Foto: Live Media Publishing Group / Alamy / Alamy / Profimedia; Seskimphoto / Avalon / Profimedia; SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

"Orlovi" su ostavili dobar utisak na turniru u Nemačkoj, ali sada će osim dobrog utiska morati da osvajaju i bodove kako bi se plasirali na svetsku smotru košarke 2023. godine .

Košarkaška reprezentacija Srbije završila je deo priprema za Evropsko prvenstvo 2022. i privremeno se okreće okršaju sa Grčkom u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2023.

Zavesa je spuštena u Hamburgu velikom pobedom protiv domaćina Nemačke 83:56 i osvojenim trofejom Supekupa, i pre svega velikom količinom samopouzdanja pred mečeve koji nešto znače.

PROČITAJTE JOŠ

Testirao je Svetisalv Pešić i proveravao brojne opcije, ali istovremeno i profilisao izgled nove Srbije koja treba da vrati srpsku košarku u svetski i evropski vrh.

Jasno je svima podelio uloge i zadatke, i ono što je najvažnije uspostavio sjajnu atmosferu i hijerarhiju u ekipi i izuzetan borbeni duh.

Lidersku ulogu u svakom smislu je preuzeo Nikola Jokić koji se u pojedinim momentima poigravao sa rivalima kao da su juniori. I dok igračka klasa nikada nije bila sporna, njegov odnos prema reprezentaciji i sposobnost da predvodi ovaj tim na svakom nivou bio je pod znakom pitanja.

Brzo je razvejao te sumnje centar Denvera i pokazao da ovu ekipu može da odvede i do vrha. Dirigovao je igrom što potezima, što savetima, bio trener na terenu, a pokazao je i da se ne libi da iskritikuje saigrače i ukaže im šta da rade, što je obično rezultiralo poenima i dobrim potezima.

Srbija je konačno dobila i Vasilija Micića iz Efesa koji je prvi Jokićev sekundant u ovom timu i igrač od čije će igre u velikoj meri zavisiti dometi ove selekcije. Konačno deluje opušteno i sa mnogo samopouzdanja u dresu Srbije, a potez kada se protiv Nemačke u odbrani bacio na 30 razlike za loptu pokazuje da želi da dokaže da može da bude jedan od lidera u nacionalnom timu.

Foto: Italbasket

Ova ekipa ima neverovatnu snagu u reketu, pošto je na turniru u Sloveniji Nikola Milutinov pokazao da bez problema može da odmeni Jokića i da dominira nad rivalima u napadu. On donosi i posebnu dimenziju u igri u odbrani i skoku koji je jedna od stvari na kojima će Pešić pored tanke odbrane morati da insistira do meča sa Grcima, jer je bilo dosta situacija u kojima se naš tim mučio.

Iako su Jokić i Micić nesporni lideri ovog tima na terenu, čini se da u Pešićevom sistemu jednako važnu ulogu igraju i Vladimir Lučić i Nikola Kalinić.

Dvojac se u zavisnosti od rivala smenjuje na pozicijama tri i četiri i predstavlja glavno vezivno tkivo ovog tima. Iako su prethodne sezone u klubovima profilisali kao nosioci i glavne opcije, u nacionalnom timu su se prihvatili uloga glavnih sporednih opcija i rade ogroman posao na terenu, što Pešiću omogućava da premosti problem sa povredom Nemanje Bjelice i istovremeno ima još dva igrača kojima može da ide lopta u prelomnom trenutku.

Najviše je u ovom periodu bilo eksperimenata na bekovskim pozicijama. Otpisivanje Miloša Teodosića i povrede Aleksa Avramovića, Marka Gudurića i Nemanje Nedovića naterale su popularnog Karija da tu menja i testira sve opcije.

PROČITAJTE JOŠ

Najviše je minuta dobio Vanja Marinković zbog sposobnosti da u odbrani bolje probija blokove, dok je svoju rolu odradio i Ognjen Dobrić. Čini se da će između njih dvojice Pešić birati i putnika za Evrobasket, jer su povrede Gudurića i Nedovića lakše prirode i očekuje se njihov povratak, ali nije isključeno da se obojica nađu među 12.

Iako u Nemačkoj nije imao veliku minutažu, sekvence u Sloveniji i sjajno razumevanje sa Jokićem gotovo izvesno garantuju mesto Dejanu Davidovcu, dok petog visokog Pešić traži između Marka Jagodića Kuridže i Dušana Ristića koji su dobili svoje minute.

Čini se da će Filip Petrušev i Balša Koprivica biti dvojica prekobrojnih, ali će njihovo prisustvo diktirati i povreda Bjelice.

Srbija u četvrtak od 20.00 igra protiv Grčke u spektakularnom okršaju Nikole Jokića i Janisa Adetokumba, u meču koji je za naš tim biti ili ne biti kada su kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u pitanju. Tri dana kasnije (28. avgust) sledi drugi veliki meč, ovog puta u gostima s Turcima, koje s klupe predvodi Ergin Ataman.

BONUS VIDEO Duh „orlova“: Košarkaši burno slavili svaki poen na klupi

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar