Trener Kragujevac; Foto: Screenshot Twitter Mima

"Trener nam je rekao da je mom detetu udario ćušku i vikao ‘za njeno dobro‘ i kako ‘jedna ćuška nije ništa‘. To je za njega ‘ništa‘, a dete je doživelo traumu. Sad ne ide ni u školu, ni na treninge, vodimo je kod psihologa", kaže za Nova.rs Biljana Pavlović, majka šesnaestogodišnje košarkašice sa snimka na kome se vidi trener koji je verbalno i fizički maltretira.

Porodica kadetkinje KK Radnički iz Kragujevca bila je šokirana kada je na snimku videla scenu verbalnog i fizičkog nasilja koje je prema njenom detetu pokazao trener Branko Zečević. Majka Biljana za Nova.rs objašnjava da im je devojčica istog dana ispričala šta se desilo na utakmici, ali da je tek na zvaničnom snimku sa utakmice, koji se pojavio posle nekoliko dana, videla, kako kaže, koliko je sve bilo stravično.

„Odmah smo se obratili treneru, on nam je objašnjavao da je bilo loše suđenje na utakmici, da je njegva reakcija bila u žaru borbe i ponavljao da to nije ništa, da je moje dete ćušnuo za njeno dobro. Izvinio nam se zbog ponašanja, ali ja na snimku nisam videla taj žar borbe, to nije sport, već stravična scena koju je pretrpelo jedno dete. To nije situacija koju deca treba da doživljavaju u sportu, nijedno dete ne treba da doživi onakvu scenu“, priča ova majka i dodaje da devojčica trenutno zbog velike traume odlazi kod psihologa, te da ne ide ni u školi, ni na treninge.

PROČITAJTE JOŠ

Biljana ističe da je posle ovog incidenta trener održao roditeljski sastanak, na kojem je priznao da je bilo fizičkog kontakta i ponovio da to nije ništa strašno ni zlonamerno, da se takve stvari dešavaju i da je to za dobro deteta.

„Posle cele ove situacije, sada moje dete nailazi i na osudu vršnjaka. Deo drugarica iz kluba je ne razume i osuđuje, jer smo se pobunili protiv nasilja. Dete je pod traumom i sada odlazimo kod psihologa. Meni je najbitnije da što pre dete vratim redovnim aktivnostima i redovnom životu, što je u ovom trenutku mnogo teško. Zbog cele situacije ima strah od povratka u školu i na košarkaški teren i na tome radimo sa psiholozima“, zabrinuto priča majka.

Podsetimo, trener Branko Žečevič je na utakmici kadetkinja Radničkog odigranoj 27. novembra u Smederevskoj Palanci, snimljen kako galami na devojčicu i u jednom trenutku je udara po glavi. Snimak se pojavio nekoliko dana kasnije i odmah postao virallan, a trener Zečević je našem portalu rekao da je devojčica posle tog događaja nastavila da dolazi na treninge i odigrala drugu utakmicu, što je potvrdila i njena majka.

Biljana Pavlović majka devojčice Foto:Privatna arhiva

Ona je rekla da je dete bilo na utakmici, ali da u tom trenutku nije znala, kako kaže, kakvim se intenzitetom povišenog toga trener obraćao devojčici. Posle snimka koji je uzburkao javnost, ponašanje trenera osudili su SPD Radnički i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić. Trener je suspendovan i dobiće otkaz, saopštili su, a Zečević je ranije našem portalu izjavio da je iz moralnih razloga sam dao otkaz.

U Kragujevcu je ovaj slučaj podelio javnost, jedni su najoštrije osudili trenerovo ponašanje, dok su drugi, među kojima i bivši igrači, stali u odbranu trenera Zečevića.

Majka šesnaestogodišnje devojčice kaže da je takvo ponašanje nedopustivo u sportu i dodaje da su protiv trenera podneli prijavu u kragujevačkoj policiji.

„Nesporni su neki njegovi raniji uspesi, ali ljudi se vremenom menjaju. Možda on više nije za ovaj posao. Sada se u gradu pojavljuju treneri koji zastupaju mišljenje da je njegovo ponašanje normalno, da jedna ćuška nije ništa. Pa deca na treninzima doživljavaju omalvažavanje, onda ide vika, pa i fizički kontakt. Gde je tome kraj? Ovo je stvarno moralo da se zaustavi“, zaključila je majka Biljana.

Branko Zečević je dugogodišnji trener košarke i sa mlađim kategorijama u Kragujevcu trenirao je skoro 40 godina.

BONUS VIDEO Milica Mandić o svom muralu u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)