Izjava Marine Maljković posle Belgije bila je posebno emotivna, a provukla je selektorka košarkašica koliko je bilo naporno spremiti se za Evropsko prvenstvo.

PROČITAJTE JOŠ

Emotivni rolerkoster predstavljala je završnica meča protiv Belgije, koja je na kraju pala uz dosta sreće za naš tim.

Poklonile su košarkašice Srbije loptu Belgiji u poslednjoj sekundi, Belgija je dala koš za preokret, ali je ipak bilo prekasno, sirena je bila brža.

Nakon utakmice, poslovično stroga Marina Maljković, ipak je priznala da nije zamerila svojim izabranicama.

„Tako je očigledno trebalo. To je rezultat dva izuzetno teška meča, stresna, sa ogromnom potrošnjom, emotivnom, fizičkom… Onda to i ne čudi. Od kako su krenule pripreme, dok sam šetala Beogradom ili Zlatiborom, zamišljala sam da igramo finale. To je ogroman san, koji se ostvario. Koleginica sa klupe Francuske ima veliku bazu, i oni su svake godine sve jači. Sada su naturalizovali dve Amerikanke, dve izvanredne igračice koje kombinuju, dobili su drugu dimenziju koju nisu imali. Strašan tim. Ubedljivo najbolji tim na ovom prvenstvu, čije je polufinale bilo lakše. Bili su favoriti i 2015. Mi kao i uvek idemo teniskom koncentracijom, da pokušamo da naša borba bude na maksimumu svih maksimuma i da vidimo šta će to da nam donese. Borba za dres, borba za Srbiju. Želeli smo da učinimo narod srećnim. To nije fraza, to nas pokreće, posebno jer smo sada zatvoreni od 14. juna, kao u zatvoru i mnogo je teško. U Francuskoj nije bilo tako. Bio je strašan pritisak, mentalni i fizički. Sve je ovo bilo dosta teško i želja da učinimo ljude srećnim nam je dala još veću snagu. Potrudićemo se da ne obrukamo kada je ta naša borbenost u pitanju“, rekla je Maljkovićeva.

Rečeno – učinjeno. Ne da se nisu obrukale, održale su košarkaški čas Francuskoj u svim segmentima igre, pa je na kraju zlato skovano sa 63:54.

 

Inače, famozni Marinin „zatvor“ je posledica neverovatne posvećenosti i sistematskog rada, jer je ona zapravo 15. aprila krenula u „operaciju Valensija“.

„Najponosnija sam što sam uspela da probam 29 devojaka na pripremama i da još jednom pro

Košarkašice, zlato, doček, Skupština grada
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

đemo sve. Specifično je što su one krenule s pripremama od 15. aprila, zajedno sa svojim timom uzeli smo mesec dana svog slobodnog vremena i napravili nešto što je posebno. Gradimo budućnost srpske košarke što je dosta otežano činjenicom, koju ja stalno pominjem, a to je nedostatak kvalitetne lige kod nas u zemlji“, rekla je Marina Maljković 8. juna.

Tada je Marina iznela i koliko loša liga stvara problem.

„Reprezentacija trpi strašan problem zbog jako loše lige, i to ću uvek da pričam. Moja je obaveza da kažem istinu, ali ne kukam. Selektor Španije, sa ligom koja se poslednjih godina digla ciljano zbog domaćinstva EP, ima neuporediv broj mladih mnogo dobrih košarkašica koje igraju i završnice Evrolige i Evrokupa. Naše mlade igračice nemaju ozbiljno iskustvo koje ih čekaju na velikim takmičenjima. Iz te lige, kakva je takva je, htela sam da pronađem najbolje, pa je konačni odabir one najbolje, najspremnije, najpožrtvovanije.“

Marina uvek razmišlja nekoliko koraka unapred, pa je na vreme postavila pitanje – šta posle Tokija?

„Nakon OI vrlo brzo će doći novembar kada treba da nastupi potpuno druga reprezentacija Srbije. Zato sam smatrala kako je potrebno da te nove devojke prođu kroz jedno vaspitanje seniorske reprezentacije Srbije, kako se ponaša i na terenu i van njega, i na to sam najponosnija. To smo dobili ovim pripremama, jer više nikad neće doći nespremne, i u glavi, i u telu.“

Marina je od 29 igračica svela broj na 22, pa pred Eurobasket na 14, da bi na kraju skrojen spisak 12 putnica za Valensiju.

Pojedine igračice nisu imale iskustvo, neke su na zalasku karijere, ima devojaka koje su bez dana odmora došle u reprezentaciju.

Na kraju, sve je stalo u rečenicu Tine Krajišnik.

„Sad dok smo sta­ja­li na po­sto­lju, Ti­na Kra­ji­šnik ko­joj je ovo pr­va me­da­lja, mi je re­kla: ‘Jao tre­ne­ru, za ovo se ži­vi’. Da. Ta­ko je! Za­što bi­smo sa­da stali? Haj­de da po­no­vi­mo ovo“, po­ru­či­la je Malj­ko­vi­će­va posle osvajanja zlata, kada je već svoj durbin usmerila ka Tokiju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare