Foto: Patrick Smith / Getty images / USA TODAY Sports / ddp USA / Rob Carr / Getty images / Profimedia

NBA sezona se završila i najbolja sećanja na ovu godinu imaće Nikola Jokić i Denver Nagetsi koji su postali šampioni lige.

Ipak, za mnoge možda i najzanimljiviji je počeo odmah nakon finala, pošto postoji mnogo navijača koji obožavaju trejdove i sklapanje novih timova za neke nove uspehe.

Tek smo na kraju juna, a već smo videli neke „tektonske“ promene u nekim timovima NBA lige.

PROČITAJTE JOŠ

Može se reći da je novi tim Tristana Vukčevića, koji je draftovan na 42. mestu, Vašington bio najaktivniji od starta.

Finiks je rešio da pomrsi račune Denvera i Nikole Jokića tako što je već neverovatnom timu dodao Ol-star igrača, Bredlija Bila iz Vašingtona.

Za Bila je Finiks poslao Krisa Pola, Lendrija Šemeta, 3,5 miliona dolara, šest pikova druge runde uz četiri pika prve runde u sledećim NBA draftovima.

Dolazak Bila znači da će Finiks samo za njega, Kevina Durenta, Devina Bukera i Deandrea Ejtona u narednoj sezoni morati da odvoji 163 miliona dolara samo na plate.

Bil je u Vašingtonu bio čak 11 godina, a Vizdarsi su ga birali sa trećeg mesta na draftu 2012. godine. U prošloj sezoni je odigrao 50 utakmica i na njima u proseku beležio 23,2 poena.

Vašington nije trošio vreme i Pola je odmah premestio dalje, u Golden Stejt u trejdu koji je iznenadio mnoge.

Vizardsi će za njega dobiti Džordana Pula i dva pika u budućim NBA draftovima.

Tako će Pol ući u tandem sa najboljim šuterom u istoriji košarke Stefom Karijem, te će oni predstavljati zanimljivu kombinaciju.

Nekoliko dana pred sam NBA draft, koji je održan 22. juna, tri tima su doživela velike promene.

Markus Smart je napustio Boston i od sledeće sezone će nositi dres Memfis Grizlisa, a umesto njega je među Seltikse stigao Kritaps Porzingis. Uz to je tim iz Bostona dobio i dva pika prve runde na draftu 2023. i 2024. godine.

I na kraju je tu uključen i Vašington koji je dobio Tajusa Džonsa, 35. pika ove godine, Danila Galinarija i Majka Muskalu.

Ovi trejdovi su završeni pre početka drafta, ali smo tokom njega videli nekoliko zanimljivih promena u kojima je učestvovao i Jokićev Denver.

Čelnici Denver Nagetsa odlučili su da trejduju 40. pik uz pik prve runde u 2024. godini za prava na izbor sa 29. i 32. mesta na ovogodišnjoj NBA pijaci.

Posao su tako završili sa Indijanom, koja je u trejd uključila još dva tima – Los Anđeles Lejkerse i Oklahomu.

Denver je zbog toga od Oklahome dobio i 37. pik, uz pika druge runde 2024. godine. Pejsersi su dobili 47. pik ove godine, pik prve runde 2024. godine i mali broj novca uz to.

Foto: AP Photo/David Zalubowski)

Oklahoma je bila tu kao samo neki posrednik i pazarila je pik prve runde 2029. godine, dok su Lejkersi na ovom draftu dobili 40. pika.

Generalni menadžer Nagetsa Kalvin But i ostali u upravi Denvera doveli su sa ovim pikovima Džulijana Strotera, Džejlena Piketa i Hantera Tajsona.

Stroter je tako došao sa 29. mesta, Piket sa 32, a Tajson sa 37. pozicije na draftu i svaki od njih nosi neke svoje kvalitete.

Stroter je u načelu neko ko bi mogao da menja Majkla Porter Džuniora jer sa 200 centimetara visine i ko je već u prvoj sezoni na koledžu Gonzaga pokazao da sa 40,8 posto preciznosti zna da šutira trojke.

Piket je proveo tri godine u Sijena Sejntsu u Ludonvilu pre nego što je prešao u Pen Stejt gde je imao 17,7 poena, 7,4 skoka i 6,6 asistencija kao senior za Nitani Lajonse.

Tajson je bio u najboljem timu atlantske konferencije u završnoj godini i ne slovi za zvezdu, ali je imao 15,3 poena i 9,6 skokova po meču.

Van linije trojke šutira sa 40,8 posto, dok je i za dva prilično efikasan sa 57,7 posto i 83,3 sa linije penala.

Sve to svedoči da ima „meku ruku“ i da će kao streč četvorka visoka oko 204 centimetra moći da doprinosi i u odbrani kada se pozicije rotiraju, dok će iz pik end rola u napadu moći da izlazi na trojku ili ulazi pod koš u prostor.

BONUS VIDEO „Mali, ti držiš katedru srpske košarke u Americi“: Maljković o susretu sa Jokićem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar