Vasilije Micić
Vasilije Micić Foto: Mike Kireev/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pred Vasom su dva putića - ali šest različitih staza. Kojom krenuti?

Dve godine zaredom Vasilije Micić je odveo Anadolu Efes do titule prvaka Evrope. Prvi put su čelnici Efesa uspeli u nameri da zadrže prvu zvezdu svog tima, iako se spominjalo da su za plejmejkera reprezentacije Srbije i turskog velikana zainteresovani klubovi iz NBA lige.

Ista mogućnost postoji i sada, da Vasa ostane u Evropi i nastavi sa učvršćivanjem statusa jedne od najvećih legendi Efesa, jer je njegov prelazak u bilo koji drugi klub sa „starog kontinenta“ gotovo nezamisliv, pa odabir ostanka sa ove strane Atlantika znači i nastavak karijere u Efesu.

No, šta ukoliko ovog puta presudi želja za izazovom u najjačoj ligi sveta? Ako Vasa odabere put ka NBA, pred njim se nalazi pet opcija – na njemu je samo da odabere pravu.

Opcija 1 – Denver Nagets

Bez sumnje najpopularnija među ljubiteljima košarke u Srbiji, a gotovo sigurno i priželjkivana od strane navijača u Koloradu, s obzirom na vezu koju Micić ima sa prvom zvezdom NBA lige, Nikolom Jokićem. Vasa je jednom prilikom otkrio da njih dvojica nisu bliski van terena, ali su obojica put ka košarkaškim zvezdama započeli u dresu Mege.

Takođe, saigrači su i u reprezentaciji Srbije. Iako su u klubu trenutno Monte Moris, Bouns Hilend, Brin Forbs, Fakundo Kampaco i Džamal Marej, jedini „zakucan“ u postavi je Marej. Nagetsi će u narednu sezonu ući sa jednim ciljem na umu – titulom, ali sem Mareja nijedan od igrača koji su u timu nije pokazao da može da predstavlja ozbiljan oslonac, što se i videlo tokom većeg dela sezone. Iz tog razloga, svi igrači sem Jokića i Mareja su, kako prenose mediji u SAD, dostupni za trejdove, a Micić je jedna od opcija za pleja. Ono što je sigurno – zna kako se pobeđuje, doneo bi iskorak u mentalnom delu, takođe poseduje i sjajne liderske sposobnosti, bio je najbolji strelac Evrolige prošle sezone… Zbog svega, Nagetsi bi bili najbolji izbor za bivšeg pleja Crvene zvezde.

Vasilije Micić
Vasilije Micić Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Opcija 2 – Milvoki Baks

Iako u Milvokiju ne bi imao status prvog plejmejkera, pošto je na tom mestu neprikosnoven Džru Holidej, njegove zamene ne spadaju u sam krem NBA lige. Drugi po „depth chart“-u Baksa je Džordž Hil, koji je napunio 36 godina. Tu su Luka Vildoza, Dževon Karter i Lindel Viginton – solidni košarkaši koji su tu da popune roster i doprinesu epizodnim ulogama, nikako da posluže kao iole kvalitetnija zamena kad Holidej nije na parketu – iz tog razloga su akcije organizovali neretko i Janis Adetokumbo, Kris Midlton…

Micić bi gotovo sigurno od samog početka imao ulogu rezerve i dovoljno slobode da pokaže kvalitet. A s obzirom na to da Baksi poslednjih godina predstavljaju konstantnog kandidata za titulu, čini se da ni ove godine neće biti drugačije, te bi i sa te strane bila ispunjena njegova želja da ode u klub u kom će se boriti za titulu.

Micić pokorio Evropu, pa zapevao čuvenu narodnu pesmu

Opcija 3 – Čikago Buls

Od svih ekipa koje se spominju, u Bulsima bi potencijalno imao najveću ulogu od samog početka. Čikago je u sezoni 2021/2022 pokazao ogroman potencijal, ali je Lonzo Bol kuburio sa povredama, ni Aleks Karuzo nije imao više sreće. Ajo Dosunmu je pokazao ogroman potencijal, ali je daleko od nosioca igre, Kobi Vajt se nalazi na izaznim vratima i postoji mogućnost da će napustiti klub pre drafta (23. jun), Bulsi žele da ojačaju reket – spominju se Rudi Gober iz Juta Džeza, Mičel Robinson iz Njujork Niksa… Sve oči su zasad uprte ka Bolu, ali problem su povrede i nemogućnost da se klub osloni na njega na duže staze. Kako je Dosunmu još uvek previše mlad, a sredstva će najvećim delom otići na jačanje centarske linije, tim iz Ilinoisa će biti prinuđen da pojačanje na pleju potraži među kvalitetnim igračima van lige.

Govor Vase Micića nakon osvajanja titule u Evroligi

Kao MVP završnog turnira Evrolige, najbolji strelac Evrolige i prošlogodišnji najbolji igrač takmičenja, Micić je bez konkurencije najbolja dostupna opcija kojoj bi od samog početka bila namenjena uloga jednog od važnijih stubova igre ekipe koja pretenduje na borbu za titulu.

Opcija 4 – Oklahoma Siti Tander 

Trenutno drže prava na Micića, ali… Iako bi i u Oklahomi gotovo sigurno imao zapaženu ulogu, teško da plej Efesa ima nameru da ode u klub koji se nalazi u „rebildu“. Navodno, i čelnici kluba slušaju sve ponude koje im stignu na adresu kako bi skupili dovoljno kapitala za formiranje sasvim novog tima, pa će narednih nekoliko godina biti prelazni period, bez rezultatskog imperativa.

Opcija 5 – Ekipa „iznenađenja“ (Pelikansi, Lejkersi, Klipersi, Siksersi…)

Tržište u NBA ligi je veoma živo, neretko dođe do neočekivanih trejdova i promena u timovima, pa ne bi bilo iznenađenje ni da Micić završi u nekoj od ove četiri ekipe, iako se ne spominju zvanično kao zainteresovani za njega. Pelikansi su imali predstavnika na finalu šampionata Turske, koji je navodno gledao Jana Veselog, ali je i Micić bio „na radaru“.

Los Anđeles Klipersi su spali na Redžija Džeksona kao ozbiljnu opciju, pored njega tu su još Džejson Preston i Ksavijer Mun. Klipersi žele da se vrate u trku za titulu, pozicija organizatora igre će pretrpeti određene izmene, pa ne bi bilo čudo ako bi razmotrili Micića kao opciju.

Iako će mesto prvog organizatora igre biti rezervisano za Rasela Vestbruka, i Lejkersi će tražiti pouzdanijeg igrača od Di Džej Ogustina i Meka Meklanga na pleju, a dostupnog bez previše potrebnog kapitala. Tu je Kendrik Nan, doduše, ali je on pod velikim znakom pitanja zbog povrede. I Lejkerse, poput Denvera, očekuju brojne promene, a cilj je jedan – napad na titulu.

Micić utišao Arenu, navijači Olimpijakosa u šoku gledali trojku

I na kraju, Filadelfija. Tajriz Meksi je bez konkurencije prva opcija, ali ostatak bekovske linije je u najmanju ruku – tanak. Šejk Milton jeste eksplodirao krajem prošle sezone, ali 25-godišni bek ipak ne spada u red igrača na koje bi Siksersi mogli da se oslone na duže staze, u pohodu na titulu.

Iako zasad ne postoje informacije da su ova četiri tima zainteresovana za Vasu, dešavanja oko njihovih rostera pokazuju da ne bi bilo neočekivano ako bi se dogodio preokret, pogotovo ukoliko se pre i tokom drafta izjalovi ono što je prethodno planirano.

Draft je u junu, Letnja liga počinje u julu, a prema trenutnom planu, početak sezone trebalo bi da se dogodi nekad tokom oktobra. To znači da je pred Micićem vrelo leto, jer postoji mogućnost da konačna odluka o njegovom odlasku put NBA lige bude doneta u avgustu, možda i u septembru, u zavisnosti od toga kada će početi sezona.

BONUS VIDEO Kuća u kojoj je odrastao Nikola Jokić