Foto: Starsport/Nova.rs

Susret sa Peterom Vilfanom pred polufinale Mundobasketa

Sve utakmice Mundobasketa pratite u direktnim prenosima uz SBB na kanalima Sport kluba.

Manila će zauvek ostati u zlatnim uspomenama košarke, zato što je Jugoslavija osvojila Svetsko prvenstvo u prestonici Filipina 1978.

I 45 godina, na istom mestu, zatekli smo Petera Vilfana, legendu jugoslovenske košarke, koji je kao 21-godišnjak bio član te čuvene generacije koja je pokorila svet.

Prati Svetsko prvenstvo, veruje u Srbiju i posebno hvali dvojicu igrača, te selektora Svetislava Pešića.

PROČITAJTE JOŠ

„Kao što je slučaj na velikim takmičenjima, uvek ima iznenađenja, ali ipak na kraju uvek sve dođe na svoje. Mislim da je došlo ovde osam najboljih ekipa, koje su najbolje igrale, na kraju će sve biti nekako realno. Očekujem jako dobar kraj, biće interesantne i neizvesne utakmice. Videćemo ko će imati najviše sreće“, kaže Vilfan za Nova.rs.

Kako su Kanađani u četvrtfinalu tako ušli Luki Dončiću u glavu i toliko ga izbacili iz takta?

„On nije bio toliko nervozan, nije toliko komunicirao ni sa sudijama ni sa protivnicima, sa publikom… A to je bilo sve u kontekstu poboljšanja igre, kao motiv je delovalo. Malo ga isprovociraš, pa on igra još bolje. Međutim, ovde, od prve utakmice… Iako te prve nisu teške, na neki način je postao jako nervozan. Nikad do sada, ne sećam se, da su se protivničke ekipe na ovakav način spremale za jednog igrača kao što se to radi sa Dončićem. To je takva psihička i fizička agresivnost. Ovo što su Kanađani napravili – napravili su dobar posao. Radili su ono što im pravila omogućavaju“.

Luka Dončić i Dilon Bruks; Foto: EPA-EFE/ROLEX DELA PENA

Nisu išli preko granice?

„Nisu išli… Luka s druge strane nema onu pravu pomoć. U Istanbulu su bili Goran Dragić, Entoni Rendolf, imali smo jake centre, sada je spolja Dončić sam. Mora da radi sve, da igra za ekipu, za sebe, za nas što smo ovde i sve one što gledaju u Sloveniji. Nekako mi se čini da je to postalo veliko breme za njega. Možda je na to uticalo i što je petu sezonu u NBA ligi, sjajno igra tamo, četiri puta je bio u najboljoj petorci, ali Dalas ne dolazi do onoga što se i od njega očekuje. On zna da ga čeka jedna vrlo teška sezona u NBA, moraće opet da se dokazuje iako je i te kako dokazan igrač. Tamo će ga manje tući… I teren je širi, i duži, i način igre je drugačiji, igra se brže, uglavnom napad, posle u plej-ofu krene odbrana, ima manje taktike. Pravila su takva, u Evropi ga svi čekaju u reketu – prođe prvo svog igrača, pa onog što pomaže, pa dođe treći, a onda ga dole čekaju još dvojica. Dosta mu je teško i ja ga razumem, ne mogu da ga kritikujem“.

Da li vas je Srbija iznenadila?

„Jeste. Srbija je imala problema, bilo je mnogo otkaza, jasno najveći onaj Nikole Jokića, onda su bile i neke povrede… I sve to nije ukazivalo da bi ovo moglo da bude uspešno prvenstvo. Međutim, oni sad imaju dobar tim, a na velikim takmičenjima pobeđuje – tim. Jasno je da moraš da imaš individualno jake igrače, vođe, ali na kraju je tim taj koji pobeđuje. Mislim da je Pešiću uspelo ono što nije u Nemačkoj.

Je l’ vas neko posebno oduševio od igrača?

„Nikola Milutinov me je iznenadio, znao sam da je kvalitetan igrač, ali nisam očekivao da može jedan turnir da igra konstantno na tako visokom nivou. Od Bogdanovića se zna šta može da se dobije. Kada je šutirao protiv Italije 1/13, pitali su se ljudi kako je moguće, samo sam rekao – ne brinite. Doći će prava utakmica pa će dati svoje, to su iskusni igrači, kvalitetni… Srbija ima ekipu i mislim da sa Kanadom može uspešno da se igra, pored toga videli su protiv Slovenije kako Kanada igra, šta mogu, šta ne, tako da očekujem super utakmicu.

Foto: FIBA

Da li će agresivnost i fizička igra biti ključni?

„Očekujem da će Kanađani igrati isto kao protiv Slovenije, sada je pitanje da li će biti isto tako motivisani, jer Dončić je u ovom trenutku na koga se svi u košarci ‘pale’. Svima su ovolike oči kada ga vide, svi žele protiv njega da se dokazuju, tako veliki motiv možda Kanada neće imati, ali su videli recept protiv evropskih ekipa. Ipak, mislim da Srbija ima kako da odgovori na takvu igru, to je dosta iskusna i kvalitetna ekipa. Ako izdržite taj prvi nalet, pa onda onaj u trećoj četvrtini koja je sad vrlo važna u košarci, ako ih tu smirite, onda možete do finala“.

Da li će Dilon Bruks probati da uradi Bogdanoviću isto što je i Dončiću?

„Bruks je tipičan igrač kojeg možeš jako da mrziš, to su igrači koje protivnici ne vole. Ali, Luka je napravio jednu stvar posle utakmice, rekao je: ‘Nemam ništa protiv Bruksa, on radi svoje posao i dobro ga je odradio’. Nije išao preko nekih granica, jeste igrao fizički. To Bogdana očekuje, ali je on drugačiji tip od Luke. Nije toliko na lopti, igrač je koji se otkriva, dobija lopte u pravom trenutku. Uvek će doći do svojih šuteva, ne očekujem da bi Bruks mogao da radi isto kao protiv Luke. Mislim da neće biti tako uspešan ako Bogdanović bude u dobroj formi“.

Peter Vilfan; Foto: Nova.rs

Šta je Pešić uspeo da uradi s ekipom da se bori za medalju?

„Pešić je trener starog kova, za koga su u Nemačkoj neki rekli da je njegovo vreme prošlo, da to više nije to, da ovi mlađi igrači nisu spremni da prihvate takav način rada… Nisam pratio pripreme Srbije, ali čini mi se da je i on neke stvari promenio, zadržao neke koje su bitne a koje današnji treneri nemaju. Sloveniji treba jedan takav trener, da prvo smiri Dončića, da ostalima podeli uloge. Čini se da su se našli Pešić i igrači, već ste u borbi za medalju, videćemo da li za zlatnu ili bronzanu“.

Da li bi bilo čudo da se ponovi Manila 1978. godine i svetsko zlato?

„To bi bilo čudo… U stvari nema u sportu čuda. Sreo sam ovde navijače iz Srbije sa onom majicom, prvo piše Manila, pa dole 2023. Poklonili su mi je i zašto da se ne ponovi 1978“, završio je Vilfan sa najlepšim željama.

„Orlovi“ su u prve tri utakmice do vrha napunili mrežice Kine, Portorika i Južnog Sudana, a dodatnu motivaciju dala im je Mozzart fondacija koja za svaki poen donira 1.000 dinara, a za svaku trojku 10.000 dinara. Na samo tri meča u grupnoj fazi takmičenja prikupljeno je 694.000 dinara, koji će se usmeriti za razvoj sporta među školarcima.

BONUS VIDEO Svetska legenda nas oduševila, Blat govorio o Srbiji kao niko: Svi znaju koliko volim srpsku košarku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar