvek nije pokazao klasu, dok mu je alternativa Balša Koprivica koji napreduje iz dana u dan, ali je kod njega još veće pitanje koliko može na najvišem nivou.

Upravo je zbog povreda i nedostataka najavljena mogunost da bi Partizan na tržištu mogao da potraži rešenje na ove dve pozicije.

Crno beli nakon Cibone kreću i sa Evroligom a prvi izazov je gostovanje Albi u Berlinu posle čega sledi gostovanje MZT-u u Skoplju i Baskoniji u Evroligi.

Prvi meč će izabranici Željka Obradovića pred domačim navijačima odigrati 16. oktobra protiv Studentskog centra, a zatim dva dana kasnije iu Evroligi protiv Armanija.

Partizan je ove godine oborio i rekord po prodaji sezonskih karata pošto je do sada otišlo više od 11 hiljada i očekuje se velika podrška.

Kada su u pitanju prognoze za narednu sezonu, Partizan je prvi favorit u ABa ligi gde će voditi bitku sa Crvenom zvezdom dok ga u Evroligi kladionice vide kao 10. favoita koji ima šanse da se izbori za plasman u plej-of.

BONUS VIDEO Ostoja Mijailović na skupštini Partizana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar