Foto: Starsport/Srdjan Stevanovic

Dejan Radonjić je veoma blizu povratka u Crvenu zvezdu, a zvaničnom potvrdom otpočeće njegov drugi mandat na klupi kluba od kog je stvorio pravog košarkaškog giganta.

PROČITAJTE JOŠ...

U ovom tekstu bavićemo se putem koji su crveno-beli prešli od kluba koji je bio poznat po nadimku „sledeća sezona“ do apsolutnog vladara Jadrana i tima koji još uvek stoji na temeljima koje je izgradio stručnjak rođen u Podgorici 2. februara 1970. godine.

Najvećim delom sezone 2012/2013, Crvenu zvezdu je sa klupe predvodio Vlada Vukoičić, nakon što je na prve dve utakmice na njoj sedeo Milivoje Lazić i vezao dva poraza, od Splita i Zadra. Potom je na klupu seo Vukoičić, koji je Zvezdu predvodio do druge faze Evrokupa (2-4 i poslednje mesto u grupi Top 16 faze, iza Uniksa, Ulma i Galatasaraja), dok je na 26 utakmica u ABA ligi Zvezda imala skor 18-8 i zauzela drugo mesto, iza prvoplasirane Igokee.

Ipak, 15. aprila usledio je šok za navijače – Vukoičić je napustio Zvezdu, a njega zamenio Dejan Radonjić, do tada trener podgoričke Budućnosti.

„Dejan Radonjić je i definitivno trener Zvezde. Posle osam godina došlo je vreme za odlazak. Kod nas se afirmisao. Zvezda će naredne godine verovatno igrati Evroligu i bila bi šteta da to ne iskoristi. Ponuda Beograđana je bila korektna i mesec i po pre isteka ugovora smo odlučili da pustimo Radonjića“, rekao je pre sedam godina predsednik Budućnosti Dragan Bokan u izjavi za podgoričke Vijesti.

Nepun mesec pre toga i zvanično je potvrđeno da će u Evroligu otići finalisti završnog turnira ABA lige, kao i da Igokea ne ispunjava uslove za B licencu.

Tako je polufinale protiv Radničkog iz Kragujevca dalo odgovor ko će uz Partizan u „elitu“, a crveno-beli su do pobede došli košem Vuka Radivojevića sa penala, mada je istorija mogla da bude drugačija da je Danilo Mijatović pogodio poslednji šut. Ovako, Radonjić je na dobar način započeo karijeru u Zvezdi, pa je dobio dovoljno kredita da su pozivi od strane navijača za smenu nakon poraza u finalu ABA lige i Superlige Srbije od Partizana ubrzo utihnuli.

U sezoni 2013/2014 usledila je prva prava Radonjićeva sezona, i bilo je jasno da sastav ima veliki potencijal, s obzirom na to da je osvojen Kup Radivoja Koraća, u Superligi je zauzeto drugo mesto (ponovo iza Partizana), dok je ligaški deo sezone završio sa skorom 22-4. A onda je usledilo čuveno polufinale protiv zagrebačke Cibone, kada je tim iz Zagreba desetkovan povredama savladao crveno-bele u beogradskoj Areni 75:70. Situaciju je ublažila Cedevita pobedom nad Partizanom u poslednjoj sekundi, a potom su Cibosi stigli i do titule, i tako, ispostaviće se, odigrali za Zvezdu – zvanično, Cibona nije imala uslove za nastup u Evroligi, pa je Zvezda kao najbolja u regularnom delu „uskočila“. Tačnije, Evroliga je odlučila da crveno-bele uvrsti u spisak timova koji će igrati u elitnom takmičenju.

No, pravu Zvezdu te sezone navijači su videli u Evrokupu. U Evroligi je izostao plasman u Top 16 u izuzetno jakoj grupi, a skor od 4-6 bio je dovoljan za peto mesto iza Makabija, Laboral Kuće, Lokomotive iz Kubanja i Panatinaikosa. Zvezda je sezonu nastavila u Evrokupu, u kom je usledila prava „eksplozija“.

Nakon drugog mesta u grupi iza Nižnjeg, a ispred Bilbaa i Panioniosa, Zvezda je prvo u dva meča osmine finala bila bolja od Lijetuvos Ritasa, a potom je usledilo četvrtfinale protiv Budiveljnika. Ukrajinci su prvi meč dobili 82:79, a u revanšu, na kom su navijači oborili rekord Evrolige po posećenosti na jednom meču sa 24.232 gledaoca, Čarls Dženkins je prvo meč odveo u produžetak, a zatim crveno-beli stigli do pobede i plasmana među četiri najbolje ekipe.

Tu je crveno-bele dočekao Uniks, i ekipa iz Kazanja je nadoknadila minus od 11 poena iz prve utakmice za plasman u meč za titulu. No, Evropa je bila oduševljena, a crveno-beli dobili status najvećeg hita i ekipe čiji nastupi se sa najvećim iščekivanjem očekuju naredne sezone.

A onda je Radonjić počeo da pobeđuje… Osvojen je Kup Radivoja Koraća pobedom nad Paritzanom u polufinalu i Megom u finalu, u ABA ligi zabeležena su samo dva poraza, a onda je u polufinalnoj seriji Zvezda slavila protiv Partizana za plasman u finale, te Cedevite u finalu sa po 3-1 u seriji.

Nedugo potom sezona je „potvrđena“ i dominantnim osvajanjem Superlige, uz samo jedan poraz u ligaškom delu uz 13 pobeda, a potom i pet vezanih trijumfa u doigravanju – dva nad Megom, i tri nad Partizanom.

Crveno-beli su obezbedili i plasman u Top 16 fazu Evrolige kao drugi iza Olimpijakosa, a ispred Laborala, Galatasaraja, Neptunasa i Valensije, gde su i završili takmičenje kao sedmi od osam timova, uz četiri pobede i 10 poraza, iza Real Madrida, Barselone, Makabija, Panatinaikosa, Albe i Žalgirisa.

Nastavio je Radonjić da pomera granicu i naredne sezone, kada je u Evroligi Zvezda između ostalog savladala i Real i u grupi završila ispred Madriđana, a potom u Top 16 fazi bila bolja od Anadolu Efesa, Darušafake, Unikahe i Cedevite.

U četvrtfinalu bolja je bila ekipa moskovskog CSKA sa 3-0. U ABA ligi crveno-beli su imali skor 20-6, ali su u plej-ofu uspeli da budu bolji od Cedevite i Mege (opet bez poraza), dok je u Superligi Partizan uspeo da dođe do jedne pobede i tako odloži slavlje crveno-belih.

Kup je izgubljen, ali je jasno bilo da je to tek jedan kiks.

Pred sezonu 2016/2017, Evroliga je unela promene u sistemu takmičenja, igrao je „svako sa svakim“, a crveno-belima, koji su u takmičenje ušli sa najmanjim budžetom, predviđali su samo dno.

Umesto toga, 16 pobeda, 14 poraza i deveto mesto, jedno ispod „crte“ za plej-of, uz pobede nad Barselonom, Realom, Makabijem, Panatinaikosom, CSKA…

U ABA ligi dva poraza, jedan u ligaškom delu od Partizana i jedan od Budućnosti u plej-ofu, ali je osvojen novi „triling“ – ABA liga, Kup i Superliga.

Odmah po osvajanju Superlige Radonjić je rekao da više nije trener Zvezde, što je potvrđeno kroz nekoliko dana. Od tada crveno-bele su predvodili Dušan Alimpijević, Milenko Topić, Milan Tomić, Dragan Šakota i Saša Obradović.

Da li će Radonjić nastaviti starim stazama ili će ponovo biti potrebno neko vreme za uspostavljanje njemu prepoznatljivog sistema biće poznato već u narednih mesec dana…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare