EPA-EFE/ERIK S

Kada se pogledaju statističke brojke u kojima Nikola Jokić predvodi NBA ligu pred meč sa Filadelfijom Seventisiksers, zvuči nepravedno da je tako nisko u MVP trci.

Srbin je tek sedmi iza Lebrona Džejmsa, Luke Dončića, Pola Džordža, Džoela Embida, Stefa Karija i još uvek aktuelnog MVP-ja Janisa Adetokumba.

PROČITAJTE JOŠ:

Nije potpuno izvesno hoće li meča između Denver Nagetsa i Filadelfije, ali je čudno što je Embid tako visoko, jer centar Siksersa u proseku ima 24,6 poena, 11,8 skokova i 3,3 asistencije.

Poznato je da Embid igra i dobru odbranu reketa, pa ima 1,8 blokada po meču i jednu ukradenu loptu. Međutim, momak na koga bi u subotu uveče od 21 sat trebalo da se nameri, ako meč ne bude otkazan, ima 25,9 poena, 11,6 skokova i čak 10,9 asistencija.

Pre nekoliko godina, Rasel Vestbruk je bio miljama iznad svih ostalih u MVP trci dok je beležio tripl-dabl u proseku, kakav posle prvih osam utakmica ima „petica“ Denvera.

Novinar koji prati baš ekipu Nagetsa, Harison Vind – podseća da je „Džoker“ čovek koji predvodi ligu u nekoliko veoma važnih statističkih kategorija, iako Nagetsi ne briljiraju.

Imaju tri pobede i pet poraza, dok je Filadelfija sa sedam trijumfa i samo dve izgubljene utakmice prva na istoku i to se može opisati kao jedini razlog zašto je Embid nekoliko mesta iznad.

 

Najpre Jokić vodi u PER, odnosno indeksu efikasnosti igrača (29,8), u +/- segmentu, net rejtingu, koji označava broj poena koji ekipa prima, odnosno daje više od rivala kada je on na terenu (9,7).

Jokić je prvi i po broju asistencija iako je centar (87), tako da bi susret sa Embidom bio pravi test i za momka iz Sombora, ali i za igrača poreklom iz Kameruna.

I to pod uslovom da NBA dozvoli Embidu da igra, jer je Džoel završio u karantinu zbog kontakta sa Setom Karijem.

Ispostavilo se da je Kari zaražen tokom meča sa Bruklinom, a sedmorica igrača koji su sa njim bili u kontaktu, takođe su završili u izolaciji.

Zbog toga Filadelfija nema praktično sa kim da igra jer su joj dostupna samo šestorica igrača i potrebno je da „zeleno svetlo“ dobiju bar još dvojica.

Ukoliko jedan od njih bude Embid, biće to sudar trenutno najboljih centara u NBA ligi. Nikola je u ovom takmičenju proteklih dana pobrao simaptije tamošnjih medija koji ga sve više ubacuju u MVP priču, a ako dobije šansu da zaigra protiv Embida, može da direktno potvrdi i zašto je na prethodne dve utakmice zatrpao koš Minesote i Dalasa sa po 35, odnosno 38 poena.

Valja napomenuti da je Lebron Džejms u spomenutoj MVP trci prvi sa 24,2 poena, 8,6 skokova i 7,9 asistencija. Podsećanja radi, Jokić je lani u ovo vreme bio tek dve pozicije ispod u istoj trci, mada je imao 18,1 poen, 9,9 skokova i 6,7 asistencija u proseku.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar