Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI
Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Francuski košarkaš Matijas Lesor nedavno je potpisao za Partizan, što je izazvalo burnu reakciju mnogih navijača Crvene zvezde, koji su gajili simpatije prema bivšem igraču crveno-belih.

Lesor je za Zvezdu nastupao u sezoni 2017/18. ali ga to nije omelo da obuče crno-beli dres. U razgovoru za francuski „BeBasket“, Lesor je rekao da je interesovanje Partizana postojalo još letos.

PROČITAJTE JOŠ:

„Da, hteli su me tokom letnje pauze. Dugo sam imao ponudu na stolu, ali sam hteo da čekam do 16. decembra i kraja prelaznog roka u Evroligi kako bih dobro procenio sve opcije. Između evroligaških ponuda koje sam imao i dolaska u Partizan, ovo drugo mi je delovalo kao najbolja odluka za nastavak karijere“, rekao je Francuz.

Lesor je nedavno pogledao utakmicu Partizana u Evrokupu i tada je shvatio koja bi mogla biti njegova uloga u timu Željka Obradovića.

„Bio sam na utakmici u Parizu kada su igrali Levaloa i Partizan i pričao sa nekim od članova njegovog stručnog štaba. On je razgovarao sa mojim agentom i još nekim ljudima oko mene, tako da sam znao šta želi i šta misli o meni. Video sam kako igraju i kakva bi bila moja uloga, mislim da mogu mnogo toga da im pružim“.

Glavna konkurencija za minute biće mu Balša Koprivica i Alen Smailagić, dok će Zek Ledej biti dosta rasterećeniji u nastavku sezone.

„Već imaju dobre igrače pod košem, ali mislim da ću moći da doprinesem nečim novim. Nemaju igrača mog stila, ja ću dodati nešto više“, dodao je Lesor.

Francuski centar dobro pamti period u crveno-belom dresu, ali kaže da se njihova saradnja nije baš slavno završila.

„Sa Crvenom zvezdom je bilo uspona i padova. Počelo je perfektno, zatim bilo malo gore, a na kraju… Ali imam samo lepe uspomene na Srbiju, na život tamo, navijače i njihovo poštovanje prema igračima, čak i od protivničkih navijača. Iskreno, srećan sam što se vraćam u Beograd, uživao sam živeći tamo“, istakao je Matijas.

Prelazak u tabor večitog rivala izazvao je mnogo bure među navijačima crveno-belih, ali Matijas zna kako da se nosi sa tim.

„Dobio sam mnogo poruka navijača, ali ništa što bi poljuljalo moju odluku. Znao sam gde dolazim i šta će to prouzrokovati, ali koncentrisan sam samo na košarku. Nisam ni prvi ni poslednji igrač koji je to uradio. U ekipi su tu još dvojica (Kevin Panter i Nemanja Dangubić). Čak i ako su navijači ljuti, postoji poštovanje prema igračima. Mislim da nemam čega da se plašim osim što ću biti izviždan u mečevima sa Zvezdom. Derbiji će biti napeti, ali u svakodnevnom životu neće me napadati. Sve je to deo sporta“.

Francuz ne zaboravlja kakva je atmosfera na večitim derbijima i veruje da će ove sezone biti još više tenzija.

„Adrenalin, uzbuđenje oko utakmice, sva tenzija koja raste tokom nedelja, to je poseban doživljaj. Treneri su napetiji, igrači i navijači isto. Svi su koncentrisaniji nego inače, jer je to poseban meč, meč koji morate da dobijete. Zaista se oseća žar oko beogradskog derbija, čak i tokom meča. Videću sada kako je s druge strane i nekoliko godina kasnije. Ali, s obzirom na tim koji je napravio Partizan i budžet koji je uložio klub, mislim da će biti dosta tenzije“.

Matijas Lesor
Foto: STARSPORT/Pedja Milosavljevic)

Istakao je i koliko je kvalitet ABA lige raznovrstan.

„Veoma je raznovrstan. Ima nekih odličnih timova dok su drugi slabiji. Svaki meč se mora shvatiti ozbiljno, inače neće biti lako. Moraću opet da se prilagodim, imam iskustvo igranja u različitim prvenstvima. Meni najviše odgovara Francuska, tamo se mnogo čvrsti i potrebna je odlična fizička sprema. ABA liga je malo drugačija, ali ono što je najvažnije jeste to kako ekipa igra. Po mom mišljenju, Partizanov stil će mi baš odgovarati“.

Ovo će mu biti prva prilika da radi sa trenerom kao što je Željko Obradović, koji je po njegovom mišljenju dosta sličan Zvezdanu Mitroviću, sa kojim je sarađivao u Monaku.

„Ako napravim neku glupost, sigurno će vikati na mene. To je strogost koja je potrebna za osvajanje Evrolige devet puta. Njegova tehnika funkcioniše, dok ima trenera koji vrište na svoje igrače samo radi vrištanja, jer misle da bi mogli da budu kao on, ali to ne donosi rezultat. Po meni, Obradović liči na Zvezdana Mitrovića. Na terenu deluje zatvoren i tvrd prema svojim igračima, ali mislim da je veoma dobar čovek i otvoren, sa kojim može lako da se razgovara. On i Zvezdan su očigledno dva potpuno različita čoveka, ali su zahtevni prema svojim igračima i strogi na terenu. Igranje za Obradovića biće dobro za mene“.

Razloge odlaska iz Makabija pronašao je u svojoj sporednoj ulozi.

„Ante Žižić se vratio, a tim je napravljen za njega i Rejnoldsa da igraju. Ja sam bio tamo samo kao zamena, a kada se on vratio na teren, nastavio je svoju ulogu. Mislim da sam pokazao da mogu da igram dobro i da zaslužujem poverenje, ali ekipa je drugačije projektovana. To su odluke trenera i ja ih poštujem“, zaključio je Lesor.

BONUS VIDEO: Jokićevi drugari o basketu i biranju Nikole za ekipu

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar