Vlade Divac i Nemanja Bjelica Foto: Birdie Thompson/AdMedia / SplashNews.com / Splash / Profimedia, USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Košarkaši Golden Stejt Voriorsa pokazali su u šest utakmica finala NBA lige šampionski nerv, u sudaru dve ekipe koje su se postepeno gradile kroz draft.

Na pobedničkoj strani našao se u četvrtak na petak i Nemanja Bjelica, čovek koga navijači Crvene zvezde i dalje obožavaju i koji je na najbolji način zaokružio dosadašnju veliku karijeru.

PROČITAJTE JOŠ:

„Beli“ je u ono minuta što je dobio u finalu sa Boston Seltiksima, odigrao u skladu sa nadimkom – profesorski.

Malo je čuvao Džejsona Tejtuma, malo je skakao, malo šutirao i posle šest utakmica na leđima Stefa Karija, Endrjua Viginsa i ostalih, postao šampion NBA lige. Nije loše za 34-godišnjeg veterana.

Posle Darka Miličića, Peđe Stojakovića i Ognjena Kuzmića i on je uzeo prsten, a kuriozitet je da je, baš kao i današnji centar Crvene zvezde, Bjelica to uradio u timu Voriorsa.

Te sreće nije bio i Nemanja Nedović koji je „ratnike“ napustio pre nego su počeli da dominiraju ligom 2015, ali je svoju rolu opet našao u Evropi.

I baš u to vreme kad su se „ratnici“ uzdizali u NBA, Bjelica je na „starom kontinentu“ bio na svom vrhuncu.

Nemanja Bjelica
Nemanja Bjelica Foto: Andrea Vilchez / Zuma Press / Profimedia

Upravo 2015. je postao najkorisniji igrač Evrolige i deo njene najbolje petorke.

Došao je u NBA s ozbiljnom reputacijom čoveka koji ne dolazi kao bilo koji drugi „ruki“ u ligu.

Već je iza sebe u tim momentima imao i „ožiljke“ i medalje sa velikih takmičenja, što sa ekipom, što sa reprezentacijom.

Nije mu se posrećilo da sa Fenerbahčeom pod palicom Željka Obradovića postane šampion Evrope, to je uradio tek Bogdan Bogdanović 2017, ali je Nemanja sada sve naplatio u Voriorsima.

Foto: Tanjug / AP Photo/Steven Senne

A kad se setimo da je 2018. zamalo došao natrag kući, posle tri godine u Minesota Timbervulvsima… Tamo jednostavno nije išlo.

Po pet, šest poena u proseku po sezoni, malo je to od nekog ko je došao sa epitetom najboljeg igrača Evrope i u košarkaškom „prajmu“.

Zato nije čudo što je bio na jedan telefonski poziv ili klik od toga da kupi avionsku kartu za Beograd.

„Dosta vremena sam razgovarao sa Divcem i on je ikona u našoj zemlji, on ima jedinstvenu perspektivu šta je potrebno da bi igrač imao uspešnu situaciju u NBA ligi i šta je potrebno da igrač radi u takvoj situaciji. Vera čitave organizacije i posvećenost su privoleli i mene i moju porodicu“, rekao je svojevremeno Bjelica i obećao da je spreman da uradi sve za Kingse.

Mesto gde je Divac još uvek bio glavni košarkaški operativac pokazalo se kao pravi izbor za Nemanju čije su brojke gotovo duplirane u odnosu na Minesotu.

U prvoj sezoni 9,6 poena, u drugoj 11,5 već je bilo bolja preporuka, naročito u ekipi koja je na četvorci nameravala da „ključeve“ preda Marvinu Begliju.

I Divac i Kingsi morali su da opravdaju poverenje jer su Beglija pokupili na drugom mestu drafta pre Luke Dončića – i nije se isplatilo.

Opet, to je bilo odskočna daska za Bjelicu, koji je posle tri sezone u Sakramentu napravio iskorak.

Foto: EPA/EFE

Zadužio je dres Majami Hita tokom nekoliko meseci prošle godine, a onda i šlag na torti: Golden Stejt Voriorsi.

Ekipa koja je već bila prežaljena još posle onog finala sa Toronto Reptorsima pre tri godine.

Kavaj Lenard je tada igrao košarku s neke druge planete, Voriorsi su bili iskasapljeni povredama, a usled svega se našao i odlazak Kevina Durenta.

Od najbolje ekipe, do one najgore na zapadu Golden Stejt je brzo prešao put i onda opet stigao do najbolje kada se malo ko nadao.

Kari je proigrao kako ume, Tompson i Grin su pomogli, Vigins je počeo da ređa skokove i svojoj igri dodao jednu, do sada nepoznatu dimenziju.

Svi su igrali kao porodica, zašta slove već godinama otkako su birani za NBA i otud ne čudi što je Tompson, možda u šali, a možda i za ozbiljno rekao – dolazimo u Beograd!

Imaju i kod koga da dođu, samo neka sačekaju još koji mesec da Srbija ode na Evrobasket i uzme zlato, pa da „Beli“ mirne duše može da kaže: „Ok, prešao sam igricu, ali šta je sledeće?“.

BONUS VIDEO: Golden Stejt – Novi šampioni NBA lige

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare