Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Trener Toronta Nik Nurs izabran je za najboljeg u sezoni. Trener Feniksa Monti Vilijams skupljao je aplauze tokom ligaškog dela u "balonu" koji je jedino njegova ekipa napustila bez poraza.

Bio je često hvaljen i Kvin Snajder, trener Jute. Majk Meloun, trener Denvera, uveliko gradi ličnu slavu na znanju i umeću Nikole Jokića…

PROČITAJTE JOŠ

Ali, retko ko pominje Erika Spolstru, najtrofejnijeg stručnjaka koji je zakoračio u ovogodišnji plej-of. A njegov Majami koji vodi 2-0 u seriji sa Bostonom, trenutno je najbliži velikom finalu ka kome je jedini krenuo iz donjeg dela „kostura“ konferencije (5. mesto na Istoku) računajući četvoro polufinalista.

„Erika ne priznaju dovoljno. Ali znate kao i ja, da njega to nije briga. Ne zanima ga. Znam kako se razvijao u Majamiju i da nije dobar sigurno ne bi više bio tu gde jeste. Znamo Peta rajlija i koliko je nemilosrdan. Dao je taj ‘grejs period’ Eriku koji ga je iskoristio na pravi način“, hvali legendarni Dvejn Vejd svog bivšeg trenera kome mnogi osporavaju znanje još iz vremena dok ekipa sa Floride osvajala titule.

Većina je smatrala da „iza“ njega sedi trenerska legenda, pomenuti Rajli, koji je upravo da bi se Spolstra razvio, ustao sa trenerske stolice i ostao da sedi samo u predsedničkoj fotelji Majamija.

Ali, Spolstra je već sa 49 godina najuspešniji trener franšize, dok ga još dve pobede sa sadašnjim sastavom dele od petog velikog finala u karijeri.

„Nije dobio dovoljno priznanja u vreme velike trojke (Vejd, Džejms, Boš), jer ljudi misle sve dok imaš talentovane igrače ti ćeš da pobešuješ. Ali, to nije istina. Imali smo neverovatnog generala koji nas je vodio do supeha i ovih titula i on nastavlja tim putem. Pokazao je to sa mnogim generacijama da je sjajan trener, kao što je ona sa Dionom Vejtersom i Džejmsom Džonsonom iz 2017. Erik je sjajan trener. Van sveta košarke ne uživa poštovanje koje zaslužuje. Ali, mi upućeni znamo koliko on vredi“, dodao je Vejd.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar