Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Pasivna agresija u najvećoj zvezdi tima je pojava sa kojom ne želi da se suoči nijedan generalni menadžer bilo kog tima u NBA ligi.

Takmičenje u kom igrači vode glavnu reč, gde se ekipe mogu ugasiti ukoliko zvezda odluči da ode i pojuri svoje snove na nekom drugom mestu nije prijateljsko okruženje za članove upravljačkih struktura.

PROČITAJTE JOŠ

Poslednji primer takve prakse je Klivlend, kandidat za titulu koju su javnost i pobede zaboravili u momentu kada je Lebron Džejms rešio da postane stanovnik Holivuda.

Kavalirsi se i dalje oporavljaju, pokušavaju da izgrade tim, ali je jasno da će proteći nekoliko dosta teških godina pre nego što se vrate rezultati, pažnja i velika svetla.

Sličan scenario bi mogli da dožive Milvoki Baksi, franšiza koja je kockanjem sa mršavim momkom iz Grčke sa afričkim prezimenom dobila priliku za veliku nagradu.

Okolnosti upućuju na to da šanse za tako nešto opadaju iz meseca u mesec, a reputacija tima iz Viskonsina urušena je slučajem koji nije zabeležen u dosadašnjoj istoriji NBA.

Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Janis je dve godine zaredom MVP, Milvoki dve godine zaredom ne može da stigne ni do finala lige, ultimativnog cilja ove generacije.

O tituli može da se razmišlja tek nakon prvog koraka, sticanja prava na naslov šampiona Istočne obale.

Milvoki je tokom sezona briljirao, ali je u plej-ofu postajalo jasno koliko je tim zapravo limitiran, činjenicom da ima skupe asove, ali i ne toliko dobro pomoćno osoblje.

Pritom, Adetokumbo jeste dominantan u odnosu na rivale, ali ga je relativno lako neutralisati skupljanjem odbrambene formacije i sužavanjem prostora za njegove duge ruke i još duže korake.

Svestan limita, grčki reprezentativac je suptilno poručio upravi kluba da mu je neophodna bolja pomoć u nameri da lična priznanja oplemeni bar nekakvim timskim uspehom.

Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Osećaj najboljeg u ligi u regularnom delu sezone nije dovoljan.

Uprava Baksa je napravila loš potez odlukom da dopusti Malkomu Brogdonu da promeni sredinu i postane član Indijane.

Prirodni bek je u Milvokiju bio plejmejker i kao veoma mlad igrač nije uspeo da pronađe pravi ritam, ali je u Pejsersima dokazao da ima kvalitet koji je samo trebalo sačekati.

Baksi su u zamenu uzeli Erika Bledsoa, igrača koji bi prosečnom poznavaocu NBA košarke bilo najbolje uporediti sa Boom Mekejlebom, bivšim košarkašem Partizana.

Takav tip igrača nije dovoljan pa je i on napustio tim i na njegovo mesto je za veliki novac i u ozbiljno skupom trejdu stigao Džru Holidej, košarkaš bolji za klasu u svakom segmentu.

Foto: EPA/LARRY W. SMITH

Šut je svakako nešto što je bilo neophodno Milvokiju i da ekipa toliko zavisi od pogodaka sa distance da je čak i centar Bruk Lopez zaboravio na svoj osnovni posao pod obručima.

Kajl Korver je u godinama, Vesli Metjuz nije pouzdan, Kris Midlton jeste elitni trojkaš, ali ne može samo on da se bavi tom aktivnošću, pa su Baksi došli na ideju da probaju da dobiju Bogdana Bogdanovića.

Srpski bek bi imao sigurno mesto u startnoj postavi, ulogu sličniju onoj sa početka karijere u Partizanu, ali i dodatnu odgovornost da bude kreator i za sebe i za tim.

Mediji su javili da je trejd dogovoren, počelo je da se sanjari o tome kako Bogdan i Janis pronose pravoslavlje kroz grad u kom se pre rata igrala srpska košarka, navijači su se „ispisivali“ sa Sakramenta i „upisivali“ na Milvoki…

Dogovor je objavljen četiri dana pre datuma određenog za početak prelaznog roka. I propao. NBA je otvorila istragu, navodno je neki rivalski tim prijavio kršenje pravila, a Bogdan je završio u Atlanti, uz četvorogodišnji ugovor vredan 72 miliona evra, bruto.

Bilo je priča o tome da su se Janis i Bogdan dogovorili, priča i o tome da je Bogdan rekao Janisu da nije dogovorio ugovor sa Milvokijem, priča da je sve pokvario jedan agent…

Za to vreme, Adetokumbo se ne oglašava i ulazi u poslednju godinu ugovora.

Još prethodnih sezona se pričalo da ga je Stef Kari pozvao u Golden Stejt, mnogi drugi timovi i igrači su spremni da reaguju ukoliko Grk bude procenio da uprava Milvokija ne može da mu obezbedi ekipu dovoljno dobru za titulu.

Da li će slučaj „Bogdan“ presuditi Baksima i ponovo ih baciti na konopce i zapećak NBA lige?

Više nije isključeno, šta više, u ovom momentu je izvesnije nego da u Viskonsin doneti trofej u godini obeležavanja pola veka od poslednje titule tima oformljenog 1968.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare