(Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Tandem kakav dugo nije igrao na ovim prostorima

Košarkaši Crvene zvezda vezali su deset pobeda u svim takmičenjima, a od dolaska Duška Ivanovića na klupu sve izgleda mnogo bolje. Ipak, za dobre rezultate pored promene trenera i nove energije, najzaslužniji su Luka Vildoza i Nemanja Nedović, koji su apsolutni lideri ekipe.

Pre dolaska Vildoze, Zvezda je imala 0-3 u Evroligi, dok je sa njim ostvarila sedam pobeda i tri neuspeha. Njegova „ludačka“ energija odlično je „legla“ posrnuloj Zvezdi, koja sada ima vrh ABA lige i otvorenu borbu za Top 8 u svojim rukama.

PROČITAJTE JOŠ:

Na poslednjih 10 utakmica, Vildoza i Nedović zajedno prosečno beleže 28,4 poena, 7,1 asistenciju i tri ukradene lopte. Njihovi procenti šuta nisu sjajni, ali verovatno ni da su birali ne bi bolje izabrali koje šuteve će da pogode. Za dva poena pogađaju u 55 odsto slučajeva, dok su za tri nešto slabiji – trenutno su na 35%.

Detalj koji je posebno upao u oko u poslednjih nekoliko neizvesnih završnica Zvezde, jeste nesebičnost između Vildoze i Nedovića. Da su obojica vrhunski bekovi u to nema sumnje, da su hrabri da preuzmu presudne šuteve to su svakako, ali nisu se libili da dodaju jedan drugom kada je najneizvesnije.

Između njih nema ni „grama“ sujete, što potvrđuju i na terenu i van njega. U završnici evropskog derbija protiv Partizana, Nedović se najpre sklonio u korner u akciji kada je Vildoza pogodio trojku, a onda mu je i dodao za drugu koja je dodatno podgrejala stanje u „Areni“. Prilikom napada za pobedu, Vildoza je probio, nije forsirao preko dvojice, a o pasu koji je podelio suvišno je trošiti reči. Nedović će ostati upamćen kao heroj te utakmice, ali Vildozina uloga je bila presudna.

(Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Protiv Žalgirisa se opet igrala neizvesna završnica, Zvezda se mnogo mučila na obe strane, ali su Vildoza i Nedović opet rešili posao. Srpski bek je ubacio 21 poen, imao je i po četiri skoka i asistencije, a uglavnom je postizao poene u trenucima kada Zvezda nije mogla da iskreira otvorene pozicije za šut ili neku dobru situaciju pod košem.

Vildoza je nešto sporije ušao u meč, izgubio dve lopte, ali to ga nije sputalo ili poremetilo da „zapali“ Pionir i susret završi sa 27 poena, što mu je rekord karijere. Već do kraja prvog poluvremena imao je nekoliko dobrih poteza, a onda je u poslednjoj deonici rešio susret sa pogotkom u poslednjoj sekundi napada, dalekom trojkom preko ruke i sigurnim penalima.

Duško Ivanović nema problem ni da rastavi Nedovića i Vildozu u različitim petorkama (uostalom ne počinju obojica utakmicu), ali je uglavnom važno da bar jedan bude na parketu kako Zvezda ne bi gubila napadačku oštrinu. Kada smo kod toga, valja pomenuti da su obojica u stanju da sačuvaju i protivničke bekove, odigraju kvalitetnu odbranu na lopti, a Vildoza je poznat i po „krađama“, kojih je imao četiri samo protiv litvanskog prvaka.

(Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Uneo je Argentinac energiju u crveno-bele redove još odavno, a sada je dodatno zaludeo navijače, koji su u Pionir donosili i zastave južnoameričke zemlje. Skandiralo se pred kraj duela sa Žalgirisom „Argentinaaa, Argentinaaa“ sa tribina beogradske dvorane, što nikada ranije nije bio slučaj.

Na pogođen penal Vildoze u samoj završnici, Nedović mu je prišao i poljubio ga u glavu, a posle meča su u zagrljaju i osmehu proslavili sedmi trijumf u Evroligi, odnosno šesti uzastopni. To dovoljno govori o odnosu Zvezdinih lidera, a na terenu izgleda kao da već sezonama unazad igraju zajedno.

Nedović ne srlja, željan je poena, ali „ne gubi glavu“ na terenu, kada ga ne ide ume da stane, iz prodora pronalazi pravo rešenje u velikom broju slučajeva, a procenti šuta sa distance mogli bi da budu i blji u nastavku sezone. Sa njim na parketu protiv Žalgirisa, Zvezda je imala +20, a izgubio je samo jednu loptu.

Foto: Srdjan Stevnovic/Starsport

Što se Vildoze tiče, on je uglavnom na poziciji organizatora igre, dobro čita igru, odlično se razume sa trenerom Ivanovićem i zna tačno ono što se od njega traži. Po reakcijama i izjavama, može se zaključiti da mu Beograd i atmosfera prijaju, da je raspoložen za konstantno dokazivanje i da bi mogao da postane i najbolji stranac u istoriji kluba – ako to već sada nije.

Sada Zvezda treba da nastavi da pleše, i to u ritmu tanga, ukoliko želi da se domogne trofeja, jer je do njih put dug i težak.

BONUS VIDEO Petrušev: Napokon znam šta se od mene očekuje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar