KK Crvena zvezda, KK Partizan
Foto: Starsport/ Srdjan Stevanovic

Uprave Partizana i Crvene zvezde prethodnih nedelja nisu mirovale i po imenima pojačanja najavljuju nam veoma jaku sezonu u ABA ligi.

O klupskoj košarci se ovog leta piše više nego prethodnih sezona, jer je Zvezda dovela sedam, Partizan osam igrača do ponedeljka – i svi su dobri.

PROČITAJTE JOŠ

Suštinski, koplja bi trebalo da se lome na poziciji plejmejkera i verovatno centra. U prvom slučaju je teško reći ko je jači, možda Zvezda za nijansu, dok na unutrašnjim pozicijama Partizan deluje bolje za sada.

Oba tima su prilično izmenjena u odnosu na prošlu sezonu, a realno govoreći, najveće pojačanje je Željko Obradović.

Odmarao je posle prekida saradnje s Fenerbahčeom, mogao je da bira gde će i odabrao je Partizan.

Poznato je koliko ime ume da bude magnet za igrače, pa je, uz sigurno ozbiljnu količinu novca, Obradovićeva reputacija bila ta karta na koju je Partizan igrao.

Kod njega je poznato da praktikuje strogu disciplinu, da „driluje“ igrače kvalitetnim treninzima i da tokom utakmica ume da „pomodri“ ako ne igrate jaku odbranu na kojoj insistira.

Sve to u kombinaciji sa napadačkim kvalitetima biće potrebno Partizanu koji pokušava da prekine dominaciju Zvezde.

U tabor crno-belih stigli su Kevin Panter, Jam Madar, Dalas Mur, Aleksa Avramović, Rodions Kurucs, Alen Smailagić, Zek Lidej i Balša Koprivica od nižih pozicija ka višim.

Foto: Printscreen Youtube / KK Crvena zvezda

U Zvezdu su za sada došli Nikola Ivanović, Ostin Holins, Nejt Volters, Nikola Kalinić, Stefan Lazarević, Aron Vajt i Luka Mitrović.

Poredeći po pozicijama, čini se da je Partizan uradio nešto bolji posao.

Prve petorke bi mogle da izgledaju ovako:

Partizan: Dalas Mur, Kevin Panter / Aleksa Avramović, Rodions Kurucs, Alen Smailagić i Zek Lidej / Balša Koprivica. Madar bi trebalo da bude rezervna opcija na pleju, Koprivica na centru, uz postojeće igrače u rotaciji.

Zvezda: Nikola Ivanović, Ostin Holins, Nikola Kalinić, Aron Vajt i Ognjen Kuzmić. Rezerve bi trebalo da budu Lazarević, Volters i Luka Mitrović uz postojeće igrače.

Pojačanja i ko ima prednost

I Dalas Mur – Nikola Ivanović +

I Jam Madar – Nejt Volters +

II + Aleksa Avramović – Ostin Holins

II + Kevin Panter – Ostin Holins

III Rodions Kurucs – Nikola Kalinić +

III + Rodions Kurucs – Stefan Lazarević

IV + Alen Smailagić – Aron Vajt

IV + Zek Lidej – Luka Mitrović

V + Zek Lidej – Ognjen Kuzmić

V Balša Koprivica – Ognjen Kuzmić +

  • Pozicija, igrači, (+) prednost

Poredeći direktno, Partizan i Zvezda imaju veoma jake prve petorke, pa tako Nikola Ivanović i Dalas Mur obojica imaju veoma dobar šut, s tim što Ivanović već dugo pokazuje i dobar rezon kada treba da se donose brze i pametne odluke u napadu.

Mura, kada mu ide, nije lako zaustavljati. Jedan na jedan, šut u lice, tu je možda bolji od Ivanovića, dok bi Nikola trebalo da je timski bolji.

Kad je reč o rezervama u direktnom poređenju, Volters je sa sporim ritmom ali dobrim odlukama i flouterom, iskusniji od Madara na pleju, sa kojim bi pre mogao licem u lice da ide Aleksa Uskoković.

Na zamišljenoj poziciji dvojke Ostin Holins bi trebalo da može da ograniči napad Pantera. Panter je opasan u driblingu i šutu, Holins ume da okleva u izboru poteza, ali ima dobar skok i ne beži od kontakt igre u prodoru, a duge ruke koristi povremeno za blokade i ukradene lopte.

Ako Aleksa Avramović bude starter na dvojci u Partizanu, dobar je u realizaciji uz kontakt, šutira dobro, pa bi mogao da odnese prevagu u odnosu na Holinsa.

Kalinić i Kurucs bi mogli da imaju veoma zanimljive okršaje na startnoj trojci. Kalinić je oproban u čvrstoj odbrani u Evropi, Kurucs se više kalio u Americi.

Hvali se energijom i time da može da radi sve na terenu, dok je Kalinić uz prepoznatljivu odbranu popravio i igru u napadu poslednjih godina, mada mu je iskustvo adut i tu bi Zvezda trebalo da je bolja.

Stefan Lazarević je atletski dobar i zna da prepozna rupe gde da utrčava i hvata alej-upove od igrača kakav je Volters, ali kada bi se našao pored Kurucsa, Letonac bi bio kvalitetnije rešenje na parketu.

Na poziciji četvorke, Alen Smailagić ima prednost u odnosu na Arona Vajta. Vajt jeste dobar skakač, ima visok izbačan pri šutu i ume da bude opasan (36,5 posto za tri prošle sezone), ali „Smajli“ ima dobre fizikalije i prošao bi bolje u NBA da su ga povrede zaobišle.

Treba da popravi šut koji Vajt već ima, ali Alen ima potencijal na koji se računa i zbog kog je s oduševljenjem dočekan u crno-belom.

Poziciju četvorke i petice za sada bolje pokriva Partizan. Spoj fizički snažnog Lideja na centru (može da igra i četvorku visinom) koji je i dobar šuter uz Balšu Koprivicu koji je čist centar.

Zvezda tu ima Luku Mitrovića, koji sa Lidejem na krilnom centru može da ima problema jer je Lidej skočniji. Ako se Lidej spusti na centra, onda ga tu možda sačuva Kuzmić ili centar koga Zvezda dovede.

Željko Obradović definitivno ne računa na Markusa Pejdža
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Opet, Partizan je tu mobilniji jer Lidej može da izađe spolja i šutira trojke, pa na unutrašnjim pozicijama Partizan odnosi prevagu.

Balša Koprivica je čist centar koji igra pik end rol, pokretima pomalo podseća na Vlada Divca i fali mu iskustvo i ako Vil Mozli ne ostane, možda dobije minutažu i iskustvo.

Retko izlazi na šut za tri poena, sa petice ima dobar pregled igre, što je svakako traženo u modernoj košarci.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram