Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Nenad Dimitrijević, makedonski košarkaš, oduševljava igrama za Uniks iz Kazanja ove sezone, pa samim tim privlači pažnju mnogih evrpskih velikana.

Ovaj Makedonac igra na poziciji plejmejkera (mada može da bude i bek), visok je 190 centimetara, ima 26 godina i deluje da je zreo da zaigra u Evroligi, do koje nikada ranije nije stigao.

Pre Uniksa Dimitrijević je nastupao za Huventud i Valensiju, dok na NBA draftu 2020. godine nije izabran, a ima sada već dugogodišnje iskustvo igranja za makedonsku eprezentaciju, gde takođe beleži impresivne brojke.

PROČITAJTE JOŠ:

Igrajući u Španiji, Dimitrijević je iskusio Evrokup, ali nikada Evroligu, iako sada deluje da je samo pitanje vremena kada će se tako nešto desiti. U poslednjoj sezoni u dresu Huventuda beležio je prosečno 10,6 poena uz 3,1 asistenciju i 1,4 skoka, dok je potom u Valensiji imao 9,2 poena uz četiri asistencije i 1,9 skokova.

Posle toga odlučio je da se preseli u Rusiju i to će se ispostaviti kao veliki korak za njegovu karijeru.

Foto: Pacific Press / ddp USA / Profimedia

Momak iz Skoplja je već u prvoj sezoni sa Uniksom osvojio trofej šampiona VTB lige, a u finalu je pobeđena Lokomotiva Kubanj. Baš tada je Makedonac bio MVP finalne serije, pa je privukao pažnju Partizana, ali i Fenerbahčea, iako prošlog leta nije došlo do transfera. Miško Ražnatović, njegov menadžer, u julu 2023. godine objavio je da je Dimitrijević produžio ugovor sa Uniksom (1+1 godina), a ova sezona ispostaviće se kao još uspešnija, zasad bar na individualnom planu.

U poslednjem kolu pred plej-of, Uniks je savladao CSKA sa 88:78, a Dimitrijević je na tom meču imao 40 poena uz devet asistencija, te svom timu obezbedio prvu poziciju na tabeli. I u četvrtfinalu Uniks je nastavio da gazi, pošto je Samara savladana dvaput zaredom, a Nenad je na prvom meču upisao 11 poena i 15 asistencija uz četiri skoka, dok je na drugom imao isti poenterski i skakački učinak uz osam asistencija.

I ranije tokom sezone Dimitrijević je imao sjajnih partija, neretko „flertuje“ sa dabl-dablom, pa je s razlogom proglašen za MVP-ja VTB lige. Na nivou regularnog dela sezone imao je prosek od 19 poena, 6,6 asistencija, 3,6 skokova i 1,3 ukradene lopte – indeks korisnosti 23,9.

„Velika mi je čast što sam dobio MVP nagradu u VTB ligi. Ove godine smo dobili mnogo neizvesnih mečeva. Mislim da je ovo rezultat napornog rada cele ekipe. Želeo bih da se zahvalim VTB ligi, mom timu, stručnom štabu na čelu sa Velimirom Perasovićem, medicinskom štabu i našim vernim navijačima. Najveća zahvalnost ide mojim saigračima, koji su mi pomogli da postanem bolji igrač“, istakao je MVP VTB lige.

PROČITAJTE JOŠ:

Složićemo se da VTB liga u ovom trenutku nije jedna od najjačih u Evropi, ali svakako jeste za veliko poštovanje, pa sve ovo što radi Dimitrijević nije nimalo lako i ostavlja jak utisak na sve koji su ozbiljno u svetu košarke.

U međuvremenu je u dresu reprezentacije imao 32 poena, te po osam skokova i asistencija u pobedi protiv Poljske u februaru, a pre toga je ubacio i 25 poena Estoniji.

Foto: EPA-EFE/Jarek Praszkiewicz

Kako god se ova sezona završila po Uniks, jasno je da će Dimitrijević biti želja nekih evroligaških klubova, a među zainteresovanima mogli bi se naći i Crvena zvezda i Partizan, kao i Fenerbahče…

U prošlosti je Dimitrijević već bio na radaru Zvezde, dok je igrao za Valensiju, sada se čini da je nešto bliži Partizanu, a tom klubu je i daleko emotivno bliži, što je i sam potvrdio. Ipak, od prošlog leta crno-beli više ne sarađuju sa Miškom Ražnatovićem, pa bi to mogao da bude veliki problem kada je reč o potencijalnom dovođenju Makedonca.

Prema trenutnom stanju stvari, Partizanu je potrebniji plejmejker nego Zvezdi, ali ako Nikola Topić stvarno ode u NBA, i na Malom Kalemegdanu će se otvoriti prostor za dovođenje jednog takvog igrača.

Konkretnih informacija oko pregovora tri strane još uvek nema, ali jasno je da je Dimitrijević privukao pažnju na sebe, a čini se da je sazreo dovoljno da zaigra na najvišem evropskom nivou.

Popularni Neno je i skorer i asistent, ima i kvalitetan šut sa distance (44,2% za tri na 35 mečeva, dok za dva ima 58,1% uz 90,6% sa penala) i prodor, dodavanja su mu pravovremena, a samopouzdanja sada ima na pretek. Međutim, treba sačekati da se oproba i u Evroligi, gde su odbrane čvršće i agresivnije, a igrači fizički dominantniji, pa suditi o njegovom ukupnom kvalitetu i dometima.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare