Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Opcije za "večite".

Početak nove sezone u NBA šampionatu nije nešto što sa velikom pažnjom prate samo navijači u Sjedinjenim Američkim Državama, već se razvoj situacije u najjačem košarkaškom takmičenju na planeti podjednako pažljivo prati i preko 7,900 kilometara dalje, u Evropi.

PROČITAJTE JOŠ...

Doduše, razlozi su različiti – navijači NBA timova čekaju da vide konačne odluke po pitanju izbora igrača, dok klubovi koji igraju „preko bare“ i njihove pristalice pažljivo prate imena koja će ostati kako bi „pokupili“ sve one koji vrede, a koji ne žele da preko desetodnevnih ugovora pokušaju da dođu do mesta u nekoj od ekipa. Pogotovo jer se situacija sa koronavirusom delimično primirila, pa više ne postoji potreba da svaki iole kvalitetniji igrač ostane u ligi. Primer je Gari Pejton drugi, koji je od slobodnog agenta kog niko gotovo nije hteo stigao u Golden Stejt Voriorse i postao jedan od ključnih igrača u pohodu na titulu.

Ekipe su ograničene na 15 igrača, a trenutno je samo Atlanta Bogdana Bogadnovića ispod kvote koju će morati da „ispune“ 17. oktobra u 17 časova po lokalnom vremenu (u Srbiji 23 časa), pošto imaju tek 14 igrača zvanično pod ugovorom.

Svi ostali će morati nekim igračima da se zahvale na saradnji.

Šarif Kuper (Klivlend Kavalirs)

Možda i jedan od najvećih prospekata koji bi mogli put „starog kontinenta“ zove se Šarif Kuper. Pre tri godine smatran je jednim od najboljih igrača u SAD u konkurenciji srednjih škola, imao je pet zvezdica na izlasku iz srednje škole, ali u NBA nije uspeo da dobije šansu u Atlanta Houksima. Iako ima samo 21 godinu, već je istrošio deo kredita u NBA. U Evropi bi gotovo sigurno eksplodirao, a s obzirom na to da je fantastičan i strelac i asistent, ima sve preduslove da postane zvezda u pravoj sredini i nešto dužim putem zasluži poziv iz NBA šampionata.

U ovom tekstu proći ćemo kroz nek eod najintrigantnijih opcija koje bi mogle da se nađu na slobodnom tržištu kada 19. oktobra od 1.30 po vremenu u Srbiji Filadelfija i Boston izađu na teren.

Brodrik Tomas (Boston Seltiks)

Boston bi mogao da se rastane sa nekoliko interesantnih košarkaša. Pored Džastina Džeksona, koji bi mogao da bude „poslovna odluka“, ali koji će gotovo izvesno ostati u NBA ligi jer spada među solidne opcije kada su rezerve u pitanju, bek Brodrik Tomas je jedan od onih koji će gotovo sigurno potražiti novu sredinu. A s obzirom na to da je nije draftovan 2020. godine i da od tad nije uspeo da se izbori za ozbiljniju ulogu u Hjuston Roketsima, Klivlend Kavalirsima i Bostonu, Tomas bi lako mogao put Evrope kako bi potvrdio talenat.

Noa Kirkvud (Bruklin Nets)

Rajkvan Grej je u Bruklin stigao kao velika nada, ali je umesto toga odigrao nešto slabije i doveo svoj status u pitanje, dok je krilni košarkaš Nik Kirkvud stigao prekasno da bi uspeo da ubedi ekipu da ga zadrži. Kirkvud bi i crveno i crno-belima doneo ogroman kvalitet i znatno povećao šanse za Top 8 u Evroligi.

Džejlen Kračer (Šarlot Hornets)

Bekovi Džejlen Sims i Džejlen Kračer, te krilo Brajs Mekgovens će najverovatnije napustiti klub, a sva trojica imaju šta da ponude Evropi. Zvezdi i Partizanu bi posebno mogao da bude interesantan Kračer, sjajan skorer koji donosi veliki broj poena.

Kostas Adetokumbo i Marko Simonović (Čikago Buls)

Pored Marka Simonovića, za kog postoji mogućnost da bi mogao da se vrati put Starog kontinenta, iz redova Bulsa bi mogli da dalje krenu Kostas Adetokumbo, Karlik Džons i Malkolm Hil. Brat bivšeg MVP-ja NBA lige ima verovatno poslednju šansu da se kroz kamp izbori za NBA, dok suz Hil i Džons odigrali solidan kamp, ali nedovoljno dobar da imaju sigurno mesto. Kako su potvrdili da imaju previše kvaliteta za razvojnu ligu, čini se da će razmisliti o Evropi, a nema dileme da bi doneli preko potreban kvalitet.

BONUS VIDEO Filip Petrušev o promeni pozicije u Zvezdi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar