Foto: STARSPORT/ Pedja Milosavljevic

Odluka Nikole Jokića da ne igra za Srbiju ovog leta i nije preveliko iznenađenje, ali jeste iznenađenje, i to neprijatno, način na koji je to uradio.

PROČITAJTE JOŠ

Igor Kokoškov, selektor Srbije, nije direktno od Nikole Jokića dobio obrazloženje, već je morao iz medija da sazna za odluku Somborca da ovog leta odmori posle naporne sezone, praktično duple, zbog ritma mečeva usled pandemije koronavirusa.

„Na moju veliku žalost, ovo je trenutak kada moram da saopštim da i pored ogromne želje, nisam u mogućnosti da nastupam za reprezentaciju. Jednostavno, stanje mog tela iziskuje duže odsustvo sa terena radi oporavka. To je stav i sugestija kluba i jedna neminovnost koju moram da prihvatim. Ubeđen sam da momci i bez mene imaju kvalitet da naprave rezultat koji će nam svima doneti mnogo radosti“, rekao je Jokić Tanjugu.

Tako je Kokoškov na dan prve konferencije po okupljanju dobio gorku pilulu.

„U opisu posla je kontakt sa svim igračima. I sa njim sam bio, ne svakodnevno. Nisam se čuo sa njim, znam samo da je bio na putu za Srbiju. Mislim da bi trebalo da budemo ponosni na njega. Nije mi svejedno, moja želja je da igra. Ali zaboravljamo da često igrači imaju svoj život, probleme… Ja se iskreno nadam da će biti tu. Ako ne bude, fokus je na onima koji su tu. Informisaću se gde je, šta radi, i tada ću znati. Ne želim da donosim odluku iz novina“, rekao je Kokoškov, jasno stavivši do znanja da mu nije predočena odluka.

Nažalost, ovo nije prvi put da je do ovakvog preskakanja komunikacije došlo u nacionalnom taboru, nešto slično dogodilo se Nikoli Kaliniću i Nemanji Nedoviću, kada je selektor bio Aleksandar Đorđević.

Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Želeli su da igraju za reprezentaciju 2019. na Mundobasketu, a nisu se našli čak ni na širem spisku od 18 igrača.

Đorđević je rekao tek naknadno „da svi znaju zašto ih nema i da to ostaje između njih“, ali je ostao gorak ukus i o tome svedoči i jedna nedavna izjava Nemanje Nedovića za Nova.rs.

Naime, u najavi Mundobasketa 2019, Đorđević je rekao da stalno govori svojim igračima da moraju da budu kao Nedović i da kada svi budu dostigli njegovu eksplozivnost, skočnost, fizičke karakteristike – naša selekcija će moći da parira SAD.

„On je to rekao, pa me nije pozvao na Svetsko prvenstvo (smeh). Legenda. Nasledio sam dosta fizičkih sposobnosti od oca, on je bio fizički moćan i bukvalno kojim god sportom kad sam se bavio bio sam dosta uspešan. Ubeđen sam za koji god sport da sam se odlučio bio bih uspešan, na kraju sam izabrao košarku i ne kajem se nimalo. Zaista uživam kada igram, fizičke predispozicije mi pomažu, ali sa godinama ih je sve manje što je logično i prirodno. Trudim se da svakodnevnim radom poboljšam svoje telo i svake godine adaptiram igru prema svojim fizičkim mogućnostima koje su veliki plus. Dosta radim na šutu, ali poslednje dve godine, pogotovo poslednje leto sam radio na svom telu, na problemima koji su me pratili. Ovo i sledeće leto kada ulazim u najbolje košarkaške godine, mislim da imam još dosta toga da pružim, posvetiću više pažnje nekim košarkaškim elementima. Sa ovim iskustvom znam šta mi je potrebno i na koji način treba da treniram da bih bio uspešan“, rekao je u aprilu Nedović.

Ove godine, očekuje se da i on i Kalinić budu deo reprezentacije, ali bi se priključili tek nakon Akropolis kupa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare