Svetislav Pešić; Foto: Starsport.rs ©

Iznenađenja je već bilo, a spisak je sve kraći

Pripreme košarkaške reprezentacije Srbije se bliže kraju, a selektor Svetislav Pešić će uskoro morati da odebere 12 igrača na koje će se osloniti u kvalifikacijama za Mundobasket, ali i na Evropskom prvenstvu.

PROČITAJTE JOŠ:

Pešić je na širem spisku najpre imao 22 imena, ali su Nikola Jović i Aleksej Pokuševski „otpali“, jer im njihovi NBA klubovi nisu dozvolili da ovog leta budu sa reprezentacijom.

Jović tokom leta radi individualno i sprema se za NBA debi za Majami Hit, dok je Pokuševski iskoristio odmor da dođe u Srbiju i makar poseti saigrače iz reprezentacije i porazgovara sa stručnim štabom.

Kompletnu košarkašku javnost u Srbiji potresla je vest da je Pešić sa spiska sklonio i Miloša Teodosića, pa se već danima priča o tome koji je pravi razlog za takav potez.

Teodosić je 15 godina igrao za reprezentaciju, bio je kapiten, lider i plajmejker sa magijom u rukama, ali su „ključevi“ sada predati u ruke Vasilija Micića, od koga se očekuje da bude makar na onom nivou na kom igra u Efesu već dve sezone zaredom.

Prava nedaća za Pešića bila je povreda Alekse Avramovića, koji ima problema sa desnom šakom, pa će zbog toga morati da pauzira nekoliko nedelja. Od kako se saznalo da Teodosića više nećemo gledati sa reprezentacijom, prognozirano je da Avramović bude druga opcija na poziciji organizatora igre. Međutim, to se neće desiti, pa će Pešić morati da promeni prvobitne planove.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Avramović je neko ko je bio „motor“ reprezentacije u kvalifikacijama za Mundobasket, ali će sada ipak igre Srbije morati da posmatra ili sa malog ekrana ili sa tribina.

Takođe, otpao je i Alen Smailagić, koji trenutno nije dovoljno spreman da odgovori na izazovan period u dresu „orlova“.

Tako je Pešić ostao na 17 raspoloživih igrača, a najveća dilema je ko će biti drugi plejmejker. Trenutno tu je samo Ognjen Jaramaz, koji do sada nije bio u prvom planu kada je reprezentacija u pitanju, ali bi sada mogao da dobije šansu da se pokaže na najvećoj sceni.

Na poziciji beka čini se da su sigurni Nemanja Nedović i Marko Gudurić, pošto su obojica imali odlične sezone u svojim klubovima i ono što je najbitnije, nemaju probleme sa povredama.

Ukoliko Jaramaz bude pozvan među 12 igrača, verovatno mesta neće biti za Vanju Marinkovića, koji je imao zapažen napadački doprinos u mečevima sa Letonijom i Belgijom, ali pobede tada nisu ostvarene. Sa druge strane, Marinković je poznat kao dobar šuter, te bi stoga mogao dobro da se uklopi u petorci sa Jokićem, koji voli da proigrava baš takve igrače.

Foto: STARSPORT/ Pedja Milosavljevic

Na poziciji krila neprikosnoveni su Nikola Kalinić i Vladimir Lučić, a njih dvojicu mogli bismo da gledamo u nekim varijantama i na poziciji četvorke. Tu bi trebalo da bude i Nemanja Bjelica, koji je bio deo tima i u prethodnim mečevima, a svojim iskustvom bi mogao dosta da pomogne sa klupe.

Na poziciji centra gledaćemo gotovo sigurno Nikolu Jokića i Milutinova, dok se postavlja pitanje koga će još od igrača sa unutrašnjih pozicija Pešić povesti. Tu je mladi Filip Petrušev, koji je imao nekoliko briljantnih partija u dresu Srbije, ali je u nekoliko poslednjih mečeva podbacio, a uz to ne treba zaboraviti da je u Efesu gotovo cele sezone nije igrao. Od centara su tu još i Dušan Ristić i Balša Koprivica, ali oni će teško dobiti šansu među 12.

Očekuje se da među najboljih 12 ne bude ni Boriša Simanić, koji je propustio deo priprema zbog bolesti. Takođe, retko ko u sastavu vidi iskusnog Marka Jagodića-Kuridžu, koji je nedavno bio i kapiten „orlova“, ali su Kalinić, Lučić i Bjelica trenutno kvalitetnija rešenja.

Foto: Starsport

Veliku priliku da izbore mesto u timu imaju Dejan Davidovac i Ognjen Dobrić. Davidovac je neko ko može da pokrije više pozicija na terenu, ne troši mnogo lopti u napadu, a može biti izuzetno koristan i u odbrani.

Što se Dobrića tiče, on je poznat kao kvalitetan defanzivac, pa ne bi bilo čudno ukoliko ga često budemo gledali kako čuva najbolje igrače protivničkih timova na spoljnim pozicijama. Igrama u Zvezdi u protekle dve sezone pokazao je da na njega trener može da se osloni i u napadu, tako da ne bi bilo čudo ukoliko bi konstantno bio u rotaciji sa po 10-15 minuta u proseku po utakmici.

PROČITAJTE JOŠ:

Biće zanimljivo i videti kako će Srbija igrati, a sve oči bez ikakve sumnje biće uperene ka Jokiću. Ne bi bilo iznenađenje da vidimo i neke petorke bez klasičnog plejmejkera, ali bi u njima ulogu organizatora igre preuzimao Jokić, baš kao u Denveru.

Takođe Pešić sa Kalinićem, Lučićem i Davidovcem u timu dobija mogućnost da često rotira, ali i da igra sa takozvanim „small ball“ petorkama, gde bi neko od pomenute trojice bio na poziciji krilnog centra.

Potencijalni sastav reprezentacije:

Micić, Jaramaz*

Nedović, Gudurić

Kalinić, Lučić, Davidovac*, Dobrić*

Bjelica

Jokić, Milutinov, Petrušev*

Džokeri: Marinković, Simanić, Jagodić-Kuridža, Ristić, Koprivica

Prve zvanične utakmice, srpski nacionalni tim će odigrati 25. avgusta protiv Grčke na domaćem terenu, odnosno 28. avgusta protiv Turske u Turskoj.

Navedene utakmice predstavljaju početak druge faze kvalifikacija za odlazak na Svetsko prvenstvo 2023.

U novoformiranoj grupi, Letonija, Belgija i Srbija su se pridružile Turskoj, Velikoj Britaniji i Grčkoj u borbi za jedno od tri mesta na planetarnom šampionatu.

Nakon toga, srpski nacionalni tim će se takmičiti na Evropskom prvenstvu.

„Orlovi“ će šampionat započeti u D grupi, čije će se utakmice igrati u Pragu. Rivali tima Srbije će biti Izrael, Holandija, Finska, Poljska i Češka.

BONUS VIDEO Vasilije Micić iza zavese – šampion hladne glave

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar