Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Micić vodio Efes do druge uzastopne evropske titule kao MVP Fajnal fora u Beogradu i ušao u odabrano društvo legendi.

Vasilije Micić se sa Anadolu Efesom popeo na krov Evrope pobedom nad Real Madridom u finalu završnog turnira Evrolige (58:57), što je samo po sebi impresivno dostignuće, jer je to drugi uzastopni put.

Ono postaje još nestvarnije ako se u ozbir uzme i to da je protiv Reala prednjačio sa 23 poena i bio najefikasniji akter meča za titulu u fantastičnoj atmosferi beogradske Arene.

PROČITAJTE JOŠ

Dugo se slika sa svima koji su to želeli uz ovacije sa tribina odakle se orilo „MVP, MVP, MVP“… Jedan podvig svrstao je Vasu Micića u red košarkaških velikana i trasirao mu sigurno mesto među legende evropske košarke.

Tih 23 poena protiv Reala i 15 protiv Olimpijakosa u polufinalu, dve pogođene trojke koje su prelomile mečeve – protiv grčkog tima za pobedu, protiv Madriđana za odlazak na +3 u momentu kada je rival hvatao priključak – donele su mu zvanje najkorisnijeg igrača Fajnal fora Evrolige drugi put zaredom.

Micić je na završnom turniru Evrolige u sezoni 2020/2021. održanom u Kelnu ubacio ukupno 50 poena na dve utakmice – po 25 protiv CSKA Moskve u polufinalu i Barselone u finalu. Godinu kasnije saldo je bio slabiji za 12 poena, ali je uticaj na krajnji ishod bio još veći.

Foto: EPA PHOTO EPA/ANTONIO BAT

A tim učinkom Micić je postao tek četvrti košarkaš u istoriji Evrolige kom je pošlo za rukom da odbrani status najkorisnijeg igrača završnog turnira Evrolige. Prethodno, isto su uspeli još samo Toni Kukoč 1990. i 1991. godine u dresu Jugoplastike, zatim Dejan Bodiroga, koji je 2002. pokorio Evropu sa Panatinaikosom, a godinu dana kasnije je to isto uspeo i u dresu Barselone, te Vasilis Spanulis, legenda Olimpijsakosa, koji je predvodio tim iz Pireja do krova Evrope 2012. i 2013.

Takođe, Micić je ušao u odabrano društvo košarkaša koji su nagradu za najboljeg igrača završnog turnira Evrolige osvajali više od jednom. Pored trojice nabrojanih, to je uspeo još samo Dimitris Dijamantidis. A, ukoliko Micić uspe da ponovi ovo i naredne godine, postaće prvi košarkaš koji je vezao tri MVP naslova uzastopno. Ukoliko, pak, taj rezultat ne ponovi 2023, ali uspe u nekoj od sezona koje slede, pridružiće se Kukoču i Spanulisu kao jedan od trojice igrača sa tri titule najkorisnijeg igrača završnog turnira.

Micić je već upisan zlatnim slovima u istoriju Evrolige, srpske i evropske košarke, sada su na red došle one finese koje mogu da mu donesu i mesto u razgovorima kada je u pitanju jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena.

BONUS VIDEO Najjači utisak prošle nedelje u „Utisku“ je Vasa Micić

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar