Dan kada je stradao veliki Dražen Petrović

Košarka 07. jun. 202114:11 > 14:57
Podeli:
Foto:Screenshot

Na današnji dan, pre 28 godina, u saobraćajnoj nesreći na autoputu Nirnberg - Minhen poginuo je jedan od najvećih jugoslovenskih košarkaša svih vremena Dražen Petrović.

Košarkaški „Mocart“ tragično je nastradao na vrhuncu slave, u 29. godini, kod Denkendorfa, vraćajući se se iz Poljske, gde je igrao za Hrvatsku protiv Slovenije u kvalifikacijama za EP.

Kamion iz suprotnog smera naleteo je na „golf” kojim je upravljala njegova devojka, nemačka manekenka Klara Šalanci.

PROČITAJTE JOŠ

Rođen je 22. oktobra 1964. godine u Šibeniku, sa samo 15 godina zaigrao je za prvi tim Šibenke, kasnije je prešao u Cibonu, sa kojom je dominirao u Jugoslaviji i Evropi (dva puta šampion Evrope).

Potom je jednu sezonu (1988-1989) odigrao za Real, pre nego što je otišao u najjaču ligu sveta, prvo u Portland, a kasnije Nju Džersi, gde je potpuno promenio sliku o evropskim igračima i olakšao im put u Ameriku.

Za reprezentaciju Jugoslavije debitovao je na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu, gde je osvojio bronzu.

Isto odličje i MVP priznanje osvojio je na Svetskom prvenstvu u Španiji 1986, kao i na EP u Grčkoj 1987. godine.

Na Olimpijskim igrama u Seulu osvojio je srebro, da bi najveće uspehe ostvario na EP u Zagrebu 1989. i na SP naredne godine u Argentini osvajanjem zlatnih medalja, titulom MVP i najboljeg strelca.

Po raspadu SFRJ predvodio je Hrvatsku do srebra na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine i čuvenog finala sa originalnim američkim „Drim timom”.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram