Kakvi su bili počeci legendarnog selektora...

Svetislav Pešić je ućutkao sve kritičare, odveo Srbiju u finale Mundobasketa i vratio se sa srebrom, i to iz Manile, grada u kojem je reprezentacija pre tačno 45 godina bila prvak sveta.

Momci za ponos su pokazali ogromno srce, a kada imate ogromno srce i ljubav prema državi, onda imate i tim. A kada imate tim, onda imate i „svi za jednoga, jedan za svi“, i suze u očima zbog načina na koji su se Bogdan i družina borili u dresu nacionalnog tima.

PROČITAJTE JOŠ

A Nova.rs je u godini kada srpska košarka proslavlja 100 godina postojanja, uradila ekskluzivan serijal sa velikanima košarke – Sonja Vasić, Božidar Maljković, Svetislav Pešić, Dejan Tomašević, Dimitris Itudis, Marko Gudurić, Žarko Zečević i Milan Tasić. Trofejni stručnjaci, asovi koji su pisali istoriju srpske košarke, legendarni reprezentativac i osvajač svih medalja od 1995. do 2002. godine, jedna od najvećih srpskih košarkašica u istoriji i najveća u novijoj istoriji, čuveni grčki trener i osvajač Evrolige, aktuelni reprezentativac Srbije, bivši košarkaš i dugogodišnji sportski radnik, saradnik za arhivu Košarkaškog saveza Srbije…

Kroz 10 epizoda imali ste priliku da čujete neverovatne priče, da vidite ekskluzivan materijal o nastanku srpske košarke, priče o njenom samom početku, razvoju, usponu, zlatnim trenucima, legendarnim trenerima, 90-im godinama, uspesima za pamćenje košarkašica, brojnim anegdotama, košarci danas…

Nema sumnje da će i ovaj uspeh u Manili ostati upisan zlatnim slovima.

Foto: TANJUG/AP Photo/Michael Conroy

A, kako se košarka razvijala u drugoj polovini prošlog veka? Svetislav Pešić se našem serijalu prisetio kako su se ranije stvarali igrači, dok danas mogu da se dovedu stranci čim se pojavi neka problematična pozicija.

„Toga nije bilo i to je bio jedan od razloga što se karijera mladih igrača razvijala u jednom klubu, sa jednim trenerom i sa jednim konceptom, a reprezentacija je bila san svakog mladog igrača. Za razliku od novih generacija, ja sam u celoj karijeri imao samo četiri trenera, što sada neko promeni za sezonu ili dve“, poručio je selektor.

Čini se da je reprezentacija opet san svakog igrača, pogotovo mladog, zato pogledajte jednu od epizoda Nova.rs serijala „100 godina košarke u Srbiji„, u videu na vrhu teksta.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar