Nikola Jokić i Luka Dončić Foto:Tanjug/AP Photo/LM Otero

Najbolji košarkaš NBA lige Nikola Jokić u noći između srede i četvrtka treći put je osvojio laskavo priznanje.

Postao je MVP treći put posle 2021. i 2022. godine pobedivši Luku Dončića i Šeja Gildžes-Aleksandera u najužem izboru.

PROČITAJTE JOŠ:

Centar Denver Nagetsa je do MVP priznanja stigao tako što je prosečno na 79 utakmica imao 26,4 poena, 12,4 skoka i 9 asistencija po utakmici.

I kada se pogleda kako su raspoređeni glasovi, nije bilo uopšte dileme ko će osvojiti nagradu koja je Jokiću izmakla prošle godine u korist Džoela Embida. Centar Filadelfije ove godine nije odigrao dovoljan broj utakmica i nije ni mogao da bude u konkurenciji. Tačnije, iz nje je ispao relativno rano.

Zbog toga je Jokić dobio 926 poena u MVP izboru, dok je Šej imao 640, a Luka 566. Daleko iza ostao je Janis Adetokumbo sa 192 poena, Džejlen Branson iz Njujorka je imao 142, a Džejson Tejtum samo 86 bodova. Domantas Sabonis je zaradio tri, a Kevin Durent jedan bod.

Ako se uđe u detalje, vidi se da je Jokić dobio 79 glasova za prvo mesto, 18 za drugo i dva za treće. Šej je imao 15 glasova za prvo mesto i po 40 za drugo i treće, ali i tri glasa za četvrto i jedan za peto.

NE PROPUSTITE I OVO:

Kod Dončića su bila četiri glasa za prvo, 36 za drugo, čak 50 za treće mesto i osam za četvrto.

Jokić je ovim MVP prizanjem ušao u probrano društvo asova koji su tri ili više puta osvajali prestižnu nagradu.

Po tri puta su nagradu osvajali Leri Bird, Medžik Džonson i Mozes Maloun, po četiri Lebron Džejms i Vilt Čemberlen, po pet Majkl Džordan i Bil Rasel, a šest ima jedino Karim Abdul-Džabar.

BONUS VIDEO: Nikola Milutinov razbija obruč protiv Barselone

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar