Nikola Jokic
Nikola Jokić Foto:USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Sezona NBA lige koju je u njenom dosadašnjem toku obeležio Nikola Jokić polako ali sigurno se bliži kraju, a bura oko centra Denvera i reprezentacije Srbije se ne stišava.

Od prvog sudijskog podbacivanja kojim je i zvanično započela „skaćena“ sezona NBA lige među ljubiteljima košarke i najjačeg šampionata na svetu jedna od omiljenih diskusija bila je da li je Jokić takozvani „superstar“, ili tek najbolji igrač prosečnog tima.

Onda se rođeni Somborac zaigrao, iz dana u dan dizao kvalitet svojih igara, pa je prvo stidljivo, pre Ol-star vikenda, a kako je vreme odmicalo, priče su postajale sve ozbiljnije, da bi ubrzo dospeo na sam vrh zvančne liste NBA lige kada su u pitanju kandidati za nagradu najboljeg igrača lige.

PROČITAJTE JOŠ...

Sa njegovim usponom usledili su i brojni „sukobi“ među analitičarima, pa je tako iz dana u dan moguće pročitati tekstove, poslušati reči ili pogledati snimak na kom neko pokušava da objasni da li bi Jokić trebalo da bude MVP ili ne.

Posebno interesantno jeste to što i sam pokazatelj ko stoji iza Jokića, a ko je protiv njega pokazuje kakvo je zapravo stanje stvari.

Protiv Jokića su, tako, analitičar Nik Rajt sa Foksa, Brajan Vindhorst sa ESPN, kontroverzni Skip Bejlis, dok u svom stavu, doduše sa nešto više razloga, Šakil O’Nil ima običaj i da se posvađa sa sagovornicima. Naime, Jokićevog protivnika u ovoj trci, Džoela Embida, mnogi porede upravo sa Šekom, dok su Embid i Ben Simons za mnoge mlađa verzija O’Nila i Kobija Brajanta.

Sa druge strane, iza Jokića su Kris Brusard sa Foksa, čuvena redakcija „Ringer“ i njihov Kevin O’Konor, legenda NBA lige Aleks Ingliš, potom Medžik Džonson, Stiv Neš… Posebno zanimljiva je i reakcija Nikole Vučevića, koji je na Rajtove komentare kratko poručio:

„Stvarno danas svakome dopuštaju da priča na televiziji.“

A da nisu u pitanju tek reči čoveka bliskog Jokiću pokazao je i Kevin Durent:

„Ne možete da zaustavite nijednog od ovih momaka, Janisa, Dončića, Jokića“, rekao je nakon utakmice protiv Jokićevog Denvera.

Do kraja sezone ostalo je još četiri meča, Nagetsi se bore sa Los Anđeles Klipersima za treće mesto na Zapadu, a po završetku sezone bi trebalo da bude i jasno ko će odneti ovaj trofej kući. Mediji su ranije, u probnom glasanju, Jokića izabrali gotovo jednoglasno.

Kada bude gotova i poslednja utakmica priče će postati još glasnije, a ne bi trebalo očekivati njihov završetak ni kada bude definitivno poznato ime osvajača. Tada će, ukoliko ne dobije, glavno pitanje biti – da li je oštećen. Ili, ukoliko oni koji budu glasali prilikom glasanja ostanu dosledni onome što bi MVP trebalo da predstavlja, pa Jokić u Sombor donese MVP nagradu, nema sumnje da će važni i manje važni kritičari tek tada „opustiti“ i ruku i jezike kako bi svetu dokazali da je pogrešio.

Na Jokiću je da ih u narednim godinama uveri u suprotno i potvrdi svoj status kao jednog od najboljih ne-Amerikanaca koji su ikada zaigrali „sa druge strane Atlantika“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare