Nemanja Bjelica;
Nemanja Bjelica; Foto: Tanjug/ AP Photo/Mary Schwalm

Nemanja Bjelica je jedan od retkih igrača koji je kroz karijeru igrao na svim pozicijama, a sada i u 33. godini uspeva da se usavršava i prilagođava novim zahtevima. Sa njim snovi Golden Stejta o titulu izgledaju mnogo realnije.

Srpski košarkaš je nakon nekoliko godina u Sakramentu od početka ove sezone stigao u Golden Stejt.

PROČITAJTE JOŠ

Tu je pokazao da može da igra i protiv igrača koji su fizički dominantni u odnosu na njega, a svojim pregledom igre i košarkaškom inteligencijom donosi dubinu kakvu nema nijedan drugi klub u ligi. Uostalom, Bjelica ima doziranu minutažu, obično igra jednu četvrtinu, ponekad i čitave dve. Sve ovo uspeva da opravda poenima i promenom ritma utakmice.

Koliko je bio iznenađenje za sve u klubu, najbolje je opisao Dejmond Grin (upravo je njemu prva zamena srpski reprezentativac).

“Nisam znao da Beli može da radi takve stvari iz driblinga. J***** nisam imao pojma da to zna“, rekao je Grin.

Upravo zbog toga što Golden Stejt ima dva ovakva igrača može da igra verovatno i najbržu košarku u ligi. Takozvani „small ball“ je učinio da Bjelica igra centra, baš kao i Grin, pa se neretko dešava da opasnost rivalima za tri poena preti sa svih pet pozicija.

Nemanja Bjelica
Nemanja Bjelica ; Foto: Screeenshot Youtube nba screen

Uz to Bjelica i Grin znaju i te kako dobro da otvore pozicije saigračima, pa nema dileme da bi ovo uz defanzivne karakteristike moglo da bude glavno oružje „ratnika“ u plej-ofu.

I bez Kleja Tompsona, koji će se vratiti početkom sledeće godine, Golden Stejt se nalazi u vrhu NBA lige, a u ovom trenutku samo Finiks Sansi imaju bolji skor od njih. „Ratnici“ su stigli do 26 pobeda i šest poraza.

Ipak, da je Bjelica pravi košarkaški jednorog, unikat kakav se jednom viđa, pokazao je po tome kako se razvijao kroz karijeru. Kako je gubio na brzini, njegov šut je napredovao, a ujedno i igra pod samim košem. Navikli smo na njegove šuteve sa poludistance (često je tako rešavao mečeve Srbije), dodao je svom spektru i trojke, a onda u veteranskim godinama dodao i sjajnu igru u reketu.

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Bjelica je prvi put pažnju javnosti skrenuo kada je Svetislav Pešić odlučio da bude prvi plejmejker tima iako je visok 206 centimetara. Bjelica je stigao iz Arkadije, austrijskog kluba, i u Crvenoj zvezdi je pokazao da je blistava budućnost pred njim. Nakon tri godine u Baskoniji prešao je u Fenerbahče, gde je možda igrao i najbolju košarku karijere.

Bio je najbolje krilo lige, MVP Evrolige i član idealne petorke. Sve ovo je značilo da je pravi trenutak da ode u NBA ligu i tamo pokaže sve što zna. Bjelici je i dalje rekord karijere u NBA 34 poena protiv Orlando Medžika, ali bi ove godine sa novom ulogom i to moglo da se promeni.

Stiv Ker je poznat kao trener koji zna da prepozna igrača kome ide od ruke i da mu daje nešto više minuta nego prosečno. Prošle godine je Bjelica skrenuo pažnju na svoju višestranost sa samo dve rečenice.

„Iskreno, ja nekad i volim da igram ‘peticu’. Posebno ‘peticu’ koja širi kada je to potrebno“, istakao je Bjelica prošlog leta u Sakramentu, a to ga je i preporučilo da kasnije stigne u Golden Stejt.

Ne bi bilo nikakvo iznenađenje da se i Nemanji Bjelici smeši scenario „Predrag Stojaković“ koji je tek nakon odlaska iz Sakramenta stigao i do NBA prstena. Stojaković je pet godina po odlasku iz Sakramenta stigao do NBA šampionata u Dalasu koji je predvodio Dirk Novicki koji je odigrao sezonu karijere.

BONUS VIDEO Stef Kari srušio NBA rekord

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare