Aleksandar Džikić, Nenad Čanak, Dušan Alimpijević i Vladimir Jovanović Foto:Srdjan Stevanovic/Starsport.rs/Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Evroligaši su centar pažnje, ali i oni rade odličan posao u Evropi

U nastavku oba evropska takmičenja mimo Evrolige, Srbija će imati četvoricu domaćih trenera, čije će rezultate pomno pratiti.

Jedan od njih je Aleksandar Džikić, koji sa Hapoelom iz Jerusalima zauzeo prvo mesto u grupi I u FIBA Ligi šampiona.

PROČITAJTE JOŠ:

Zbog toga je izraelski tim izborio plasman u četvrtfinale, gde im je AEK rival u borbi za Fajnal for.

Hapoel je u prvom susretu četvrtfinala slavio na svom terenu sa 64:55, pa je sada na korak od polufinala.

Pitanje pobednika rešeno je već u prvoj četvrtini kada je rezultat bio 26:6 za Hapoel, koji je posle toga „skinuo nogu s gasa“. AEK je kasnije prišao na poen zaostatka, Džikićevi izabranici su malo popustili, ali su zategli kad je bilo gusto i na kraju slavili, te im je sada zadatak da i u gostima opravdaju ulogu favorita.

Džikić od početka sezone odlično funkcioniše sa svojim timom, pa je nedavno imao seriju od 14 utakmica bez poraza i to kroz tri različita takmičenja – Ligu šampiona, izraelski kup i šampionat.

Za to vreme Džikić je uspeo da donese i jedan trofej u vitrine kluba iz Jerusalima, a to je uradio na poseban način. U Kupu Izraela Hapoel iz Jerusalima je najpre srušio Hapoel iz Haife sa 77:73, a onda je u finalu pao i Makabi iz Tel Aviva sa 67:61.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Ne treba zaboraviti da je Makabi jedan od napadački najboljih timova u Evroligi, a Džikićevi momci su uspeli da ga ograniče na samo 61 poen.

Što se tiče stanja u šampionatu Izraela, Džikićev Hapoel je trenutno treći sa skorom 15-7, a ispred su upravo Hapoel Tel Aviv sa 18-4 i Makabi sa 19-3. U Izraelu će uskoro početi i plej-of, pa će Hapoel imati šansu da zapreti Makabiju i pokuša da se domogne titule, koje bi bila ravna velikom čudu.

U Ligi šampiona kao najveći rivali Hapoelu za trofej nameću se Unikaha i Tenerife.

Četa srpskih trenera nešto je veća u Evrokupu, pa tako našu zemlju predstavljaju Dušan Alimpijević, Nenad Čanak i Vladimir Jovanović koji su prošli zahtevne Evrokup grupe.

Bursa je prošle sezone sa Alimpijevićem bila jedna od najvećih iznenađenja u Evropi, pošto je dogurala do finala Evrokupa, a bila je veoma konkurentna i u turskom šampionatu, gde je ispala od Fenerbahčea.

Sada je Bursa opet u nokaut fazi Evrokupi, ali je autsajder protiv Gran Kanarije, koja važi za glavnog favorita ove sezone. Ipak, Alimpijeviću i njegovim momcima iznenađenja nisu strana, pa se tako ni sada neće predati.

Dušan Alimpijević Foto:LiveMedia / ddp USA / Profimedia

Dobra vest za njih je i povratak Endrjua Endrjusa, koji se nakon blistave sezone nije proslavio transferom u Panatinaikos, pa je odlučio da se vrati „bivšima“. To se odmah ispostavilo kao dobar potez, jer je u turskoj ligi proteklog vikenda ubacio 25 poena, te je pokazao da mu period prilagođavanja nije potreban.

Dobro je poznato da i navijači Burse vole Alimpijevića, često su mu „spremali“ i transparente na srpskom, a on im je uvek odgovarao na adekvatan način i što je najbitnije rezultatima na terenu.

Bursa nije u dobroj formi, izgubila je sedam od poslednjih devet mečeva, ali se pozicija trenera Alimpijeviću ne mrda, te je sad fokus na Gran Kanariji – prvi meč se igra u Španiji 12. aprila od 21.15.

U istoj grupi sa Bursom bio je i Lijetkabelis sa Nenadom Čankom, koji je završio kao četvrti sa skorom 10-8 i u osmini finala za rivala ima ekipu Pariza – 12. april od 18 sati.

PROČITAJTE JOŠ:

Nije tajna da Pariz takođe ima velike ambicije u Evrokupu, ali Lijetkabelis važi za veoma stabilnu ekipu sa jakim domaćim terenom u Evrokupu (skor 7-2 u grupi).

Čanak je trener Lijetkabelisa od 2018. godine, veoma dobro poznaje tamošnju košarku i način rada, te bi u ovoj sezoni mogao da pojuri čak i plasman u Evroligu.

Svoju šansu u Evrokupu ove sezone tražiće i Budućnost, koju sa klupe predvodi Vladimir Jovanović. Njegova pozicija bila je uzdrmana još na početku sezone, kada Budućnost nikako nije dolazila do dobrih rezultata.

Ipak, ekipa iz Podgorice je uspela da se stabilizuje, te je u ABA ligi trenutno treća sa skorom 17-6, dok je u Evrokupu skor u grupi bio 9-9, što je bilo dovoljno za šestu poziciju. Zbog toga je Budućnost u osmini finala izvukla nemački Ulm, koji igra u poprilično dobroj formi.

Njihov meč igra se 12. aprila od 19.30 u Nemačkoj, a Budućnost bi možda baš jedna takva pobeda nad favoritom mogla da pogura ka nekim većim uspesima.

BONUS VIDEO Novakova izjava na meču Zvezda – Valensija