Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Imaće dovoljno vremena za odmor.

Čekanju je došao kraju – posle tri godine ćemo u dresu reprezentacije Srbije gledati Nikolu Jokića. Dvostruki uzastopni MVP NBA lige dao je potvrdan odgovor na poziv selektora. Svetislava Pešića.

Srbija će tako na krilima najboljeg igrača na svetu napasti zlato koje čekamo još od 2002. godine kad smo bili svetski prvaci.

PROČITAJTE JOŠ

Vest o učeću Nikole Jokića potvrdio je diretkr reprezentacije Dragan Tarać.

„Redovno razgovaramo sa svim kandidatima, pratimo njihove igre baš kao i različite situacije u kojima se nalaze pri kraju veoma zahtevne klupske sezone. Naročito je kompleksna situacija u vezi prva dva meča koji nas očekuju, protiv Letonije i Belgije, i tu je veoma važno međusobno razumevanje i strpljenje. Ono što je izvesno, to je da NBA igrači imaju ograničenje kada je u pitanju maksimalan broj dana koje mogu provesti sa nacionalnim timom tokom jednog leta. U skladu sa tim ograničenjima, učešće u reprezentativnim akcijama vezanim za Evropsko prvenstvo, odnosno kvalifikacioni prozor u avgustu je potvrdio Nikola Jokić, koji će od prvog dana kada to NBA pravila budu dozvoljavala biti sa nacionalnim timom“, istakao je Tarlać.

Upravo je to NBA pravilo važno kako bi razumeli kada Nikola može da zaigra za Srbiju.

Prema dogovoru NBA i FIBA, osiguranje pokriva našim internacionalcima iz SAD (odnosno svim NBA igračima koji žele da igraju za nacionalne timove) maksimalno 28 dana u reprezentativnom programu pre početka Evrobasketa.

To znači da bi Jokić prema tom pravilu mogao da se na pripremama reprezentacije pojavi najranije 4. avgusta jer šampionat počinje prvog septembra.

To znači da bi centar Denvera mogao da zaigra i u kvalifikacionom prozoru koji se igra od 22. do 30. avgusta.

U novoformiranoj grupi će se Belgiji, Letoniji i Srbiji pridružiti timovi Velike Britanije, Grčke i Turske.

Pre toga ćeSrbija odigrati 30. juna protiv Letonije u Rigi, da bi 3. jula u Nišu srpska reprezentacija dočekala nacionalni tim Belgije, čime će se završiti prvi krug kvalifikacija.

Nikola Jokić je poslednji put za reprezentaciju igrao na Svetskom prvenstvu 2019. godine kada je Srbija bila peta. Naši košarkaši su tada doživeli krah u četvrtfinalu protiv Argentine, da bi u razigravanju za plasman dobili reprezentaciju SAD-a.

BONUS VIDEO Stara kuća Nikole Jokića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar