Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Na današnji dan, 15. januara 1892. godine Džejms Nejsmit, kanadsko-američki profesor fizičkog, doktor i kasnije trener, objavio je set od 13 pravila čime je košarka i zvanično počela da dobija oblik kakav danas poznajemo.

PROČITAJTE JOŠ...

Iako je od tada do danas prošlo 129 godina, Nejsmitova pravila su, uz određene modifikacije, aktuelna i sada.

Pravilo broj 1: Loptu je moguće baciti u bilo kom pravcu koristeći jednu ili dve ruke.

Ovo pravilo je tokom godina doživelo jednu promenu, pa u modernoj košarci nije moguće loptu vratiti preko polovine terena nakon što ekipa pređe na protivnički deo terena.

Pravilo broj 2: Loptu je moguće udariti u bilo kom pravcu pomoću jedne ili dve ruke, ali ne i pesnicom.

Ovo pravilo je i danas na snazi, bez promena. Razlog iz kog je uvedeno jeste Nejsmitova želja da se ograniči mogućnost upotrebe fizičke sile prilikom borbe za loptu.

Pravilo broj 3: Igrač ne sme da trči sa loptom, već mora da je prosledi sa mesta na kom se nalazi u trenutku hvatanja. Izuzetak su igrači koji loptu uhvate u trenutku dok trče, pod uslovom da pokušaju momentalno da se zaustave.

Ovo pravilo se nije dugo zadržalo, pa sada igrači imaju pravo da se kreću sa loptom tokom driblinga, ali ne i da je u toj situaciji drže sa obe ruke.

Pravilo broj 4: Loptu je moguće držati isključivo šakama, ne i drugim delovima tela.

Igračima je i danas zabranjeno da loptu kontrolišu bilo čim sem šakama.

Pravilo broj 5: Zabranjeno je udaranje ramenom, držanje, saplitanje ili udaranje protivnika. U slučaju prvog prekršaja, igraču će biti dosuđen faul. Ukoliko ponovi isti čin, biće isključen do sledećeg pogotka, dok će igrač, ukoliko je postojala jasna namera izazivanja povrede, biti izbačen sa utakmice bez prava zamene.

Sve ovo je i danas prekršaj, a u slučaju da je u pitanju faul napravljen sa ciljem povređivanja, igrač će biti isključen iz igre. Prema modernim pravilima, u FIBA takmičenjima igrač ima pravo na pet faulova, dok je u NBA ligi granica nešto veća, šest.

Pravilo broj 6: Faulovi su udaranje lopte pesnicom, kao i kršenja pravila 3, 4, ili 5.

Ovo bez promena važi i danas.

Pravilo broj 7: U slučaju tri uzastopna faula jedne ekipe, protivnički tim dobija poen.

Ni ovo pravilo nije dugo ostalo na snazi, pa je u narednim decenijama nekoliko puta menjano sve dok nije dobijena aktuelna forma, po kojoj ekipa ima pravo na četiri faula, nakon čega sastav ulazi u takozvani „bonus“, pa svaki naknadni faul šalje igrača na liniju za slobodna bacanja. U FIBA košarci je to sve, dok u NBA ligi postoji nekoliko dodataka – ofanzivni faulovi se ne računaju kao bonus, dok u završna dva minuta meča ekipa ulazi u bonus nakon drugog faula u poslednja dva minuta, čak i ako u prethodnih deset nije napravio nijedan.

Pravilo broj 8: Ekipi će biti dodeljen poen kad loptu ubaci u korpu, pod uslovom da ostane tamo. Ukoliko lopta ostane na ivici, a odbrana je „skloni“, biće dodeljen poen.

Još jedno od pravila koja su i danas, uz sitnije izmene, aktuelna. Danas odbrana ne sme da dira loptu koja je u silaznoj putanji ili „naslonjena“ na tablu, inače će koš automatski biti priznat.

Pravilo broj 9: Ukoliko lopta napusti granice igrališta, nju će u igru vratiti prvi igrač koji je dodirne. Ukoliko postoji bilo kakva nedoumica, u igru će je ubaciti glavni sudija. Za ubacivanje igrač ima pet sekundi, ukoliko to istekne, lopta će biti dodeljena protivniku.

Prema današnjim pravilima, ukoliko ekipa izbaci loptu u aut, ona automatski pripada protivniku sa tog mesta, a za uvođenje je i dalje dozvoljeno najviše pet sekundi.

Pravilo broj 10: Utakmicu će voditi glavni sudija koji će imati zadatak da vodi računa o tome da li je neka ekipa napravila tri faula i o tome će obavestiti pomoćnog sudiju.

Utakmice danas vode sudijske trojke, uz jednog arbitra koji ima status glavnog, ali odluke donose zajedno.

Pravilo broj 11: Sudija će odlučivati kada se lopta ubacuje u igru, kome pripada, i vodiće računa o vremenu. On će odlučiti da li je nešto pogodak ili ne, i brojati koševe, uz sve ostale dužnosti koje su uobičajene za sudiju.

U modernoj košarci o vremenu i rezultatu računa vodi zapisnički sto, ali sudije odlučuju o tome da li je pogodak validan ili ne, kao i da li je u pitanju šut za dva ili tri poena.

Pravilo broj 12: Utakmica će trajati dva puta po 15 minuta, uz odmor od pet minuta između.

Danas utakmice u FIBA košarci traju 40 minuta (četiri četvrtine po 10), u NBA 48 minuta (četiri četvrtine po 12), dok u koledž košarci su podeljena na dva poluvremena od po 20 minuta.

Pravilo broj 13: Ekipa koja postigne najviše poena smatra se pobednikom. U slučaju da je rezultat nerešen, utakmica će biti nastavljena do prvog sledećeg koša.

Ovo pravilo i danas važi, do određene mere. Danas ekipa ne mora imati nužno više pogodaka, s obzirom na to da je u vreme kada je ovo pravilo svaki pogodak računat kao jedan. Danas slobodna bacanja donose jedan poen, pogoci iz reketa dva, dok koševi van linije 6,75 u FIBA, odnosno 7,25 u NBA, donose tri poena, pa pobedu na kraju odnosi ekipa sa više postignutih poena. Ukoliko je rezultat nerešen, pobednika će odlučiti petominutni produžetak.

Danas, broj pravila je manje – više isti. U NBA ligi ih je zvanično 14, dok u FIBA košarci zvanično ima osam pravila. Razliku čini njihova podela, pa svako od ovih pravila ima veliki broj dodatnih objašnjenja, čime njihov broj raste na preko 100.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar