Nikola Jokić Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Srpski košarkaš Nikola Jokić proglašen je najkorisnijim igračem NBA lige za regularni deo sezone. Njemu je ovo treće priznanje za najkorisnijeg igrača, pošto je bio najbolji i 2021. i 2022. godine.

Superstar Denver Nagetsa je i prošle godine mogao mirne duše da kaže da zaslužuje MVP priznanje, koje je otišlo u ruke Džoela Embida.

PROČITAJTE JOŠ:

Jokić je tada osvojio nagradu za najboljeg u finalu Zapada i u velikom finalu NBA lige kada se Denver prošetao do prve titule u klupskoj istoriji.

Ove godine mu je taj put u startu teži, pošto se klub iz Kolorada izborio sa Los Anđeles Lejkersima u prvoj rundi plej-ofa, ali je u drugoj izgubio obe utakmice kod kuće od Minesote Timbervulvs.

Jokić je tokom regularnog dela sezone vukao svoju ekipu do drugog mesta u svojoj konferenciji, skora 57:25 koji je imala i prvoplasirana Oklahoma.

Somborac je do MVP priznanja došao posle 79 odigranih utakmica i sa 26,4 poena, 12,4 skoka i 9 asistencija po utakmici.

Imao je i 58,3 posto šuta iz igre, odnosno 35,9 posto šuta za tri poena. Imao je i skoro jednu i po ukradenu loptu po meču skoro jednu blokadu u proseku.

Uz njega su u najužoj konkurenciji bili i Šej Gildžes-Aleksander iz Oklahome i Luka Dončić iz Dalas Maveriksa.

Luka je u ovoj sezoni n 70 utakmica imao 33,9 poena, 9,2 skoka i 9,8 asistencija prosečno, ali uz slabije procente šuta iz igre od „Džokera“, dok je Šej na 75 utakmica imao 30,1 poena, 5,5 skokova i 6,2 asistencije po meču.

U MVP trci je i ove sezone bio Embid, koji je otpao iz konkurencije jer nije odigrao dovoljan broj utakmica da bi uopšte bio razmatran za izbor. Embid je u regularnom delu sezone imao 34,7 poena po meču, ali nije odigrao ni blizu potrebnih 65 mečeva. Stao je na brojci 39.

Jokić je ovom trećom MVP nagradom ušao u elitno društvo najboljih stranaca koji su ikada igrali u Americi, jer po tri MVP titule imaju još samo Mozes Maloun, Leri Bird i Medžik Džonson.

Po četiri imaju Lebron Džejms i Vilt Čemberlen, po pet Bil Rasel i Majkl Džordan i jedini koji ih ima šest je Karim Abdul-Džabar.

BONUS VIDEO: Jokić sad mora da bude MVP treći put, oštetili su ga prošle sezone

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare