Foto: Tanjug/AP

Nikola Jokić i Denver Nagetsi opravdali su ulogu favorita u prve dve runde plej-ofa u NBA ligi, te su tako sačekali Los Anđeles Lejkerse kao rivale u finalu Zapadne konferencije.

„Jezeraši“ su izbacili još uvek aktuelne šampione Golden Stejt Voriorse sa 4-2 u seriji, dok je Denver najpre razbio Minesotu sa 4-1, a zatim Finiksu pokazao ko je bolji sa 4-2.

To znači da ćemo gledati reprizu finala Zapada iz 2020. godine, kada se igralo u popularnom „bablu“, a tada su Lejkersi ibacili Denver sa 4-1. Od tada se mnogo toga promenilo, Lejkersi imaju potpuno nova imena u svom rosteru, dok su Lebron Džejms i Entoni Dejvis i dalje predvodnici tima. Sa druge strane, Denver je takođe zadržao nosioce igre, Džamal Marej i Majkl Porter su konačno zdravi i spremni, dok je Jokić verovatno na svom vrhuncu i to tim mora da iskoristi kako bi napao titulu.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, Denver sada izgleda kao iskusnija i zrelija ekipa, sa nekoliko osveženja poput Kentavijusa Kaldvel-Poupa, koji je igrao baš za Lejkerse u njihovoj poslednjoj šampionskoj sezoni i zna kako se osvajaju titule. Bitan faktor za ekipu iz Kolorada biće i uloga Erona Gordona, koji će verovatno čuvati Lebrona, dok bi Brus Braun mogao da bude „x-faktor“ sa klupe.

Biće ovo peti put da Nagetsi nastupaju u finalu Zapadne konferencije, a nijednom nisu uspeli da slave i da se plasiraju u veliko finale. Jokićev tim će imati domaćeg terena, pa će prva dva meča biti odigrana u Koloradu. Nakon toga se serija seli u Los Anđeles na dva susreta. Nakon toga se naizmenično igra u Koloradu, Kaliforniji, pa opet u Koloradu. Poslednje tri utakmice će se igrati samo u slučaju da jedan tim ne dođe do pobede od 4-0.

Nagetsi su osigurali prednost domaćeg terena do finala Zapadne konferencije, a u eventalnom finalu neće imati prednost samo u slučaju da igraju protiv Bostona (jer je Milvoki ranije eliminisan).

Nikola Jokić/Foto: AP Photo/Matt York

Prvi meč igra se u noći između utorka u srede od dva sata i 30 minuta posle ponoći, a sledeći je u noći između četvrtka i petka u istom terminu. Svi dueli su zakazani u ovom terminu pa će se tada igrati i u Los Anđelesu u noći između subote i nedelje, te u noći između ponedeljka i utorka.

Prema kladionicama favoriti su Nagetsi, dok se najviše prognozira da će biti odigrano šest utakmica u seriji.

Biće zanimljivo videti kakvu će odbranu Lejkersi spremiti za Jokića, te da li će uvek roviti Dejvis uspeti da mu isparira na bilo kom delu terena. O Lebronu nije potrebno mnogo pričati, čovek igra kao da se tek približava 30. a ne 40. godini života, ali će biti interesantno ispratiti njegove duele sa Gordonom, koji je atletski i te kako spreman.

PROČITAJTE JOŠ:

Mnogo toga zavisiće i od Mareja, koji nema probleme sa samopouzdanjem, ali nije pokazao da je pouzdana opcija za Denver, pa zbog toga do sada i nije uzeta titula. Ipak, Marej je u ovom plej-ofu pokazao da još nije zarđao, te da je njegov napadački arsenal i dalje na visokom nivou.

Ima tu još mnogo igrača i sa jedne i sa druge strane koji mogu da budu popularni „x-faktori“, ali pitanje je ko će i sa kojom ulogom iskočiti kada bude bilo najbitnije. Lejkersi se oslanjaju na Ostina Rivsa, Dianđela Rasela, Ruija Hačimuru, Denisa Šrudera, Lunija Vokera, dok u defanzivi najviše mogu pomoći Džered Vanderbilt i Malik Bizli.

Denver možda ima nešto kraću rotaciju, ali pored pobrojanih nade se polažu i u Kristijana Brauna, Džefa Grina, Redžija Džeksona…

Foto: Tanjug / AP Photo/Abbie Parr

Trener Lejkersa Darvin Hem zna da će od Jokića zavisiti najviše u ovoj seriji.

„Znamo monstruma koji nas čeka u Stenovitim planinama“, poručio je Hem.

Seriju sa Denverom najavio je i Lebron, koji je akcenat stavio na srpskog centra, ali i Mareja.

„Biće odlična serija. Dva tima sa dobrim trenerima. Oni su završili kao broj jedan na Zapadu, tako da ih mnogo poštujemo. Ozbiljno shvatamo ono što su učinili i šta mogu da urade protiv nas i ako nismo fokusirani, pobediće nas. Koncentrisani smo na naše zadatke, znamo šta imaju i bićemo spremni. Imaju sjajnog trenera i znamo kakva je dinamika njihovog tima, šta Nikola Jokić donosi timu, kao i Džamal Marej koji je sada potpuno zdrav, ali i ostali igrači“, rekao je Džejms.

Srpski centar dominira u plej-ofu bez obzira na to što nije proglašen za MVP-ja ove sezone, a ukoliko Denver sa njim kao liderom preskoči prepreku zvanu Los Anđeles Lejkersi, titula će biti daleko samo četiri pobede.


Raspored mečeva finala Zapadne konferencije

1. meč: Denver – LA Lejkers, sreda (17. maj), 02.30

2. meč: Denver – LA Lejkers, petak (19. maj), 02.30

3. meč: LA Lejkers – Denver, nedelja (21. maj), 02.30

4. meč LA Lejkers – Denver, utorak (23. maj), 02.30

5. meč: Denver – LA Lejkers, četvrtak (25. maj), 02.30 (ukoliko bude bilo potrebe)

6. meč: LA Lejkers – Denver, subota (27. maj), 02.30 (ukoliko bude bilo potrebe)

7. meč: Denver – LA Lejkers, ponedeljak (29. maj), 02.30 (ukoliko bude bilo potrebe)

BONUS VIDEO Gudurić se usred noći budio zbog Indijanapolisa, Sonja kući dolazila na štakama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar