Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Srbija od četvrtka kreće sa kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u košarci, a da još nismo zaboravili ni onaj kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre.

Obrnete se, okrenete, hop, gotove Igre, prošao US Open, lisabonski mamurluk još traje, a eto nam ih već kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u košarci.

PROČITAJTE JOŠ:

I štošta je drugačije u odnosu na jun kada su kretali u završnu borbu za odlazak u Tokio.

Italijani su tada „pocepali pasoše“ srpskim igračima, a u međuvremenu je otišao Igor Kokoškov sa mesta selektora, a u tim se vratio Miloš Teodosić.

Plej Virtusa iz Bolonje se priključio ekipi da pomogne u mečevima protiv Letonije i Belgije u Beogradu (25. novembar) i Monsu (29. novembar).

To je samo početak procesa koji će trajati čak 15 meseci. Srbija se nalazi u grupi A sa Belgijom, Letonijom i Slovačkom.

Za razliku od borbe za Tokio, u narednu fazu kvalifikacija prolaze iz grupe čak tri ekipe. Naravno, neće se zbog toga nijedna od 32 reprezentacije, podeljenih u osam grupa – opuštati.

Nema mnogo prava na to. Jer, u drugoj rundi kvalifikacija se formiraju četiri grupe sa po šest reprezentacija i po tri idu na Mundobasket.

Ukupno šest prozora je FIBA predvidela za kvalifikacioni put ekipa, od čega tri naredne godine. Skoro kao da se kopira FIFA sistem kvalifikovanja za velika takmičenja.

Svetislav Pešić, Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Sa jednom bitnom razlikom. Ovde ne igraju najbolji igrači, jer već godinama znamo za sukob između FIBA i Evrolige.

Zato i Srbija ulazi u kvalifikacije sa trećim timom, kom će Pešić morati da donese svoju dobitnu formulu.

„Vrlo je važno, a možda ne znate, naš selektor Piksi ima sve igrače na raspolaganju. I svi igrači koje je pozvao su došli. Pre izvesnog vremena kada su odnosi u evropskoj košarci bili takvi kao sada u fudbalu, kao i kada sam bio selektor, tada igrači koji nisu došli, a pozvali su, klubovi su bili kažnjeni. Oduzimani su bodovi, novčane kazne. Sada je sve na dobrovoljnoj bazi“, rekao je selektor pred početak kvalifikacija.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели KSSrbije (@kssrbije)

Oni klubovi koji danas hoće da igraju elitno takmičenje, ne puštaju svoje igrače u reprezentacije usred sezona.

Još kad je Evroliga postala prava liga sa 16 ekipa, sve to je dodatno otežano. Otud i za Srbiju ne mogu da igraju neki od odličnih igrača poput Vasilija Micića, Nemanje Nedovića, Filipa Petruševa, Nikole Kalinića, Vladimira Lučića.

Tu je miks mlađih snaga, na primer Nikola Jović iz Mege ili Alen Smailagić i Balša Koprivica iz Partizana i pojedinih iskusnih debitanata (Marko Jagodić-Kuridža).

Svetislav Pešić je na prvom treningu zatekao 16 košarkaša, ali je tu i Teodosić.

Ono što nam je falilo letos kada su igrači Srbije pokušavali da odu u Tokio, to je ona dimenzija koju donosi upravo Teo.

Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Možda novi i neprepoznatljiv tim donese neku novu energiju, mada je jasno da više ne možemo da očekujemo da se „podrazumeva“ da igramo na nekom velikom takmičenju.

Porazi od Italije, ali više oni od Švajcarske i Gruzije u poslednje dve godine, prava su opomena šta može da se desi kada okupljeni igrači nisu na svom najvišem nivou.

Setimo se samo da su i Filipini u Beogradu pravili ozbiljne probleme timu Igora Kokoškova, pa je još tada bilo jasno da neke stvari ne štimaju.

Srbija je i ovako ipak šesta selekcija na svetu, Letonija je 27, Belgija 38, a Slovačka 65.

Da se ne zavaravamo brojkama, ta ista Letonija je pre četiri godine dogurala do nokaut faze Evrobasketa, sa nekim igračima kao što su braća Bertans i Kristaps Porzingis.

Foto: AP Photo/Ray Carlin

Janis Tima, Rolands Smits, Janis Strelnijeks, sve su to neka ozbiljna imena, od kojih sada niko neće biti tu.

Ipak, Letonija će hteti da se vrati i oporavi posle propuštanja Evrobasketa, a očekuje se da Slovačka i Belgija vode borbu za treće mesto.

„Utakmica u Beogradu će biti novi veliki izazov, vreme je da se popnemo na neki novi nivo. U poređenju sa prethodnim ciklusom imamo novih imena u ekipi i moramo što pre da pronađemo hemiju“, poručio je Luka Banki, selektor Letonije.

Igrači Srbije za Letoniju i Belgiju:

Plejmejkeri: Jovan Novak (Fuenlabrada), Nikola Rebić (Miteldojčer), Aleksa Uskoković (Crvena zvezda)

Bekovi: Aleksa Avramović (Partizan), Uroš Trifunović (Partizan), Aleksa Radanov (Igokea), Nikola Đurišić (Mega)

Krila: Rade Zagorac (Partizan), Nemanja Dangubić (Partizan), Nikola Jović (Mega)

Krilni centri: Marko Jagodić-Kuridža (Budućnost), Alen Smailagić (Partizan), Dalibor Ilić (Igokea)

Centri: Balša Koprivica (Partizan), Dušan Ristić (Fuenlabrada), Dragan Apić (Zelena Gora)

Letonci su izgubili svih osam dosadašnjih utakmica sa Srbijom, a kao što vidimo i oni dele isti problem kao i naš nacionalni tim.

Za početak ipak ne treba otpisivati tim u kom će u četvrtak igrati Dairis Bertans, Rodions Kurucs i Anžejs Pasečniks, jer u suprotnom kvalifikacije od 15 meseci mogu da počnu veoma nezgodno, a to posle završnice borbe za Tokio ne želi niko u Srbiji.

BONUS VIDEO – Samir Avdić, Karijev zlatni učenik: Pešić vraća Srbiju na tron

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar