Foto: Starsport

Specijalizovani košarkaški portal Eurohoops rangirao je najveće zvezde predstojećeg Evrobasketa.

Aktuelni MVP NBA lige i nedvosmisleno već dve godine najbolji igrač planete, Nikola Jokić smešten je na treće mesto.

PROČITAJTE JOŠ:

Ispred njega su Luka Dončić i Janis Adetokumbo. Ovaj izbor je neobičan zbog činjenice da je Dončić aktuelni šampion Evrope sa Slovenijom iz 2017. (a u međuvremenu je samo napredovao kao igrač), dok je Jokić vladar NBA.

Adetokumbo više nije ni MVP, niti šampion najjače lige na svetu, ali je stavljen na čelo kolone.

Obrazloženje za takav izbor je da Janis „ima više iskustva i bolje je opremljen“ nego na prethodnim FIBA takmičenjima, pa će svakako biti „igrač koga vredi gledati“, smatra Eurohoops.

Dimitrios Itoudis i Giannis Antetokunpo Foto: Independent Photo Agency Srl / Alamy / Alamy / Profimedia

Zanimljivo je da je i sam Janis naveo da do sada ništa nije osvojio sa nacionalnim timom, te da je svaki put Grčka do sada ispadala pre do četvrtfinala.

Jokić je sa Srbijom stigao do finala Olimpijskih igara u Riju, a bio je peti u Kini na Mundobasketu 2019. Janis ima jedno peto mesto sa Evrobasketa 2015. gde je Srbija bila četvrta.

Od Dončića ovaj portal „očekuje vatromet“, navodeći da je reč o momku koji je sada glavni protagonista branioca evropskog trona.

Foto:Aris MESSINIS / AFP / Profimedia

„Zašto je dvostruki uzastopni MVP na trećem mestu? To je stvar mišljenja, ali je Jokić više nego sposoban da vodi Srbiju do zlata na Evrobasketu“, navode iz Eurohoopsa.

U redu najboljih iza vodećeg trija, smešteni su francuski centar Rudi Gober na četvrtom mestu i Domantas Sabonis iz Litvanije na petom.

Do desetog su tu i Bojan Bogdanović, krilni košarkaš Hrvatske, Jonas Valančunas, centar Litvanije, Lauri Markanen, zvezda Finske, Džedi Osman, košarkaš Turske i Franc Vagner iz Nemačke.

Evrobasket počinje prvog septembra, Srbija igra u Pragu, u grupi sa Holandijom, Finskom, Poljskom, Izraelom i Češkom. Prvi meč našeg nacionalnog tima je drugog septembra protiv Holandije.

BONUS VIDEO: Košarkaši burno slavili svaki poen na klupi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare