Dejan Radonjić; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsprot

Bilo je jasno i pre početka sezone da će Crvena zvezda biti znatno jača u defanzivi, ali reko ko je očekivao da će tim sa Malog Kalemegdana imati baš ovoliko problema na ofanzivnoj strani lopte.

Kada su stizala pojačanja, evidentna je bila želja Dejana Radonjića da njegov tim pre svega bude odličan u odbrani, u čemu je i uspeo. Crveno-beli su odbranom razbili Budućnost, bili nadomak iznenađenja u Istanbulu i čuda i Moskvi, ali su utakmice protiv Fenerbahčea i CSKA ipak izgubljene nakon neizvesne završnice.

No, odlični nastupi su davali nadu da bi Zvezda mogla da postane hit sezone, ali su težak poraz od Albe, te maltene prepuštena pobeda Monaku u Francuskoj, uz očajan nastup protiv Igokee i na jedvite jade izvojevanu pobedu protiv Mornara u Baru ipak izazvali blagu paniku kod navijača, uz jedno pitanje – da li je ovaj tim kadar za iole ozbiljniji rezultat?

PROČITAJTE JOŠ...

Doduše, Radonjiću i crveno-belima bi trebalo odati priznanje, jer su uspeli da, uprkos velikom broju povređenih košarkaša što tokom priprema, što od početka sezone, pruže ogroman otpor i stanu nadomak trijumfa protiv Moskovljana i turskog giganta, dok su savladani Žalgiris i Makabi. Primera radi, Zvezda je već duže bez Erona Vajta, Dejan Davidovac nikako da uhvati kakav-takav ritam po oporavku od povrede, Ognjen Dobrić igra po sistemu toplo-hladno, sa češćim fazama hladnog, kapiten Branko Lazić se tek vratio nakon duže pauze zbog problema sa leđima, Nikola Ivanović je van sastava zbog koronavirusa, dok se Maik Cirbes tek oporavio.

No, uprkos svim problemima i nedoumicama sa kojima se Radonjić susreće, neke stvari su više nego jasne, i sada već možemo da kažemo da će od njih zavisiti rezultat koji će crveno-beli postići u nastavku sezone.

Gledajte Premijer ligu uz SBB i EON pakete

Utakmice Premijer lige mogu da gledaju svi SBB korisnici, na EON, TotalTV i D3 platformama, a mogu da se prate i ako niste SBB korisnik, u EON paketima van SBB mreže. Dakle, preko bilo kog interneta (PROMO)

Prva, i iz ove perspektive ne toliko hitna zbog partija Ognjena Kuzmića i Luke Mitrovića, ali svakako stvar i nedostatak čijeg postojanja u svesni svi na Malom Kalemegdanu jeste pozicija centra. Iako Kuzmić igra odlično, gotovo je izvesno da neće moći sam da iznese čitavu sezonu, Maik Cirbes nije ni bleda senka Nemca koji je nosio dres Zvezde u prošlosti, dok Luka Mitrović nikako nije rešenje na duže staze. Kuzmićev delimičan povratak na nekadašnji nivo jeste donekle olakšao posao upravi Zvezde, ali je pitanje i dokad će Kuzmić moći da igra na ovom nivou.

Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Druga potreba koja se iskristalisala jeste pozicija beka-šutera. Utisak je da bi, da su imali bar još jednu kvalitetniju opciju u napadu, igrači Zvezde ipak bili znatno bliži pobedama u Rusiji i Turskoj. Ostin Holins uglavnom predstavlja igrača manje kada je u pitanju napad, Nikola Kalinić se troši na obe strane terena, jedino ko predstavlja iole ozbiljniju opasnost na nešto redovnijem nivou po protivnika je Nejt Volters, mada ni on gotovo da nema nikakav doprinos pri šutu za tri poena. Kao što je gore spomenuto, Dobrić više igra hladno nego toplo.

Pred Zvezdom, nakon utakmice protiv Olimpije u Milanu, se nalaze Mega, Panatinaikos, Zadar, Asvel, dok je za 14. novembar zakazan i prvi ovosezonski okršaj sa Partizanom.

Foto: Starsport/Srdjan Stevanovic

Iako je sezona tek praktično počela, upravo bi ovo vremensko razdoblje moglo da bude i ključno za konačan plasman, ali i borbu za prvo mesto u ABA ligi. Trenutno stvari ne izgledaju ružičasto, jednostavno ekipa je krajnje limitirana na ofanzivnoj strani lopte. Dva igrača, uz povratak Vajta, bi mogla da iz korena promene tu situaciju. Na upravi kluba je da odreaguje i reši goruća pitanja pre nego što razlika u odnosu na ostale klubove iz „top 8“ postane nenadoknadiva.

Bonus video: Katastrofalan minut košarke na utakmici Monaka i Crvene zvezde

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare