Karmelo Entoni
Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Lion Rouz napušta posao jednog od najuspešnijih agenata kako bi zaseo u fotelju predsednika Njujorka za košarkaške operacije. Ali, to ne znači da neće ponovo sarađivati sa, sada već bivšim klijentom Karmelom Entonijem, iako po NBA zakonu ne sme da ga zastupa zbog sukoba interesa.

autor: Đ. Matić

Kako pišu američki mediji, Rouz je spreman da se, kao prvi operativac Niksa, na leto upusti u angažovanje Entonija, odnosno da ga vrati u tim čiji je dres nosio od 2010. do 2017.

„Teško je pričati o tome, jer ne znam kakva će situacija biti u Njujorku. Najlakše je reći ‘njegov agent je tamo, on se vraća’, ali dok ne sednem i ne vidim ceo plan, ne znam šta će da se dešava“, ostao je zagonetan Karmelo.

Nije tajna da on i pored toga što su mu igre u Blejzersima pokazale put izlaska iz dvogodišnjeg tunela, želi da se vrati u „Veliku jabuku“ u kojoj su ostali da mu žive supruga i sin posle njegovog košarkaškog izgnanstva prvo u Oklahomu Siti, zatim Hjuston i sada Portland. Vlasnik tri olimpijska zlata (2008, 2012, 2016) i desetostruki Ol-star igrač ne poriče da je u komunikaciji za Rouzom. Ali…

PROČITAJTE JOŠ

„Njujork nikada nije bio tema. Lionova odluka nas je sve šokirala. Posle sezone treba da budem oprezan s pričom, jer to može da se smatra kao neovlašćena komunikacija“, rekao je Karmelo.

Rouz se odlučio da ćuti, bar dok ne bude zvanično imenovan na novu funkciju.

Do tada javnosti, između ostalog, ostaje da se bavi u poslednjoj deceniji rastućim trendom prelaska uspešnih agenata, što je on nesumnjiivo (bio), u klubove.

Pre Rouza koji je agenciju “Creative Artists Agency” ostavio na vrhu kada su u pitanju ovoszonske zarade NBA igrača, sličan put je prešao Rob Pelinka. Pošto je zanat agenta izučio kod Arna Telema u čuvenom “SFX sports” (kasnije je došlo do fuzuje u “Wasserman media group”), Pelinka je osnovao svoju kompaniju “Landmark sports” koja je zastupala Kobija Brajanta, Džejmsa Hardena, Kevina Durenta, da bi od 2017. godine obavljao ulogu generalnog menadžera i potpredsednika za košarkaške operacije Lejkersa.

I Bob Majers, sigurno najuspešniji agent u fotelji čelnika kluba, počeo je da uči od Arna Telema još dok je ovaj imao samostalnu agenciju. Kada je oformljena “SFX sports”, a kasnije i “Wasserman”, zastupao Brendona Roja, braću Kevina i Bruka Lopeza, Tajreke Evansa… Karijere agenta odrekao se 2011. godine kada prihvatio ponudu da bude asistent generalnog menadžera Golden Stejta i počne da gradi tim koji će osvojiti tri šampionske titule i odigrati čak pet uzastopnih finala, zbog čega su stigla unapređenja u generalnog menažera (2012) i predsednika Voriorsa (2016).

Karmelo Entoni
Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Među agentima koji imaju uspešnu timsku karijeru je i Džastin Zanik. Posle 15 godina rada na visokim funkcijama u takođe veoma uspešnim agencijama “Priority sports” i “ASM sports”, 2012. godine je prihvatio poziv Jute da bude asistent generalnog menadžera. Istu ulogu obavljao je u Milvokiju od 2017. godine do prošlog leta kada se vratio u Solt Lejks Siti, ali kao generalni menadžer.

Ipak, da angažovanje odličnog agenta ne garantuje automatski uspon tima svedoči nekoliko primera, a najupečatljiviji je neuspešna saradnja Sansa i Lona Bejbija (zastupao Tima Dankana, Reja Alena, Grenta Hila). Za njegovih pet godina predsedničkog mandata (2010-2015) navijači Feniksa se nisu nagledali sunca… Ni Arn Telem, pomenuti odličan učitelj Boba Majersa i Roba Pelinke, a svojevremeno jedan od najmoćnijih agenta koji je dugo bio predsednik SFX i Wasserman (Rasel Vestbruk, Redži Miler, Derik Rouz, Lamarkus Oldridž…) nije daleko odmakao sa one “druge” strane. Od 2015. kada je uz manjinski paket akcija tima i preuzeo fotelju potpredsednika Detroit nikako da sastavi respektabilan tim.

Na kraju, ni Džou Branču, koji je posle rada u „Nike“ i NBA, zanat agenta izučavao u “Landmark sports” kod Roba Pelinke i “Roc Nation”, čiji je osnivač Džej Zi, a koja ima reprezentativnu listu klijenta, ne cvetaju ruže u Minesoti. Doduše, tek mu je prva sezona u odelu asistenta generalnog menadžera “vukova”.

BONUS VIDEO