Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Po peti put ove sezone, Partizan i Crvena zvezda će odmeriti snage u ponedeljak od 20.30 u beogradskoj "Areni" u okviru 21. kola ABA lige.

S obzirom da je trenutna situacija na tabeli takva da oba tima imaju isti broj poraza (po dva), pobednik ovog večitog derbija će verovatno biti lider do kraja regularnog dela ABA lige i samim tim će imati prednost domaćeg terena u potencijalnom finalu.

Zvezda u regionalnom takmičenju ima utakmicu manje od Partizana, jer joj je ostalo da odigra zaostali meč sa Cedevita Olimpijom, pa su zbog toga crno-beli trenutno na prvom mestu, čak i sa malo boljom koš razlikom.

PROČITAJTE JOŠ:

Što se tiče dosadašnjih derbija ove sezone, crveno-beli su uspešniji sa tri pobede, po jednu su ostvarili u tri različita takmičenja, dok se Partizan revanširao samo u Evroligi. Zvezda je u prvom ovosezonskom ABA derbiju trijumfovala sa 90:74 pred svojim navijačima, ali sada će koš razlika biti u drugom planu, jer pobednik verovatno nosi sve.

To sve sada se zove prednost domaćeg terena, koja se pokazala kao ključna u ABA sezonama iza nas. Međutim, kako su ove godine beogradski večiti veoma ujednačeni, pitanje je kolika će ta prednost biti važna i ove sezone. Odnosila je i Zvezda pobedu u Areni, kao i Partizan u Pioniru, ali sada će ambijent biti posebno „vreo“.

Očekuje se da će Partizanovi navijači još jednom ispuniti dvoranu i napraviti ambijent za pamćenje, a svi iskreni ljubitelji košarke nadaju se da će se izbeći skandali, kao što je to bio slučaj u Evroligi.

Prethodnih sezona bili smo svedoci mnogobrojnih nereda i sukoba, a sudije su često iskakale u prvi plan, iako to ne treba da bude slučaj. Sada se svi nadamo da će košarka biti u fokusu, da će sudije biti spremne na pritisak i izazove koje nosi ovakva utakmica, a da će kvalitet igre biti zaista na visokom nivou, pošto nas nijedan derbi ove sezone nije razočarao.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Objektivno gledajući, crno-beli su trenutno u boljoj formi, kako u ABA ligi, tako i u Evroligi, što može da bude izuzetno bitan faktor.

Partizan nije igrao sjajno protiv Splita u prošlom kolu, ali je trojkom Džejmsa Nanelija stigao do bitne pobede. Nakon toga, usledilo je duplo kolo Evrolige, u kom je Partizan slomio Virtus u Bolonji, ali je onda imao slabo izdanje u Milanu, koje je rezultiralo porazom od Armanija.

Crno-beli su u prelepom ambijentu u Bolonji bili na visini zadatka, što ih je na kraju približilo Top 8 fazi elitnog takmičenja. U Milanu Partizan napadački nije ličio na sebe, pa će zadatak Željka Obradovića biti da se ti problemi saniraju pred derbi.

Što se Zvezde tiče, ona je imala dve potpuno drugačije utakmice tokom nedelje u Evroligi, pošto je najpre „pokidala“ Efes sa 19 razlike, a onda je šokantno ispustila plus 16 protiv Panatinaikosa, te je na kraju poražena u Atini.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Taj poraz je verovatno ugasio nade Zvezde o Top 8, pa raspoloženje u timu pred najvažniji derbi nije baš najbolje. Crveno-beli nisu blistali ni u poslednje odigranom kolu ABA lige, pošto su u Zagrebu poraženi od Cibone sa 85:81. Jasno je da je u poslednje vreme Zvezde „popila“ više šamara, pa u nokdaunu dočekuje predstojeći derbi.

Pokazao je tim Duška Ivanovića da ove sezone može da se izvuče iz ponora, da u svakom trenutku može da pobedi svakoga, ali isto tako i da izgubi, od na papiru slabijih rivala. Ipak, derbi je totalno neka druga priča, u kojoj često ne postoje prethonde utakmice, već sve staje u 40 minuta.

Tako će biti i sada, a na treneru Ivanoviću je da trgne ekipu nakon serije loših rezultata. Derbi može da bude odlična prekretnica sezone i izlaz iz krize, dok će Partizan kroz ovaj meč tražiti dodatni pogon za napad na Top 8 Evrolige i trofeje, za kojima već godinama vape u crno-belom taboru.

Prednost za Partizan može biti i dan odmora ili treninga više u odnosu na večitog rivala, koji je iz Atine doputovao tek u subotu. Međutim, dobro je poznato da se Ivanović i njegovi momci nikada nisu vadili na umor, a izgovora tek sada nema.

NE PROPUSTITE:

Jasno je i koji tim je u prednosti u kom segmentu igre. Partizanov napad jedan je od najmoćnijih u Evropi, ali je u Milanu zakazao i sada će ponovo biti na velikom ispitu. Zvezda se do sada pokazala kao defanzivno bolji tim, ali je pitanje koliko će biti šuterski rapsoložena, jer je to segment koji varira ove sezone, pogotovo kada je reč o trojkama.

Crveno-bela snaga krije se u spoljašnjoj liniji, samo je pitanje da li će i koliko zadnja loža Nemanje Nedovića biti u funkciji za ovaj derbi. U crno-belom taboru nadaju se da će Zek Ledej i Matijas Lesor uspeti da nadigraju unutrašnju liniju rivala, a u tim duelima može da se napravi ključna prevaga.

Naravno, ovo će biti i žestok obračun Obradovića i Ivanovića u taktičkom smislu. Do sada je Žoc bio uspešniji (15:7), ali ove sezone je utisak da se crnogorski stručnjak bolje spremao za ovakve mečeve.

Sada je na tacni veliki ulog, Zvezda je u nešto podređenijoj situaciji, ali to nekada ume da bude dodatni motiv za ekipu. Partizan bi eventualnom pobedom rivalu dodatno otežao sezonu, a nijanse će odlučiti ko će biti na vrhu ABA lige.

BONUS VIDEO Navijači Olimpijakosa i Zvezde posle pobede Zvezde u Atini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar