Matt Ryan, Russell Westbrook i Lonnie Walker
Foto: Harry How / Getty images / USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Neočekivano loš start sezone ekipe iz Los Anđelesa razočarao je sve navijače, ali pobeda protiv Nju Orleans Pelikansa pokazala je da će ključ uspeha držati nekoliko igrača.

Košarkaši Los Anđeles Lejkersa su, kao i prethodne godine, imali težak start NBA sezone. Ekipa legendarnog Lebrona Džejmsa je vezala čak pet poraza i delovalo je da će se taj niz nastaviti, ali prva pobeda je došla u meču protiv Denver Nagetsa i Nikole Jokića (121:110).

PROČITAJTE JOŠ:

Nakon toga, odmah je usledila i druga pobeda protiv Nju Orleans Pelikansa posle produžetka (120:117), ali je serija dobrih partija prekinuta porazom od Jute Džez 116:130.

Nekoliko faktora je uticalo na loš start. Lejkersi su na prvih pet mečeva šutirali samo 23,7 odsto za tri poena, a od 177 pokušaja ubacili su samo 42 trojke. Odbrana je bila očajna, a “jezeraši” se nisu proslavili ni u napadu. Činilo se da nema hemije u timu, ali i težak raspored im nije bio od pomoći.

Dve vezane pobede su pokazale da Lejkersi “znaju” da igraju košarku. Iako je u svojoj 20 sezoni, Lebron Džejms nastavlja da pruža solidne partije i nakon osam utakmica prosečno beleži 24 poena, 9,1 skok i 7,5 asistencija po utakmici. Druga zvezda tima Entoni Dejvis još uvek traži dobru formu i trenutno beleži 23 poena uz 11 skokova po meču.

Ipak, tok sezone Lejkersa neće odlučiti njih dvojica, već igrači oko njih. Prvi od košarkaša koji može da preokrene sezonu ljubičasto-žutih je krilo Met Rajan, koji ima veoma zanimljivu životnu priču.

Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT SHUTTERSTOCK OUT

Retko kada se dešava da neko ko nije prošao rešeto NBA drafta na kraju završi u ligi, ali košarkaš Lejkersa je pokazao da nekada i težim putem može da se stigne u prvenstvo.

Naime, Rajan je u koledž karijeri nastupao za tri različita tima. Dve sezone je proveo u Notr Damu, jednu sezonu je bio u Vanderbiltu, a onda je Čatonugi završio godinu.

Nije izabran na NBA draftu 2020. godine i tako se udaljio od profesionalne košarke. Zbog toga je odlučio da se zaposli, a najsigurniji izbor je bio da uđe u porodični biznis. Tako je počeo da radi kod dede na groblju, ali i u firmi koja se bavi razvozom hrane.

Tokom oktobra 2021. godine igrao je za Grand Rapids Gold kada je ponovo bio na oku NBA klubovima, Boston Seltiksi su mu ponudili dvosmerni ugovor, a onda je na kraju zapao za oko Lejkersima i upao u tim.

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Prve nedelje na groblju je čistio ukrase od Božićnih dekoracija. Bilo je priično hladno pa je nosio čak i pidžame ispod odeće. Tada je ručao i večerao u svom džipu, a ponekad su njegov mlađi brat ili najbolji prijatelj išli sa njim.

„Postao sam pomalo zavistan. Zaradio 1.000 dolara prve nedelje“, rekao je Rajan jednom prilikom.

Ove sezone na terenu provodi oko 13 minuta i za to vreme prosečno beleži 5,7 poena. Ipak, protiv Nju Orleansa je pogodio bitnu trojku koja je odvela utakmicu u produžetak, nakon čega su Lejkersi došli do druge pobede.

Bitan faktor za Lejkerse svakako je i treća zvezda tima, plejmejker Rasel Vestbruk.

Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Iskusni Amerikanac je na udaru navijača već duže vreme, zbog loših partija u prethodnoj sezoni. Košarkaš koji je u nekoliko sezona prosečno beležio tripl-dabl po utakmici, postao je samo senka tok igrača.

U meču protiv Los Anđeles Klipersa, Vestbruk je šutirao očajnih 0 od 11 iz igre. Deluje da je to kap koja je prelila čašu, pošto je Amerikanac od četvrte utakmice u novoj sezoni izgubio mesto startera.

Ipak, to kao da je probudilo Vestbruka koji od tog momenta beleži 19 poena, uz 6,5 asistencija i isto toliko skokova.

Ukoliko Lejkersi žele da se domognu plej-ofa Vestbruk će svakako morati da poboljša svoje igre, šut iz igre, ali i komunikaciju sa saigračima, koja deluje da je na lošem nivou.

Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Najveće pojačanje Lejkersa ove sezone svakako je bek Luni Voker, koji je sa ekipom iz Los Anđelesa potpisao jednogodišnji ugovor vredan 6,5 miliona dolara.

Voker je izabran kao 18. pik na NBA draftu 2018. godine od strane San Antonio Sparsa.

Amerikanac je fanovima NBA lige bio prepoznatljiv po dugoj kosi, koj je bila njegov zaštitni znak godinama. Ipak, 2020. godine je ošišao i više nema ‘ananas’ frizuru koja ga je podsećala na ružnu prošlost.

Košarkaš Lejkersa je tada otkrio da je kosu puštao zbog toga što je kao dete bio silovan.

„Prava istina je zbog čega sam počeo ovo da radim (puštanje kose) još u petom razredu osnovne škole. Bio je to moj beg od stvarnosti. Tokom tog leta bio sam kod više porodica. Neka imena ne želim da pominjem, poštedeću ih. Seksualno su me uznemiravali, zlostavljali i silovali, čak sam se i navikao na to, jer u tom uzrastu nisam shvatao šta je to. Bio sam ubeđen da je bar kosa nešto što ja mogu da kontrolišem. Nju sam mogao da stvaram, mogla je da bude – moja. I to mi je davalo samopouzdanje. Ono što se nekada dešavalo, a što sam sad spomenuo, počelo je da mi se ‘javlja’ ponovo u glavi. Zbog ovog virusa, počeo sam da stvarno gledam sebe u ogledalu i vidim ko sam, zapravo, čak i iza ‘zatvorenih vrata’. Da skratim priču, našao sam mir i unutrašnju sreću kroz celo to putovanje”, otkrio je tada Voker.

Amerikanac je prebrodio sve probleme i sada je jedan od najboljih košarkaša “jezeraša”. Ove sezone prosečno beleži 16,5 poena uz 3 skoka po utakmici. Pruža najbolje partije u karijeri i očekuje se da će biti jedan od glavnih igrača u nastavku sezone.

BONUS VIDEO: Otpao deo plafona na meču Zvezda – Efes, zamalo pao na igrača

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar