Jurij Zdovc Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport.rs

Jure Zdovc, jugoslovenski i slovenački košarkaški as, teško je podneo suočavanje sa smrću Dušana Dude Ivkovića.

PROČITAJTE JOŠ

Mnogi legendarni igrači prisustvovali su ove nedelje sahrani Dušana Dude Ivkovića na Novom groblju u Beogradu, svi koji su mogli, pojavili su se na ispraćaju legende.

Tu je bio i Jure Zdovc, košarkaš koji je uz Dudu uzeo zlato na Svetskom prvenstvu 1990. godine, kao i na Evropskim prvenstvima 1989. i 1991. godine, uz srebro na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine.

Jure Zdovc je 26. juna 1991. poslednji put nosio dres reprezentacije Jugoslavije. Iako su ostale još dve utakmice u borbi za medalje, slovenački bek se, očiju punih suza, obratio selektoru Dudi Ivkoviću i rekao mu da napušta reprezentaciju jer to od njega traži vlada Slovenije.

Samo dan ranije, 25. juna 1991. godine, Slovenija je i zvanično proglasila nezavisnost od Jugoslavije.

Jugoslavija je sa 11 igrača osvojila zlato, a Zdovc se sada kaje zbog ove situacije.

„Sve se dogodilo brzo. Niko nije znao da dolazim na sahranu osim Žarka (Paspalja). Kada sam stigao na groblje sa suprugom, video sam Željka, Vladu i Danilovića, prišao sam im i seo sa njima. Obradović se iznenadio kada me je video da sam došao. Posle nam je neko prišao i rekao da bi bilo lako da mi odnesemo Dudu u njegovu poslednju kuću. Dino se takođe pojavio u poslednjem minutu. Nisam znao u tom momentu da postoji simbolični momenat u celoj priči. Reći ću vam nešto, rekao sam to i supruzi. Možda nije trebalo da budem tamo, jer sam napustio reprezentaciju Jugoslavije. U svakom slučaju, bila je čast biti tamo, sa mojim starim prijateljima. Bio je to poslednje zbogom treneru“, rekao je Zdovc za grčku Gazetu.

Jurij Zdovc, Predrag Danilović, Vlade Divac, Željko Obradović i Dino Rađa Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport.rs

On je zahvalan Dudi na svemu.

„Definitivno, promenio je sve za mene. Promenio mi je život. Njemu mnogo dugujem. Promenio mi je život i na tome ću mu zauvek biti zahvalan. Nadam se i da sam ja njemu nešto pružio. Dugujem mu mnogo. Ne znam šta bi se dogodilo da nisam tada zaigrao za reprezentaciju. Ne mogu da zamislim kako bi mi se razvila karijera da nisam igrao za Jugoslaviju. Posebno u tim godinama kada je bilo teško igrati van zemlje, kada je svaki tim mogao da računa na dvojicu stranaca i mahom su se svi odlučivali na Amerikance.“

Pamti i anegdotu sa nikotinom.

„Bilo je tu i zanimljivih i teških momenata. Ima jedna priča koju neću zaboraviti. Tada su u reprezentaciji svi pušili. Iz nekog razloga Duda je verovao da sam ja jedini ko ne koristi cigarete. Nažalost, uhvatio me je sa cigaretom u Španiji pred jednu prijateljsku utakmicu. Bio sam sakriven u kafiću kada me je Duda ugledao. Bilo je čudno. Nije ništa rekao, nije napravio scenu, ništa. Samo se okrenuo i otišao. Baš sam se loše osećao, mislio sam da sam ga razočarao.“

Sahrana Dušana Ivkovića na Novom groblju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare