Foto: Ronald Gorsic / CROPIX/ STARSPORT

Jaka Blažič, košarkaš Cedevite Olimpije i Slovenije, i dalje se rado seća dana provedenih u Crvenoj zvezdi, kojoj je nedavno gostovao u 4. kolu ABA lige.

PROČITAJTE JOŠ

Za crveno-bele je igrao od 2013. do 2015. godine, bio je i srpski i regionalni šampion, a preko Baskonije, Andore i Barselone vratio u Ljubljanu.

Iza Blažiča je pre svega sjajno reprezentativno leto, iako je Sloveniji izmakla olimpijska medalja u Tokiju, u poslednjim sekundama polufinala protiv Francuske. Poražena je i u meču za treće mesto protiv Australije, ali je i za zemlju od dva miliona stanovnika i to istorijski uspeh.

Pre svega jer je Slovenija napravila podvig u Litvaniji u kvalifikacijama, gde je pred krcatom dvoranom eliminisala jednu zemlju košarke. Za Nova.rs, Blažič je potvrdio da je ključnu ulogu u reprezentaciji odigrao timski duh.

„Od prvog do poslednjeg dana je sve bilo kao da sam na nekom odmoru, takva je atmosfera u reprezentaciji i svaki dan smo se družili svi, bili zajedno, to se i videlo na terenu. Došli smo do jednog vrhunca u Litvaniji i onda smo se malo ispraznili, pa je prošao jedan period i otišli smo na Olimpijske igre. Na kraju nam je baš malo nedostajalo da osvojimo tu medalju, ali ostaje dosta uspomena. Moram da zahvalim i ljudima iz Srbije na podršci, osetila se, mislim da smo igrali lepu, brzu košarku i da su to ljudi umeli da prepoznaju i uživaju u tome. Igralo se na dosta poena i imali smo uz sebe Dončića kog ceo svet obožava“, kaže Blažič za naš portal.

Foto:EPA-EFE/KIYOSHI OTA

Fascinantno je koliko je Luka Dončić ostale igrače činio boljima.

„To je kvalitet velikog igrača, sve ostale igrače pravi boljima. Tačno znaš koja ti je uloga, daj njemu loptu, igraj odbranu, kad dobiješ pas, šutneš. Nema tu mnogo filozofije, morali smo svi da mu pomognemo jer je i njemu bilo dosta teško. Svi su bili na njemu i opet je neverovatno sve izneo, na kraju se istrošio. Mi smo bili nekih pet dana na Rogli i nismo bili kompletni, onda su ostali došli, među njima i on. Odmah je bio za akciju, da se takmiči na treningu, da se igramo. Vidi se da uživa u košarci. Meni je interesantno da on ne vežba mnoge stvari na treningu. On zapravo trenira na utakmici. Radi ono što mu padne na pamet u datom trenutku, mi ostali neke stvari radimo dva meseca, pa onda probamo na utakmici. On te stvari prvi put radi na utakmici. Nema on ego koji može da pokvari ekipu, naprotiv, on je čudo od čoveka.“

Foto: Miroslav Todorovic/Starsport.rs ©

Blažić je sa Cedevitom gostovao bivšem klubu, Zvezda je pobedila posle velikog preokreta, a slovenački bek se u Beogradu odomaćio.

Neka se ponovi finale Srbija – Slovenija
Sledeće godine se igra Evrobasket, a Jaka Blažić već ima želju za finale.
„Biće interesantno, nadam se da će svi najbolji igrači igrati za svoje zemlje, da bude kvalitetna košarka i da vidimo na kraju ko je najbolji. Bilo bi najbolje da bude repriza finala iz 2017, Slovenija – Srbija, da uživamo svi i da vidimo ko je najbolji posle pet godina.“

„Uvek je lepo vratiti se ovde, proveo sam dve divne godine i to nikada neću zaboraviti. Imao sam dosta uspeha u Zvezdi i svaki put kad se vratim, toga se setim i vraća mi osmeh na lice. Bilo je puno lepih stvari i anegdota, posebno se rado sećam tog iščekivanja titule i kada smo je konačno osvojili, bilo mi je neverovatno lepo da vidim koliko to svima znači. Kao da se juče desilo.“

Šest godina kasnije kao da je napravljen “rimejk” stare ekipe, dosta bivših saigrača i igrača sličnog profila je opet u Zvezdi.

„Sada je napravljen sličan tim i dosta igrača se poznaje, vidi se uigranost i da su to momci koji su dobri van terena, da se druže i da pričaju. I kada sam ja bio tu trener je bio Dejan Radonjić kod kog se tačno sve zna, šta, kako i kada se radi. Ja sam u to vreme bio igrač koji je donosio energiju ekipi i publika me je nosila, umeo sam u tome i da napravim neke greške, ali nosila me je ta ljubav i želja da pomognem timu. Bilo je momenata i kada Dejo ne bude zadovoljan kako nešto uradimo svi na terenu, ali generalno, bilo je to dobro. Najteže mu je kada ti priča nešto duže vreme i to ne uradiš na terenu, onda se iznervira.“

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Poznato je i da trener Radonjić voli disciplinu, pa je Blažić otkrio i jednu anegdotu.

„Beograd ti je j***n grad, imaš mnogo opcija, a mi smo tada bili mladi igrači, bez porodica. Morao je da nas kontroliše i da zna gde smo. Sećam se da mi je za Novu godinu poslao poruku “gde si” sat vremena posle ponoći, jer smo dva dana kasnije igrali protiv Reala. Morao je to da radi, da se sve vrti oko treninga – zaključio je kroz osmeh slovenački košarkaš.

BONUS VIDEO Samir Avdić, Karijev zlatni učenik: Pešić vraća Srbiju na tron

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar