Nemanja Bjelica
Nemanja Bjelica; Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Nemanja Bjelica vratio se u Crvenu zvezdu nakon više od 10 godina, a tim Duška Ivanovića polako dobija konačan oblik, pošto se početak sezone bliži.

Zvezda je sa Bjelicom zatvorila centarsku liniju za predstojeću sezonu i tako zaokružila jednu od najraznovrsnijih unutrašnjih postava u Evropi. Ukoliko je povreda prošlost, bivši igrač Fenerbahčea će bez obzira na godine biti ogromno pojačanje za ekipu sa Malog Kalemegdana, dok ćemo u suprotnom verovatno svedočiti promenama u rosteru i doselekciji.

U kakvom je fizičkom stanju Bjelica pokazaće se uskoro na utakmicama, a Zvezda se zbog toga obezbedila, pa je potpisan ugovor sa klauzulom, pa klub može lako da izađe iz saradnje ukoliko nešto krene po zlu.

Takođe, crveno-beli nisu morali da odreše kesu da bi doveli srpskog reprezentativca, pa ovaj potpis za njih može biti samo veliki bonus, a nikako promašaj.

PROČITAJTE JOŠ:

Doskorašnji košarkaš Fenerbahčea je sa 208cm visine, 106kg težine i 215cm rasponom ruku četvorka idealnih fizičkih predispozicija ne samo za evropsku, već i NBA košarku.

Praktično celu prošlu sezonu je Bjelica propustio zbog povreda, ali je u Beogradu prošao lekarske preglede i to jasno ukazuje na to da je spreman da se pokaže u najboljem svetlu, iako je u poznim igračkim godinama (35).

Možda Bjelica više nije u mogućnosti da atletski i fizički leti po terenu kao ranije, ali sve to nadoknađuje vanserijskom košarkaškom inteligencijom kao i ratničkim stavom koji je spojio sa svojom igrom, a to bi posebno moglo da se svidi treneru Ivanoviću, koji sigurno u ovoj situaciji ne bi tražio dovođenje nekog istrošenog igrača.

Bjelica odlično kapira igru, sposoban je da na različite načine pomogne timu, pa je Zvezda sa njim dobila sigurno nekoliko dimenzija više u igri.

Samo njegovo prisustvo na terenu moglo bi da bude veliki plus, pre svega zbog iskustva koje nosi sa sobom. Bjelica je u NBA ligi promenio čak četiri tima, bio je šampion sa Golden Stejt Voriorsima, a trener Stiv Ker više puta je isticao koliko je Srbin bio bitan igrač na obe strane terena, te da je imao veliku ulogu u pohodu na titulu.

Bjelica zna šta znači igrati u Srbiji, neće mu biti potreban period navikavanja, a iskustvo bi trebalo da dođe do izražaja i u Evroligi, koja bi mogla da ima jednu od najzanimljivijih i najneizvesnijih sezona u istoriji.

Tokom karijere Nemanja je igrao na svim pozicijama, u NBA je bio čak i „streč“ centar u nekim varijantama, pogotovo u Golden Stejtu, a za očekivati je da bi u Zvezdi najčešće mogli da ga gledamo kao krilo ili krilnog centra.

Što se tiče šuta za tri poena, Bjelica je u NBA ligi tokom sedam sezona imao prosek od 38%, dok je najbolje šuterske partije imao u drugoj sezoni u Sakramentu – 42%. Daleko je najprecizniji bio iz kornera gde je na preko 50 posto uspešnosti. Šut jeste njegov veliki kvalitet, ali nikako najveći ili jedini.

Pohvalno je da mu procenat za dva poena nikada nije pao ispod 50 posto, dok je i sa penala veoma siguran.

Sposoban je da različito napada, iz driblinga i prodora je takođe opasan po koš, a može praviti probleme raznim tipovima igrača u Evroligi. Od spoljnih igrača je snažniji, od unutrašnjih brži, što ga uz već pomenute gabarite i odlično razumevanje igre čini izuzetno teškim za branjenje. Podjednako dobro prodire u obe strane, nevezano da li je napao iz mesta ili driblinga širokim promenama, pri napadu na obruč čim osvoji prostor štiti ga telom što mu dalje daje mogućnost da bira završetak od situacije do situacije. Ne troši mnogo lopti, nije neko ko voli da forsira samo sebe, pa bi mogao brzo i dobro da se uklopi u Ivanovićeve zamisli i već jak tim.

Bjelica je tokom karijere igrao i plejmejkera, ali u Zvezdi ne bi trebalo da ima zadatke kao bek pored Nejpira, Teodosića, Jaga dos Santosa i ostalih. Međutim, ne bi bilo čudno da ga gledamo kako vrti pik sa nekim visokim igračem, što bi moglo da zbuni mnoge odbrane evropskih timova.

PROČITAJTE JOŠ:

Možda i jedina njegova mana kada pričamo o ofaniznom delu igre jeste igra na niskom postu, odnosno nedostatak kontinuiteta u igri leđima za igrača visokog preko dva metra. Naravno, napašće svaki mis-meč i ugurati protivnika sve do obruča, ali kada igra protiv visokih igrača ume da se namuči zbog nedostatka čiste „sirove“ snage. Nije za očekivati da Bjelica „zida“ protiv snažnih petica ili četvortki, čak ni po povratku iz NBA lige, ali će ih sigurno napadati na druge načine, dok bi nešto češće mogao da bude igrač koji će praviti blokove i otvarati se u zavisnosti od situacije.

Nikada Bjelica nije važio za izvrsnog defanzivca, ali bi i u tom segmentu mogao da bude važan deo Ivanovićevog tima. Većinu problema u odbrani je rešavao dobrim pozicioniranjem i procenom situacije, a najviše teškoća mogao bi da ima protiv brzih bekova u preuzimanju, dok bi sve ostale igrače, pogotovo unutrašnje mogao da čuva veoma kvalitetno.

Bjelica je u dresu Voriorsa bio važan defanzivni faktor, Stiv Ker ga je odlično uklopio u tim i našao mu ulogu sa klupe, pa slično možemo očekivati i sada od Ivanovića, koji je poznat po ratničkom mentalitetu, snažnom radu i forsiranju agresivne odbrane.

Foto: Andrea Vilchez / Zuma Press / Profimedia

Nemanja je već uveliko dokazan igrač, ali će imati motiv da pokaže svima da nije gotov, da ima još košarke u njemu i želje za igrom i osvajanjem titula sa voljenim klubom. Uloga ne mora biti značajna, kao u nekim ranijim fazama karijere u različitim klubovima, ali dovoljno je da povremeno uđe na teren i bude pretnja na različite načine.

Isticao je popularni Beli da ima veliku želju da zaigra sa Milošem Teodosićem i ta želja će mu se konačno ostvariti, a na njima je da obraduju navijače novim peharima.

Zvezda već sada ima preko 12 igrača spremnih da zablistaju na najvećoj sceni naredne sezone, ali bi do kraja prelaznog roka moglo da dođe još jedno pojačanje. Možda je unutrašnja linija zatvorena, ali bi još jedan šuter dobro došao crveno-belima. Pominjalo se da bi to mogao biti Aleksej Šved, ali zvanične potvrde sa Malog Kalemegdana još uvek nema, jer se strpljivo traže najbolja rešenja.

Već je poznato da će Zvezda napasti ne samo domaće i regionalne trofeje, već i evropsku titulu, a čini se da za to ima sposoban tim. Ipak, sa zaključcima ćemo sačekati još neko vreme, a na Ivanoviću i momcima je da na terenu pokažu koliko mogu i odu bar korak dalje nego prethodne sezone u Evropi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare