Foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Zoran Moka Slavnić, košarkaška legenda, uvek konkretan i zanimljiv, što kažu "bez dlake na jeziku", objasnio je još jednom Hrvatima razliku između njihove i srpske košarke i zašto u svom timu nemaju "igrače s mu*ima" i "ku*vine sinove", pa samim tim ni rezultate.

PROČITAJTE JOŠ

„Da, jednom prilikom rekao sam tako nešto“, rekao je Slavnić u intervjuu za zagrebački Večernji list. „Kada sam ušao u reprezentaciju, nisam razumeo šta se podrazumeva pod ‘kurvinim sinom’. A to nije uvreda, nego se misli da je neko mangup. Mi zaista imamo taj sportski bezobrazluk, drčnost, ona nas više krasi nego vas Hrvate. Vi ste uglavnom učtivi, fini i mirni. Za razliku od košarkaša iz Zagreba, koji su bili pristojni kao devojčice, Skansi i Tvrdić jesu bili malo drčniji pa je, po mom trenerskom dolasku u Split, moj prvi zadatak bio da tadašnje igrače malo ‘pokvarim'“.

Moka je zatim nastavio razgovor:

„Utiska je da su košarkaška Hrvatska i Srbija nakon raspada SFRJ-a imale jednake startne pozicije. Kako se onda dogodilo da Srbija zadrži priključak sa svetskim vrhom, a da Hrvatska potone? Dobro je rekao Rađa (Dino Rađa, p.a.), vaš je problem u sportskim radnicima. Mi se nismo odrekli dobitnoga recepta, a vi ste ga odbacili. To je suludo. Uzmi ono što valja, pa to nije zaštićeno nikakvim patentnom. Vi ste majstori za uništavanje košarke. Ne mogu da verujem da jedan Split ne može da se oporavi. Pa šta rade ti vaši sportski radnici? Zar ti slana voda toliko ispere mozak da više ništa ne razumeš?“

Foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Na pitanje da je Slavnić kao takav, čovek bez dlake na jeziku, prisutan u srpskoj košarci na bilo koji način, usledio je očekivan odgovor:

„Da jesam ne bih ja s tobom razgovarao dva sata“.

Mokin poslednji trenerski posao bio je onaj pre 13 godina na čelu reprezentacije Srbije, na Evrobasketu u Španiji. Kolegu iz Večernjeg lista zanimalo da li je kao legendarno ime srpske košarke zaslužio veći kredit.

Mokina petorka snova

Zoran Slavnić je bez mnogo razmišljanja izdiktirao najbolju petorku svih vremena.

„Teško da ćete naći zamerku za ovu petorku: Dražen Petrović, Kićanović, Dalipagić, Kukoč i Ćosić. Ali ja imam petorku koja ih može pobediti. Zbog velikog poštovanja prema velikom broju igrača, nije fer da kažem njihova imena, da mi neko ne zameri“.

„Dobro pitanje. Uveo sam devet novih igrača u reprezentaciju i sramno je to što mi nisu dopustili da odrastam s tom generacijom. Poraz od Izraela, a pobeda bi nas odvela dalje, bio mi je najtužniji dan u životu. Tužniji nego kada su mi umrli otac i majka. Te 2007. svi su shvatili da sam ja trenerski umro, jedino ja nisam, nadajući se u ovih 13 godina ne znam čemu“.

Slavnić je nastavio u istom tonu.

„Ja sam sve radio u korist svoje štete. Zaje.ao sam karijeru do kraja, a dao sam nešto što se pamti, jer trenerski poziv ima dva pravca. Jedan je trofejni, drugi stvaralački. Eto, Kukoču i Rađi sam još kao klincima pokazao po jednu fintu koju su koristili celu karijeru, čak i u NBA ligi. Veliki Aca Nikolić za mene je rekao da ću biti vodeći trener Evrope, međutim, rezultatski gledano, izgleda da se prevario“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram