Foto: STARSPORT/ Pedja Milosavljevic

Posle fudbalske i košarkaška lopta se zakotrljala na terenima nemačke Bundeslige, takođe samo pred TV ekranima, bez gledalaca u dvoranama, zbog zdravstveno-bezbednosnih uslova.

Neće biti klasičnog ligaškog sistema takmičenja, kao kod fudbalera, već turnirski. Ipak, i takav način obradovao je srpskog reprezentativca Stefana Pena, koji će, kako je najavljeno, biti u konkurenciji za 12-orku Albe za duel sa Frankfurtom (nedelja), prvi put posle februara 2019. kada je doživeo tešku povredu kolena.

„Baš je dugo prošlo od februara 2019, pa još ova kriza… Uželeo sam se košarke“, kaže Peno za Nova.rs.

PROČITAJTE JOŠ

Kao većina, ne zna šta sve ljubitelji košarke mogu da očekuju, ne samo od njega, već svih timova.

„Svi smo u jedinstvenoj situaciji, jer smo prošli kroz period koji niko nije ranije doživeo. Bila je duga pauza. Igraćemo pred praznim tribinama. Ambijentalno, mečevi će ličiti na trening utakmice zatvorenog tipa, a s druge strane igramo za trofej. Sve su to novine za sve nas, igrače, trenere, sudije… Ali, s druge strane, raspoloženi smo, bar u mom timu, da se vratimo igranju.“

Za razliku od mnogih drugih igrača, Stefan pauzu tokom šampionata zbog pandemije nije iskoristio da se vrati u Srbiji, već je ostao u Berlinu.

„U prvom momentu sam razmišljao da dođem, ali zbog same situacije, odnosno ograničenja koja su bila manja u Nemačkoj nego kod nas, odlučio sam da ostanem ovde, jer sam mogao da nastavims a terapijama, zatim da imamo prvo pojedniačne treninge, pa timske, što se pokazao kao dobar potez.“

Priliku za odlazak kući nije iskoristio ni Aito, trofejni španski stručnjak koji sedi na klupi berlinskog tima.

AIto Garsija Reneses i Stefan Peno Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

„Sve vreme je bio u Berlinu, pratio naš rad, pružao nam podršku, pa smo zaista sačuvali dobru hemiju u timu.“

Na početku šampionata Alba je bila u društvu ekipa koje bi mogle da napadnu nemačku titulu, naravno uz apsolutnog favorita Bajern. Igrala je dobro i u Evroligi. Ali, onda je u martu sve stalo.

„Videćemo kako će da bude. Kažem, svi smo novi u ovome. Svima je ovaj turnir nepoznanica…“

Timovi su imali priliku da za turnir dovedu dva nova igrača.

„Neki su angažovali mlađe, da se dokažu, drugi pak iskusne, mi smo odlučili da idemo sa istim sastavom. Zašto bismo menjali kada smo dobro funkcionisali?“

Novina nisu samo sistem takmičenja, kao i konstantno prazne tribine, već i činjenica da će svi akteri biti izolovani od ostatka sveta kako bi se rizik od virusa smanjio na minimum, pa će tako sve vreme boraviti u hoteli i dvorani.

„Najavili su nam unapred da ćemo sve potrepštine imati u samom hotelu, pa smo se šalili da ćemo biti na svojevrsnoj ekskurziji. naravno, kao profesionalci, znamo zašto smo došli u Minhen“, sa optimizmom završava Peno.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar