U godini kada se obeležava impresivnih 100 godina košarke u Srbiji, naša reprezentacija igra finale Svetskog prvenstva.

Deluje da bolje nije moglo, posle 45 godina u Manili nacionalni tim ima priliku opet da se okiti zlatom. Kakva bi to simbolika bila.

I ne može da bude bolje obeležavanje 100-godišnjice košarke u našoj zemlji od igranja finala. Momci za ponos su pokazali ogromno srce, a kada imate ogromno srce i ljubav prema državi, onda imate i tim.

A kada imate tim, onda imate i „svi za jednoga, jedan za svi“, i suze u očima zbog načina na koji se Bogdan i družina bore u dresu nacionalnog tima.

I nema sumnje da će i ovaj Tim imati priče o kojima će se godinama pričati, brojne anegdote i dogodovštine za pamćenje.

PROČITAJTE JOŠ

Takve priče prate srpsku košarku i daju joj dodatnu draž… Jer, košarka u Srbiji nije samo sport, već mnogo više od toga – način života.

I kako se tokom 2023. obeležava impresivnih 100 godina košarke u Srbiji, a Nova.rs je tim povodom pripremila ekskluzivan serijal sa legendama igre pod obručima.

U velikom video serijalu, koji ste uoči Mundobasketa mogli da pratite na našem portalu, govore sve sami velikani – Sonja Vasić, Božidar Maljković, Svetislav Pešić, Dejan Tomašević, Dimitris Itudis, Marko Gudurić, Žarko Zečević i Milan Tasić. Toliko neprocenjivih lekcija, sjajnih poruka, anegdota, priča za pamćenje i prepričavanje koje ste prvi put mogli da čujete.

Foto: EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG

Imali smo priliku da čujemo neverovatne detalje iz života i karijera koje mogu i trebalo bi da budu primer mnogima. Kako je Svetislavu Pešiću izgledao najduži put do tunela na poluvremenu jedne od najvećih utakmica u trenerskoj karijeri? Kakva je komunikacija sa saradnicima bila tada, a kakva je sada?

Kakav je bio doček u Splitu nakon što je Jugoplastika postala evropski prvak (1989. i 1990), a kakav u Limožu (1993) koji je Božidar Maljković takođe vodio do trona Evrope? Kada je dobio najviše poljubaca? U svom stilu, zanimljivo, govorio je slavni stručnjak o anegdotama iz nezaboravne trenerske karijere.

Bio je šampion Evrope i sa Panatinaikosom 1996. godine, pa je i u Atini imao doček za pamćenje: „Probili su bodigardove Janakopulosa, već sam zvezdice video koliko su me stezali šalovima, jedva sam pretekao“.

PROČITAJTE JOŠ

Jedno kumstvo odredilo je i karijerni tok Dimitrisa Itudisa, trofejnog grčkog trenera, koji je ispričao zanimljiv pogled na košarkaški posao, primenjiv i na druge životne sfere. Dotakao se i onoga kako drugi „znaju“ bolje od vas, kao i zašto je toliko bitan osećaj pripadnosti. Objasnio je i da li, posle 13 godina saradnje sa Željkom Obradovićem, često razmišlja na srpskom, i šta im je glavna tema kada se danas čuju ili vide.

„Treba prihvatiti savet i da pratiš šta se se dešava oko sebe, a ne samo ja, ja, ja, i ja sam najbolji. Ima i neko bolji, treba učiti i pitati“, poentira i Marko Gudurić, koji završava rečima da, bez obzira na sve poteze, uspehe, koševe za pobedu, trofeje, trenutke radosti na parketu, ulogu oca ne može ništa da zameni.

I upravo to, neke uloge su bitnije od ostalih, tako bi trebalo da bude, za sve one koji to jesu i koji ćemo to nekad biti. Zato pogledajte poslednju epizodu serijala „100 godina košarke u Srbiji“, u videu na vrhu teksta.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar