Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Samo da Jokić ne bude MVP, jer je to mnogima trn u oku

Nikola Jokić u igri je da po treći put zaredom osvoji MVP nagradu, sa Denverom je bio prvi na Zapadu, ali njegovi hejteri i kritičari ne prestaju da mu pronalaze zamerke.

Srpski centar odigrao je još jednu istorijsku sezonu, bio je najbolji u mnogim statističkim parametrima (kao što su asistencije, +/- indeks, procant šuta iz igre…), ali prednost u MVP trci ima Džoel Embid i čini se da je sve bliži svom prvom individualnom trofeju.

PROČITAJTE JOŠ:

Glasanje za najkorisnijeg igrača u ligi već je počelo, a od 22 glasača čak njih 15 je stavilo Embida na prvo mesto. Čak i Janis Adetokumbo ima više prvih mesta od Jokića – četiri naspram tri (u trenutku pisanja teksta), ali Srbin je najviše puta bio na drugom mestu.

Iako situacija može da se preokrene, jer je u igri skoro još 80 glasača, deluje da je Embid skoro sigurno prvi, te da će Jokić teško uspeti da preokrene i ponovi uspeh Lerija Birda sa tri uzastopne MVP trofeja.

Jedan od onih koji su Jokiću okrenuli leđa u poslednjem trenutku je Džej Džej Redik, bivši NBA as, koji je tokom sezone umeo da brani Somborca od raznoraznih napada, ali se na kraju odlučio da ga stavi tek na treće mesto na listi.

„Sva trojica zaslužuju MVP nagradu ove sezone. Mislim da su se izdvojili od ostatka lige. Evo šta ja mislim – broj jedan, moj MVP za ovu sezonu je Janis. Broj dva je Embid, tri je Jokić, četiri je Džejson Tejtum i broj pet je Donovan Mičel“, rekao je Džej Džej Redik.

Nikola Jokić i Džoel Embid Foto: MATTHEW STOCKMAN / Getty images / Profimedia

Iako nema pravo da glasa, svoje mišljenje izneo je i Demarkus Kazins, nekada jedan od najboljih centara na svetu, a sada zaboravljeni NBA as. Zanimljivo je da je Kazins bio saigrač sa Jokićem u Denveru, bio je potpuno u njegovoj senci, a sada je istakao da ne bi voleo da Srbin osvoji treću uzastopnu MVP nagradu.

„Nisam okej sa tim da Jokić bude trostruki uzastopni MVP, jer bi onda počela priča o tome da je najbolji svih vremena i svi možemo da se složimo da nije. Ne kažem da ne može da bude ili da ne zaslužuje više u budućnosti, ali u ovom trenutku ne mogu to da kažem. Nije ništa osvojio, nije igrao u finalu“, istakao je Kazins.

Tu se nije zaustavio, pa je izneo i sumnju da je Jokić uopšte najbolji centar svih vremena.

„Pričamo o tome, Jokić je najbolji centar svih vremena. Da kažemo da je ispred Šekila O’Nila, Tima Dankana, Hakima Olajdžuvona, Vilta Čembrlena, to je zaista teško reći. Videli smo šta su svi oni uradili. Da li možemo da sedimo i da kažemo da Jokić nije samo najbolji centar, već da je najbolji ikada sa tri MVP titule? Ne osećam se komforno da to izgovorim“, dodao je Kazins.

Postoje i oni koji već odavno Jokića ne smatraju za najboljeg u NBA ligi. U tome ne bi bilo ništa sporno da imaju adekvatne argumente i da na udaraju nisko. Prva pomisao na takve analitičare dovodi nas do Kendrika Perkinsa i Ričarda Džefersona, bivših NBA igrača.

Džoel Embid
Džoel Embid; Foto: Tanjug/AP Photo/Matt Slocum)

Perkins je tokom sezone optužen i za rasističke napade na Jokića, a jednom prilikom je istakao kako srpski centar namerno „budži“ statistiku. Pošteno je reći da je Perkins osudio i Embidov potez da preskoči poslednji meč sa Denverom, ali je zbog toga na prvo mesto stavio Janisa.

Džeferson je takođe imao nekoliko zanimljivih izjava o Jokiću, a posebno se izdvojila ona u kojoj je rekao da Srbinu fale takozvane „predasistencije“, što apsolutno nema veze sa istinom. Verovatno nijedan igrač u NBA nema toliki uticaj na svoj tim kao što Jokić ima na Denver i niko ne čini svoje saigrače boljima kao što to radi Nikola.

Ima i onih koji smatraju da je vreme Embid osvoji MVP trofej, jer su i Jokić i Janis to već uradili po dva puta. Međutim, sem tog argumenta slabo šta iznose u korist Kamerunca. Američki novinar koji piše za „Atletik“, Džon Holindžer, upravo je jedan od onih koji smatraju da je sada pravo vreme da se Embid upiše u istoriju.

Holindžer je napisao tekst pod naslovom: „Zašto je Džoel Embid moj MVP“, a u njemu piše sledeće:

„Istorija igra ulogu ovde. Mislim da ‘zamor glasača’ nije ispravan opis onoga što ja osećam ovde. Mislim da nije u redu da u ovoj eri na tabli piše Nikola Jokić tri, Janis Adetokumbo dva, Džoel Embid nula u poslednjih pet sezona. Pošten je argument da je Embid bolji defanzivno od Jokića, a brojevi ne mogu u potpunosti da iskažu tu razliku. Ključni deo odbrane visokog igrača je zaštita obruča, a Jokić to jednostavno ne nudi. Bez obzira na njegove ostale adute, ovo mu je najveća slabost. Embid, s druge strane, je 11. bloker lige sa najmanje 1.500 odigranih minuta, što je dvostruko više od Jokića“, napisao je Holindžer.

PROČITAJTE JOŠ:

Slično razmišljanje ima i Zek Lavin, zvezda Čikago Bulsa.

„Mislim da je već trebalo da osvoji jedan. Smatram i da je Jokić bio sjajan takođe. Osvojio ga je dve godine uzastopno tako da ne možete ništa da mu oduzmete. Naravno, Janis je neverovatan. Ipak, smatram da je Embid siguran ove godine. Toliko je dobar“, rekao je Lavin.

Jokiću je u ovoj priči „leđa okrenuo“ i Drejmond Grin, koji je u prošlosti hvalio Srbina kao jednog od najboljih napadača i najtežeg igrača za čuvanje, ali se sve promenilo kad mu je Embid u direktnom duelu dao 46 poena, uz devet skokova i osam asistencija.

Grin je nakon tog meča promenio mišljenje, pa je hvalio Embida, koji je i sam potvrdio da je imao ekstra motivaciju zbog svega što je krilni centar Voriorsa pričao o Jokiću.

Što se tiče mišljenja Embida i Janisa, obojica smatraju da su baš oni pravi kandidati za MVP-ja, dok Jokića ta priča najmanje zanima, jer je on fokusiran pre svega na timski uspeh.

Foto Tanjug/AP Photo/Matt Slocum

Naravno, bilo je mnogo košarkaških stručnjaka koji su Jokićevo ime isticali ispred svih, koji su se divili njegovoj magiji i potezima na terenu, ali MVP trka ove godine zaista nikada nije bila neizvesnija, a odluka teža.

Ipak, izgleda da se sada ponajviše gledaju oni kriterijumi po kojima Jokić nije najbolji, a fokus se prebacuje uglavnom na Embida i na njegovu monstruoznu poentersku sezonu. Takođe, preuveličava se odbrambeni aspekt u kom je Jokić napredovao, dok Embid jeste vrhunski zaštitnik obruča, ali daleko je od elitnog defanzivca, baš kao i Janis.

Ono što je sada bitno za Denver jeste to da je Jokić fokusiran isključivo na plej-ofu u kom još uvek ne znaju ni protivnika.

NBA prsten u Kolorado još uvek nije stigao, a čini se da bi ove sezone istorija mogla da se ispiše, jer su igrači zdravi, a Jokić u naponu snage.

Foto: Tanjug/AP Photo/Charles Krupa

Jasno je da je cilj samo jedan, da će Jokić biti lider u pohodu na titulu i da ga nikakva priča o MVP-ju neće poremetiti.

Možda se baš dogodi situacija da Denver u finalu bude sa Milvokijem ili Filadelfijom, pa bi tu najbolje moglo da se vidi ko je MVP i čiji kvaliteti će više doći do izražaja.

Ako Jokić i Denver ne uspeju da se domognu željenih visina ove sezone, onda su i promene na leto neminovne. Tu situaciju najbolje je opisao Džejms Merilat, glavni urednik „Denver sportsa“, koji je istakao da će se u slučaju neuspeha, dogoditi i neki trejdovi u Koloradu, a ni mesto Nikole Jokića onda ne bi bilo zakucano.

Ipak, teško je zamislivo da Jokić napusti Denver bez obzira na rezultate, ali u NBA je apsolutno sve moguće.

BONUS VIDEO Sombor i Jokic – posebna veza

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar