Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Košarkaši Srbije od 20 sati protiv reprezentacije Letonije u hali „Aleksandar Nikolić" počinju kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2023. godine.

Košarkaši Srbije su na novom početku, posle letošnjeg fijaska i neigranja na Olimpijskim igrama u Tokiju, sada sa novim-starim selektorom Svetislavom Pešićem.

Legendarni stručnjak vratio se na klupu reprezentacije posle 19 godina od osvajanja svetske titule u Indijanapolisu 2002. To je ujedno i poslednji put da je nacionalni tim osvojio Mundobasket, a godinu dan ranije bio je i evropski prvak, takođe poslednji put i isto pod Pešićevom komandom.

PROČITAJTE JOŠ

„Očekuje nas izazovna utakmica protiv Letonije koja ima kontinuitet, jer je tokom jula i avgusta igrala kvalifikacije i uigrana je, za razliku od nas koji smo se skupili pre samo nekoliko dana. To je sve početak jednog novog projekta. Ono što je najvažnije, taj nedostatak uigranosti ćemo morati da kompenzujemo jednom velikom željom koju su igrači u ovih nekoliko dana i pokazali. To je ono što me čini zadovoljnim i optimističnim. Publika nam je veoma važna, naši navijači. Ako baš ne igramo sa najboljim igračima koje imamo, onda hajde da svi zajedno pomognemo njima da budu još bolji i postanu najbolji“, rekao je Pešić za sajt KSS.

Kapiten Srbije Miloš Teodosić u utorak se priključio nacionalnom timu i biće najveća zvezda u ovom kvalifikacionom „prozoru“.

„Ulazimo u kvalifikacioni ciklus koji će trajati gotovo dve godine, a koji zbog sistema takmičenja svaku utakmicu čini veoma važnom. Letonija ume da bude neugodna, sigurno imaju određenu prednost kada je uigranost tima u pitanju, ali sam siguran da ćemo pokazati dobru energiju i igru koja će nas dovesti do željene pobede. Praktično smo na novom početku, nadam se da će i publika to prepoznati i pružiti veliku podršku reprezentaciji“, naglasio je Teodosić.

Gledajte Srbiju uz SBB i EON pakete

Sve utakmice košarkaške reprezentacije Srbije u kvalifikacijama za Mundobasket ekskluzivno su dostupne za sve SBB korisnike, na EON, TotalTV i D3 platformama. Možete ih pratiti i ukoliko niste SBB korisnik, u EON paketima van SBB mreže. (Promo)

Posle meča sa Letonijom, košarkaši Srbije gostovaće Belgiji, 28. novembra (15.30), u Monsu. Naredno okupljanje zakazano je za kraj februara kada će igrati dvomeč sa selekcijom Slovačke.

„Orlovi“ dakle u Beogradu počinju kvalifikacije za odlazak na Mundobasket 2023. u Indoneziji, Japanu i Filipinima.

Selektor Pešić zbog višegodišnjeg spora FIBA i Evrolige nije mogao da računa na najbolje igrače na Starom kontinentu, kao ni na NBA asove jer je sezona u jeku u najjačoj ligi na svetu.

Za 12 evropskih mesta na Svetskom prvenstvu bore se 32 reprezentacije, a spisak učesnika biće poznat 28. februara 2023. kada su na programu poslednje utakmice šestog „prozora“ kvalifikacija.

Iz svake od osam grupe po tri najbolja tima plasiraće se u drugu rundu kvalifikacija, uz prenošenje bodova. Grupa u kojoj je Srbija ukrstiće se sa grupom B u kojoj su Turska, Grčka, Belorusija i Velika Britanija, i plasman na Mundobasket obezbediće po tri najbolje reprezentacije iz svake od četiri novoformirane grupe. Ukoliko dve selekcije budu imale isti broj bodova, prvo odlučuju međusobni dueli, zatim koš razlika, veći broj postignutih poena u međusobnom meču…

Igrači Srbije za Letoniju i Belgiju:

Plejmejkeri: Jovan Novak (Fuenlabrada), Nikola Rebić (Miteldojčer), Aleksa Uskoković (Crvena zvezda)

Bekovi: Aleksa Avramović (Partizan), Uroš Trifunović (Partizan), Aleksa Radanov (Igokea), Nikola Đurišić (Mega)

Krila: Rade Zagorac (Partizan), Nemanja Dangubić (Partizan), Nikola Jović (Mega)

Krilni centri: Marko Jagodić-Kuridža (Budućnost), Alen Smailagić (Partizan), Dalibor Ilić (Igokea)

Centri: Balša Koprivica (Partizan), Dušan Ristić (Fuenlabrada), Dragan Apić (Zelena Gora)

Raspored Srbije u kvalifikacijama:

Srbija – Letonija 25. novembar 2021.

Belgija – Srbija 28. novembar 2021.

Srbija – Slovačka 25. februar 2022.

Slovačka – Srbija 28. februar 2022.

Letonija – Srbija 30. jun 2022.

Srbija – Belgija 03. jul 2022.

Grupe evropskih kvalifikacija za SP 2023

Grupa A: Srbija, Slovačka, Belgija, Letonija

Grupa B: Belorusija, Velika Britanija, Grčka, Turska

Grupa C: Hrvatska, Švedska, Finska, Slovenija

Grupa D: Izrael, Nemačka, Estonija, Poljska

Grupa E: Francuska, Portugal, Mađarska, Crna Gora

Grupa F: Bosna i Hercegovina, Litvanija, Bugarska, Češka

Grupa G: Gruzija, Makedonija, Španija, Ukrajina

Grupa H: Rusija, Holandija, Island, Italija

BONUS VIDEO Samir Avdić, Karijev zlatni učenik: Pešić vraća Srbiju na tron

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar