(AP Photo/Steve Dykes)

Ni MVP nagrada nije daleko, ako nastavi u ovom ritmu

Ukoliko košarkaško savršenstvo postoji, onda ga sigurno izvodi Nikola Jokić. Denver Nagetsi savladali su Vašington Vizardse sa 141:128 u meču za koji je i Majkl Meloun, trener tima iz Kolorada, poručio da su odbrane prilično slabe.

Nagetsi su nastavili pozitivnu seriju, sada su u zaletu sa tri vezana tirjumfa i popeli su na treće mesto Zapadne konferencije. Denver je sada za petama Nju Orleansu i Memfisu, koji imaju svega po pobedu više (18-9) i realno bi do kraja regularnog dela mogao da se bori i za sam vrh tabele.

PROČITAJTE JOŠ:

U meču protiv Vašingtona, Jokić je po ko zna koji put demolirao rivala u gotovo svim parametrima, a na terenu je demonstrirao silu. Stigao je do rekorda sezone sa 43 poena uz čak 14 skokova i osam asistencija za samo 33 minuta na parketu. I to nije ono što je impresivno, već činjenica da je iz igre šutirao više od 85 odsto.

Malo koji igrač je sposoban, pogotovo u NBA, da šutirao čak 20 puta iz igre, a bude precizan 17 puta. Zvezde timova obično uzimaju veliki broj šuteva, gledali smo ove sezone i da neki ubace i po 50+ poena, ali Jokić je poseban. Promašio je samo tri šuta iz igre i to su dva bila za tri poena. Da sve bude utoliko impresivnije posle jednog šuta je stigao do ofanzivnog skoka i poentirao, a jedan šut je bio sa tri četvrtine terena. Poslednji put je neki igrač dao ovoliki broj poena uz 85 odsto iz igre još pre više od 30 godina kada je u tome uspeo Leri Bird.

Jedan od najboljih opisa dominacije Jokića dao je jedan američki novinar Džoel Raš.

„Da je dodavanje slikanje, Nikola Jokić bi bio Pikaso“, napisao je Raš.

PROČITAJTE JOŠ:

I stvarno jeste tako. Jokić je umetnik na terenu, ali mu cilj nije da zadovolji samo svoje interese i dušu. Uvek je srpski centar bio poznat kao neko ko igra za ekipu, neko ko je spreman da se žrtvuje, neko ko ne gleda brojke i nije alav na poene i rekorde.

„Ja sam bio u naletu, momci su me pronalazili“, iskren je Jokić koji je dobio predah, a onda se brzo vratio kada je u četvrtoj četvrtini Vašington prišao na pet poena zaostatka. Brzo je to rešio Jokić i poveo Denver ka 17. pobedi u sezoni.

Kao i uvek, Jokić je igrao u svom ritmu, a njegova forma je trenutno možda i najbolja u NBA. Srpski centar je u poslednja tri susreta imao prosek od 35,7 poena, 12 skokova i nešto više od 10 asistencija. To potvđuje da je u izuzetnoj formi, da mu svi saigrači i treneri veruju i da bi Denver mogao da povede čak i ka tituli ove sezone.

Jokičeva partija protiv Vašingtona ući će u anale, jer je je Srbin postao prvi igrač koji je imao 43+ poena, 14+ skokova, 8+ asistencija i 5+ ukradenih lopti na jednom susretu. To jeste zaista impresivno i s pravom možemo reći da je Jokić i ove sezone jedan od glavnih favorita za MVP titulu.

Prema trenutnoj listi, srbin je četvrti na listi favorita za MVP, iza Džejsona Tejtuma, Janisa Adetokumba i Luke Dončića. Ipak, lista je poslednji put osvežena pre dve utakmica, a već smo u tekstu napisali šta je Jokić na njima uspeo da uradi.

Ono što je najvažnije jeste to da Denver ima i druge raspoložene igrače ove sezone i da ekipa još uvek nije u punom gasu. Džamal Marej se vratio još na startu sezone, na samo jednom meču nije bio dvocifren u poenima, ali je očigledno da još uvek nije u punoj snazi. Kada je sa Jokićem u igri oseća se komforno, Srbin mu daje priliku da se razigra, ali isto tako povuče kada zatreba.

Za razliku od njega, Majkl Porter Džunior je u lošoj formi, nikako ne može da uđe u dužu šutersku seriju, a sada ga opet muči povreda, ovoga puta u pitanju je peta. Porter važi za treću zvezdu u ekipi, te ukoliko Denver želi ozbiljan rezultat moraće da pronađe pravu ulogu i za njega. Pored njih, Jokić i Denver najveću podršku imaju u Eronu Gordonu, Bounsu Hajlandu, Brusu Braunu i Kentavijusu Kaldvel-Poupu, a tu je i nekoliko rezervista koji mogu da popune minute.

Ono što je sigurno jeste to da će Jokić nastaviti da pleše i crta po terenu, to što je lider ekipe nikome ne smeta i svi su podređeni najpre njemu. On im se za to odužuje asistencijama i neforsiranjem, a čini se da Denver nikada do sada nije bio zreliji za titulu. Pa zašto da se ne sanja i o njoj u Koloradu?

Još od ubitačne sezone 2016/17. za Rasela Vestbruka, nismo videli da neki igrač ima tripl-dabl u proseku. Upravo bi to sada mogao da promeni Jokić, kome trenutno za to fale samo asistencije.

BONUS VIDEO Noć Nikole Jokića za istoriju – meč u kom je pao rekord Vilta Čemberlejna

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar