Foto: Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill

Ne bije boj svijetlo oružje, već srce u junaka.

I to kakav boj… Protiv Lebrona Džejmsa i Entonija Dejvisa, dvojice verovatno najboljih košarkaša današnjice. Istovremeno. Na istoj utakmici. I sasvim izvesno bar i u naredne tri.

PROČITAJTE JOŠ

Pi Džej Taker je postao apsolutni heroj zaljubljenika u košarku posle partije koju je pružio u prvom meču polufinalne serije Zapadne konferencije protiv Los Anđeles Lejkersa.

Nekada igrač na poziciji „tri“ je revolucionarnim potezom stručnog štaba Hjustona postao „lažna petica“ i specijalista za poslove u odbrani, te čuvanje najboljih protivničkih igrača.

Sa Takerom na leđima, Dejvis, kao jedan od najboljih ofanzivnih igrača na pozicijama krilnog centra i centra, nije postigao niti jedan poen, te bio potpuno izbačen iz ritma.

Jedan obavljeni posao je nosio sa sobom i „selidbu“ na drugi zadatak – čuvanje Lebrona Džejmsa, na koga je do četvrte četvrtine motrio Erik Gordon.

Taker je, dakle, tokom poslednjeg kvartala neizvesne utakmice prve runde polufinala gotovo istovremeno čuvao dvojicu glavnih ofanzivnih igrača Lejkersa i uspeo da ih onemogući u nameri da napadnu obruč Hjustona.

„Pi Džej se celog života nosi sa izazovima“, rekao je Majk D’Antoni, trener Hjustona.

Sam Taker, visok svega 196 centimetara, istakao je da mu to ne predstavlja problem u duelima sa višim rivalima.

„Jak sam, mogu da se krećem i da stanem ispred svakoga. Neću odustati. Boriću se u svakom napadu. Moraće da se potrude da daju koš. Lebron i Dejvis su najbolji u generaciji, moraće da pogađaju, pogađaće, ali mi ćemo se potruditi da im učinimo sve to daleko težim, da moraju da urade mnogo. Mi smo borci. Borićemo se“, istakao je Taker.

Sa 35 godina, nekadašnji student Teksasa spada u igrače čija karijera je na izmaku, ali on to ne vidi tako pošto je u NBA ligi tek osam godina.

Draftovan je 2006. sa daleke 35. pozicije druge runde drafta, proveo je sezonu u Torontu i potom krenuo na dug put preko Hapoela, Donjecka, Bneija, Arisa, Montegranara, Piratasa i Brose Basketsa nazad do NBA lige i prilike da zaigra u Finiksu.

Pet sezona ga je grejalo sunce Arizona pre nego što se vratio u matični Toronto, ali je tu ostao manje od šest meseci i potpisao četvorogodišnji ugovor sa Hjustonom.

Roketsi su poveli u seriji sa 1-0, a druga utakmica serije na programu je u noći između nedelje i ponedeljka, od 02.30.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar