Foto: Starsport

Crvena zvezda ostvarila je jednu od najvećih evroligaških pobeda u istoriji, posle produžetaka bacila je moskovski CSKA na kolena, tek drugi put u međusobnim susretima.

Možda nije bio toliko važan trijumf, s obzirom da je ostvaren u 5. kolu elitnog takmičenja, ali vodila se velika bitka pod svodovima nekadašnjeg „Pionira“, sablasno praznog usled pandemije koronavirusa.

PROČITAJTE JOŠ

Kako bi samo tribine podrhtavale posle „onih“ alej-up zakucavanja Emanuela Terija, u završnim, dramatičnim trenucima, pre i za vreme produžetka… I to protiv evropskog šampiona, poslednjeg osvajača prestižnog trofeja.

Na kraju je na semaforu zasijalo 86:84, uz novi rekord karijere Džordana Lojda sa 31 poenom na evroligaškoj sceni i još jednom potvrdom da je Zvezda iz Valensije uzela fantastičnog košgetera.

Iako je možda bio prvi među jednakima, bila je to prava timska pobeda, što sami igrači često vole da istaknu, u kojoj su mnogi imali i te kako bitne epizodne uloge, a svesti CSKA na osam poena za četvrtinu je defanzivna lekcija iz udžbenika Saše Obradovića.

Možda se samo na premijeri sa Fenerbahčeom nije do kraja video, ili razaznao, trenerski rukopis bivšeg plejmejkera u sudaru sa četom Igora Kokoškova, ali su posle toga crveno-beli počeli da pokazuju potencijal možda i najjače ekipe u poslednjih nekoliko godina.

I upravo u tom periodu je Zvezda ostvarila nekoliko velikih pobeda, jedna od najvećih definitivno je ona nad Fenerbahčeom, na istom mestu, u hali „Aleksandar Nikolić“. Na gotovo preslikan način.

Tada (januar 2017) je Čarls Dženkins 14 sekundi pre kraja pogodio za pobedu sa poludistance, a u poslednjem napadu Ognjen Kuzmić, sadašnji centar crveno-belih, izblokirao je Ekpea Judoa i sačuvao veliku pobedu pod komandom Dejana Radonjića.

Slično je bilo u četvrtak uveče… Džordan Lojd je položio za konačan rezultat, nakon čega je Duop Rit spustio „rampu“ i blokirao Majka Džejmsa takođe na polaganju, pa je Zvezda ostvarila jedan od najvećih evroligaških trijumfa.

Crveno-bele i Moskovljane veže i jedan rekord, jer je srpski evroligaš protiv PAO upisao sedmo uzastopno slavlje početkom 2017. godine i time oborili rekord CSKA po broju vezanih pobeda u jednoj sezoni Evrolige.

Baš u tom nizu, sredinom decembra 2016. godine, demolrali su i Makabi 83:58 za petu pobedu u nizu, odnosno najubedljiviju u klupskoj istoriji na evroligaškoj sceni. Takođe u „Pioniru“… Moć „hrama košarke“ odavno je poznata, ma koliko u „Arenu“ moglo više gledalaca da stane.

“Ova predivna pobeda je duplo veća jer igramo bez navijača. Ostaje žal što ne možemo da podelimo to s njima, znamo da su uz nas i trudićemo se da opravdavamo velika očekivanja”, rekao je, između ostalog, Saša Obradović posle velike pobede.

Ranije je Zvezda posebno znala da igra u Španiji, odakle se prema nepisanom pravilu vraćala uzdignute glave, jer je rušila i Baskoniju i Valensiju i Unikahu, pa i Real 87:83 u sezoni 2017/18.

Zanimljivo, upravo protiv „kraljevića“ je sezonu ranije pokrenula seriju od sedam vezanih pobeda. To je neko davno prošlo vreme, sada crveno-beli imaju učinak 2-2, uz odloženi meč sa Asvelom, dok je CSKA na 2-3.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar