Jurij Zdovc i Duda Ivković
Jurij Zdovc i Duda Ivković Foto: JB Autissier / Panoramic / Bestimage / Profimedia/Pedja Milosavljevic STARSPORT

Nije iznenađenje što je Jure Zdovc bio među legendama koje su najviše pogođene smrću Dušana Dude Ivkovića. Razlog je bolno sećanje na 1991. godinu i raspad Jugoslavije.

PROČITAJTE JOŠ

Mnogi legendarni igrači prisustvovali su ove nedelje sahrani Dušana Dude Ivkovića na Novom groblju u Beogradu, svi koji su mogli, pojavili su se na ispraćaju legende.

Tu je bio i Jure Zdovc, košarkaš koji je uz Dudu uzeo zlato na Svetskom prvenstvu 1990. godine, kao i na Evropskim prvenstvima 1989. i 1991. godine, uz srebro na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine.

Jure Zdovc je 26. juna 1991. poslednji put nosio dres reprezentacije Jugoslavije. Iako su ostale još dve utakmice u borbi za medalje, slovenački bek se, očiju punih suza, obratio selektoru Dudi Ivkoviću i rekao mu da napušta reprezentaciju jer to od njega traži vlada Slovenije.

Samo dan ranije, 25. juna 1991. godine, Slovenija je i zvanično proglasila nezavisnost od Jugoslavije.

Dušan Ivković Foto:Pedja Milosavljevic/starsportphoto

Jugoslavija je sa 11 igrača osvojila zlato, a Zdovc se sada kaje zbog ove situacije.

„Sve se dogodilo brzo. Niko nije znao da dolazim na sahranu osim Žarka (Paspalja). Kada sam stigao na groblje sa suprugom, video sam Željka, Vladu i Danilovića, prišao sam im i seo sa njima. Obradović se iznenadio kada me je video da sam došao. Posle nam je neko prišao i rekao da bi bilo lako da mi odnesemo Dudu u njegovu poslednju kuću. Dino se takođe pojavio u poslednjem minutu. Nisam znao u tom momentu da postoji simbolični momenat u celoj priči. Reći ću vam nešto, rekao sam to i supruzi. Možda nije trebalo da budem tamo, jer sam napustio reprezentaciju Jugoslavije. U svakom slučaju, bila je čast biti tamo, sa mojim starim prijateljima. Bio je to poslednje zbogom treneru“, rekao je Zdovc za grčku Gazetu.

O tome koliko je Jure bio bitan za tim, govorio je jednom prilikom Vlade Divac.

„Zdovc je odrađivao prljavi posao. Mi smo se švercovali, pasovi, napadi, zezanje, a Jurij je igrao odbranu. U datom momentu bio je ključan igrač za nas“, priznao je Divac.

Dudin tim se 1991. prošetao do evropskog zlata, bila je to peta titula za Jugoslaviju, Zdovc je igrao tri utakmice u grupi, protiv Španije, Poljske i Bugarske.

Jurij Zdovc Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport.rs

Ipak, nije ga bilo u polufinalu protiv Francuske (97:76) i u finalu protiv Italije (88:73).

Tim je mleo sve pred sobom, ali je sve bilo propraćeno dozom gorčine zbog raspada zemlje.

Pre polufinala, Zdovc je sa očima punim suza došao u hotelsku sobu Dude Ivkovića i saopštio mu da je primoran da napusti tim jer se Slovenija dva dana ranije otcepila.

Dobio je direktivu iz Ljubljane i Duda je stao iza njega: Jure nije potpuno spreman i nažalost neće biti u sastavu za naredni meč.

Tek 15 godina kasnije, Ivković je slovenačkim medijima ispričao šta se dogodilo.

„Još se sećam trenutka tokom Evropskog prvenstva u Rimu 1991. godine. Nakon slovenačkog otcepljenja, Zdovc je došao kod mene i rekao mi o pozivu iz Ljubljane i da mu je rečeno da će postati izdajnik u svojoj zemlji ako i dalje bude učestvovao na prvenstvu. Kada me je pitao šta da radim, odlučio sam ja umesto njega i rekao sam mu da ću reći javno da nije u mogućnosti da igra u polufinalu i finalu, i on nije igrao“, rekao je Ivković.

Zdovc je ostao u hotelu, nije smeo da bude na utakmicama i ceremoniji, ostao je i bez zlatne medalje, koju je dobio 2005. godine u dvorani Tivoli.

Bila je to njegova oproštajna utakmica, akteri i treneri su bili Boža Maljković, Zmago Sagadin, Raša Nesterović, Šaras Jasikevičijus, Peter Vilfan, Željko Obradović i Duda Ivković, Toni Kukoč, Vlade Divac, Dino Rađa, Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Žarko Paspalj, Panajotis Janakis

Legende koje su bile na okupu 1991, znale su koliko je Zdovc patio što je ostao bez medalje i često je govorio da je ne zaslužuje.

Ipak, od njih je dobio repliku zlatne medalje, koju mu je upravo Dušan Ivković okačio oko vrata.

BONUS VIDEO – Željko Obradović o svom kumu Dušanu Ivkoviću

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare